Aktuális

“Anyám tízéves koromban mondta el, hogy Fidel Castro lánya vagyok”

Vezetők, akik átírták a történelmet, korlátlan hatalmuk volt sok millió ember élete és halála felett. Közben esetenként apák voltak, akiknek örökségét gyerekeik viselik. A Diktátorok gyermekei sorozatban ezúttal Fidel Castro lánya mesél.

Vannak, akik forradalmi hősnek tartják Fidel Castrót, mások szerint kíméletlen diktátor, aki mindent államosított. Miatta nem fejlődik a gazdaság, nincs szólásszabadság: kétmillió kubai emigrált az országból.

S. Takács András és Cseke Eszter, az On The Spot stábja öt kontinensen át két kiskamerával kereste a 20. század diktátorainak utódait. Legutóbb Bettina Göringnél jártak, következő filmjükben pedig Fidel Castro lányát, Alina Fernándes Revueltát mutatják be.

“Anyám tízéves koromban mondta el, hogy Fidel Castro lánya vagyok, ami nem lepett meg, mert egyedül őt láttam a házunkban, bár addig úgy hittem, az apám egy rosszfiú volt, aki elhagyta az országot – meséli Alina. – Annyit érzékeltem Fidel Castróból, mint egy kubai gyerek, aki egyenruhában jár, állandóan menetel és forradalmi jelszavakat skandál. De arra nem emlékszem, hogy gyűlöltem volna mint embert.”

Mint Alina meséli, a tény, hogy Castro lánya, az összes reakciót kiváltotta az elvakult szeretettől a gyűlöletig, de ez sosem neki szólt. “Én kamaszkorom óta nem voltam boldog abban az országban, nem tudtam beilleszkedni. Az emberek mindig valamilyen kéréssel jöttek hozzánk, akár házat, akár cipőt akartak, holott nekem se volt… Sok évembe telt, mire meggyőztem magam, hogy én is ember vagyok, és van önálló véleményem” – mondja.

De édesanyjának (aki csak afféle laza kapcsolatot tartott fenn a vezetővel egy ideig) sem volt jobb élete: “Anyámnak két dolog számított: a forradalom és Fidel Castro. Sosem láttam sírni vagy panaszkodni, de az látszik, ha valaki boldogtalan… Anyám mindent feladott, és lassan úgy kezelték, mint egy leprást, senki nem mert a közelébe jönni, egy férfi sem hívta el vacsorázni, olyan volt, mint egy »szent tehén«.”

A fiatal lány annyira rosszul érezte magát apja rendszerében, hogy hamis útlevéllel, álruhában az Egyesült Államokba szökött. Akkoriban sokan életüket vesztették emiatt.

“Nekem ez identitásváltást is jelentett, mert míg Kubában éltem, letagadtam, hogy a lánya vagyok, utána viszont már felvállaltam – meséli Alina, akinek nehéz volt újratanulnia a szabadságot. – Kubában ördögi helynek állítják be Miamit, ahol az összes őrült, hisztérikus emigráns él, ez része a propagandának és az agymosásnak. Nehéz, hogy megtanuld a jogaidat és kötelezettségeidet, amelyek a szabadsággal járnak.”

Az On The Spot: Diktátorok gyermekei című sorozat Fidel Castro lányáról szóló része február 26-án, szerda este 21.10-től látható az M1-en.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top