Aktuális

Ferenc pápa megszorít

Kiadáscsökkentő intézkedéseket hozott a Szentszék.

A negatív gazdasági előrejelzések és a költségvetési hiány miatt a Szentszék különböző kiadáscsökkentő intézkedéseket hozott. Többek között létszámstopot vezetnek be, nem újítják meg az ideiglenes szerződéseket, megtiltják a határozatlan idejű szerződéseket, és a munkatársaknak nem lehet túlórázniuk. A vatikáni hivatalokban a munkaerőhiányt önkéntesek alkalmazásával kívánják pótolni, “amennyiben megfelelnek a jogszabályi rendelkezéseknek”. A munkatársakat arra kérik, hogy a távozó, illetve nyugdíjba vonuló kollégák munkáját “nagylelkűen vegyék át”.

Az új struktúrát, amelyet Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár hagyott jóvá, a római kúria minden egységéhez eljuttatták a múlt hét során. Az új szabályokat “azonnal” alkalmazni kell, tekintettel a Szentszék 2014. évre vonatkozó pénzügyi előrejelzéseire.

Az intézkedéseket az után vezették be, hogy külső szakértők megállapították: a kúria működtetése túl drága, különösen a személyi kiadások miatt. A hírek szerint a világ első számú rockmagazinja címlapjára került Ferenc pápa – akiről tévésorozat készül – fokozatosan csökkenteni akarja a személyi kiadásokat, de elbocsátások nélkül. Jelenleg mintegy 2800-an dolgoznak a Szentszéknél, fizetésüket az egyházmegyéktől és a szerzetesrendektől befolyt összegekből, valamint a befektetések hozamából és a vatikáni intézmények nyereségéből fedezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top