Aktuális

Endometriózis: meddőséget is okozhat

Ez a furcsa nevű betegség, az endometriózis a szülőképes nők 10-20 százalékának okoz panaszokat, és gyakran ez áll a meddőség hátterében. Március 13-án, a világszerte megrendezett endometriózis napi programokon a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ez a betegség idejében felismerve kezelhető, és a vágyott gyermekáldásról sem kell lemondani.
Középpontban a női egészség
Budapesten március 13-án délután fél 6 és fél 8 között a Városháza parkban találkoznak azok a nők és férfiak, akik szeretnék felhívni a figyelmet az endometriózisra, a női meddőség egyik fontos tényezőjére. Az információs délután vendégei, többek között Várkonyi Andrea televíziós személyiség és Szabó Sipos Barnabás színművész minden érdeklődőt várnak, közöttük a Nők Lapja olvasóit. Az endometriózis elleni küzdelem jelképe a sárga szalag, a világszerte megrendezett programok üzenete: ha egy orvostól nem kapott választ a kérdéseire, kérjen szakvéleményt egy másik orvostól is! Mert van megoldás!

Nyugat-Európában átlagosan hét évbe telik, és öt szakorvosnál fordul meg tipikus tüneteivel a nő, mire megszületik az endometriózis diagnózisa. A szakorvosok nálunk is ritkán gondolnak arra, hogy a súlyos menstruációs görcsökről szóló panaszt összekapcsolják a vágyott teherbe esés elmaradását okozó endometriózissal.

Beszéljünk róla!

Az endometriózis diagnosztikája nem megoldott, nem lehet például egy teszt elvégzésével igazolni.
– Egy endometriózis-centrumban azonban öt perc beszélgetés alapján erősen lehet gyanítani, hogy ez okozza-e a beteg panaszait – állítja dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi és Endoszkópos Centrumának részlegvezető főorvosa.

– Mivel az endometriózis a termékeny, más szóval reproduktív korú nők betegsége, és gyakran ez áll a meddőség hátterében, szerencsés, ha ezek kezelése összekapcsolva történik. Amiben bízni lehet: ha beszélünk erről a sok nőt érintő panaszról, akkor akit érint, a tünetek alapján magára ismer, és megoldást keres.

– A betegek számát nem könnyű megbecsülni – teszi hozzá a főorvos. – Több endometriózist találtunk 2010-ben, mint 1960-ban, mert a 20. században korábbi életkorban szültek a nők, és a várandósság csökkenti az endometriózis kialakulásának esélyét. Manapság egyre gyakrabban a késő harmincas éveikben vállalnak első gyermeket a nők. 2000-hez képest azonban nem biztos, hogy ma több lenne a beteg, de többet ismerünk fel és többet kezelünk. Becslések szerint a reproduktív korban lévő, mintegy százötvenezer meddő pár 15-30 százalékának gondjait a nők endometriózisa okozza.

Panaszok testközelben

dr. Fulop Istvan
dr. Fulop Istvan

Mónika minden ciklusában két napig heves menstruációs görcsöktől szenvedett, erős fájdalommal. Ráadásul másfél évig nem sikerült teherbe esnie. Nem gondolta, hogy a két dolog összefügg.
– Sok időt veszítettünk azzal, hogy az orvosom nem jó úton járt, de minden hónapban azzal biztatott, hogy legközelebb majd sikerül teherbe esnem – meséli. – Egy alkalommal azonban nem ő végezte az ultrahang-vizsgálatot, hanem egy fiatal orvos, aki azt mondta: lát valami nem odavalót a hasüregben. Akkoriban kezelték egyik barátunk feleségét endometriózissal, őt is kifaggattuk, így végül jó kezekbe kerültünk. Pillanatok alatt megszületett a diagnózis, az orvosom megoperált. Az endoszkópos műtéthez négy pici vágás kellett, ma már alig lehet észrevenni. Ahogy a doktor úr mondta, sokkal több endometriózist talált, mint amennyire a vizsgálatok alapján számított, ezek tucatnyi helyen okozhattak összenövést. De jól sikerült a műtét, ezért természetes úton próbálkoztunk, nem lombikbaba-módszerrel. Nagyon gyors volt a műtét utáni felépülés, és amint lehetett, azonnal teherbe estem. Probléma nélkül zajlott a várandósságom, a kislányunk természetes úton született. A férjemmel egy babát terveztünk, és most nincs nálunk boldogabb ember. De ha az élet úgy hozza, örömmel vállalunk még egy gyermeket.

Elszabaduló szövetek

Endometriumnak a méh üregét belülről bélelő nyálkahártyát nevezik, amely alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nem jön létre terhesség, akkor a menstruációs ciklusnak megfelelően az endometrium zsugorodni kezd, elhal, és vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról. Ezután a nyálkahártya újra felépül. Az endometriumból elszabadulhatnak szövetek, például szülés, császármetszés vagy a méhen végzett műtét következében, véráram, illetve nyirokkeringés útján eljuthatnak a szervezet távoli pontjára, májba, tüdőbe, ízületbe. Az úgynevezett retrográd menstruáció során nemcsak a “kijelölt” úton, a hüvelyen át távoznak, hanem a petevezetéken keresztül a hasüregbe is juthatnak méhnyálkahártya-darabkák, és ott megtelepedhetnek. Előfordulhat endometrium a hasüregben, a méh külsején, a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken – ez a csokoládéciszta –, a hashártyán, a bél felületén, a hólyag, a húgyutak, a hüvely nyálkahártyáján, műtéti hegekben, bárhol. Ezek a szövetek hormonálisan ugyanúgy viselkednek, mint a méhnyálkahártya, a ciklusnak megfelelően megduzzadnak, vérzés kíséretében leválnak, és mivel alkalmatlan helyen vannak, hegeket, összenövéseket, ezáltal fájdalmat, meddőséget okoznak.

Tipikus tünetek
● görcsös menstruáció
● a ciklus középén jelentkező fájdalom az összenövések miatt
● puffadás, hasmenés, székrekedés
● a ciklushoz köthetően székelési, illetve vizeletürítési fájdalom
● testhelyzettől függő fájdalom szex közben
● meddőség

Sikeres terápia

– Nem kell minden endometriózist megoperálni, ha nem okoz tünetet, nem igényel kezelést – hangsúlyozza dr. Fülöp István. – A meddőség azonban nyomós indok a műtétre, ilyenkor lehetőleg minden endometriózist ki kell operálni a hasüregből. A további tennivaló pedig attól függ, hogy a beteg mikor szeretne gyermeket. A terhesség ugyanis a természetes út a betegség gyógyulásához, a terápia a fogamzás pillanatától kezdődik. Súlyos endometriózis esetén rendszerint lombikbébi-(IVF )kezelésre van szükség. Szerencsés, ha az operáló orvoscsoport részt vesz lombikprogram tervezésében is. Ha a beteg később szeretne gyermeket, akkor ahhoz, hogy az endometriózis ne újuljon ki, gyógyszeres kezelésre, a hormonműködés időleges elnyomására van szükség. Lényegében a klimaxig okozhat panaszt az endometriózis. A még ciklussal bíró, negyvenes éveikben járó érintetteknek ideális megoldás a gyógyszeres kezelés.

Endometriózis: Meddőséget is okozhatCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top