Aktuális

Ukrán válság – a NATO felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a katonai akcióval

A katonai műveletek és a fenyegetőzés leállítására szólította fel Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az Észak-Atlanti Tanács rendkívüli ülése előtt vasárnap kora délután.

“Amit Oroszország Ukrajnában tesz, az sérti az ENSZ alapokmányának elveit, és fenyegetést jelent a békére és a biztonságra Európában. Oroszországnak fel kell hagynia a katonai tevékenységgel és a fenyegetőzéssel” – jelentette ki Rasmussen. A főtitkár egyúttal megerősítette, hogy a NATO támogatja Ukrajna területi egységét, és azt, hogy az ukrán nép külső beavatkozás nélkül dönthessen a saját jövőjéről.

Rasmussen ismertette, hogy a NATO-szövetségesek nagykövetei arról is tanácskoznak, milyen következményei lehetnek az orosz lépéseknek a NATO és Oroszország viszonyában. A NATO-főtitkár egyúttal az ukrán kormányt is felszólította, hogy szavatolja az ország polgárainak demokratikus jogait, és garantálja a kisebbségek jogainak védelmét.  “Ukrajna a szomszédunk, és értékes partner a NATO számára” – hangoztatta Rasmussen, aki a tanácskozást megelőzően nem volt hajlandó válaszolni újságírói kérdésekre.

A politikus végezetül hangsúlyozta, minden érintett félnek folytatnia kell az erőfeszítéseket, hogy ezt a “veszélyes helyzetet” le lehessen zárni. “Külön felszólítom Oroszországot, hogy csökkentse a feszültséget” – hangoztatta a NATO főtitkára.

Percről percre az ukrán helyzetről, a Hír24 oldalon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top