Aktuális

Tinik: terjednek a bizarr ivási szokások

Kipróbálni, ami szokatlan, amiről azt hiszik, gyorsan hat, és ami eltereli a szülők figyelmét arról, hogy szemük fénye az alkoholhoz nyúlt. Rohamosan terjed a rohamivás.

“A magyar fiatalok körében még mindig a binke drinking, azaz a rohamivás a jellemző” – mondja Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns. Ez a gyors és célzottan a lerészegedést célzó módszer a szakirodalom szerint 1,5–2,4 liter sörnek és több mint 1 liter bornak a két órán belüli elfogyasztását, vagy négy különböző ital legurítását sorolja ide.  Vannak azonban más “finomságai” is a módszerpalettának.

Vodkás tampon: ami belefér

Tinik: terjednek a bizarr ivási szokások “A buli utáni napon kosármeccsem lesz, de nem akarok másnapos lenni… Csak vodkás tampont lehet feldugni a végbélbe, vagy más alkoholt is?” – találtuk egy fiatal kérdését egy internetes fórumon. Néhány hozzászóló pedig őrületesebbnél őrületesebb alternatívákkal áll elő: alkohol tányérból kanalazva, fülbe öntve, alkoholba áztatott dohány az íny alá…  A vodkás tampon lényege, hogy a lányok a hüvelyükbe dugva, a fiúk pedig análisan használják, azt gondolván, hogy az alkohol így gyorsabban a vérbe jut, és nemcsak hogy spiccesek lesznek, de szüleiket is át tudják verni, hiszen nem lesz alkoholszaguk. Egy spanyol lány ezt a módszert használva majdnem az életével fizetett. Olyan mérgezést és hüvelyi fertőzést kapott az úgynevezett “tampvodkától”, hogy több napig kórházban ápolták.
Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint tévesen hiszik a fiatalok, hogy a vodkás tampon felhelyezése berúgáshoz vezet: “A mérések kimutatták, hogy ezzel a módszerrel 0,07 ezrelékes véralkoholszintet lehet elérni, amitől nem lehet berúgni, ráadásul a 40 százalékos alkohol tönkreteheti a nyálkahártyát, és nemcsak meddőséget okozhat, de a nemi életet is tönkreteheti.”
A tizenhét éves Kornél azt mondja, csupán hallomásból ismeri a tamponos vodkát és azt, hogy valaki a fülébe önti a piát. “Házibulik alkalmával mi azt a módszert használjuk, hogy a tányérba öntjük az alkoholt, és szívószállal szívjuk fel. De a tölcséres megoldást is szoktuk használni, ilyenkor ketten öntik az italt tölcséren keresztül a szánkba.”

Eyeballing: alkohol a szembe

Tinik: terjednek a bizarr ivási szokások A másik őrület a Nagy-Britanniából induló eyeballing, vagyis az ital (vodka) szembe öntése. A videómegosztó oldalakon számos olyan felvételt találni, amelyen fiatalok mutatják be a szemen keresztül “legurított” feles rituáléját. Szemorvosok szerint a kötő- és szaruhártya olyan kis felületű, hogy azon kellő mennyiség át se tudna folyni, így lehetetlen “másállapotba” kerülni, nem beszélve arról, hogy a magas alkoholtartalmú ital kiégetheti a szaruhártyát, és az illető akár meg is vakulhat. A tizenkilenc éves Melissa Fontaine ezt nem tudta, komoly tanulópénzt fizetett: “Sohasem volt számomra megnyerhetetlen egy fogadás. Nemegyszer öntöttem vodkát a szemembe. Egy idő után azonban elkezdett fájni, így felkerestem egy szemorvost, aki azt mondta, hogy ha nem hagyom abba az efféle szórakozást, az tragédiával végződhet.” Melissa most 23 éves, állandó fájdalmai vannak, és egyre romlik a látása: “Attól rettegek, hogy egy nap megvakulok. Visszahoznám most azt a percet, amikor belementem ebbe, de sajnos már nem tehetem.”

“Osztálykiránduláson a hecc kedvéért pálinkát öntöttünk a vattára, majd egyikünk a fülébe, egy másik az orrába, a harmadik a fülébe és orrába dugta. Nem éreztük azt a bizonyos hatást… Egyszeri és jó móka volt, ennél messzebbre nem mennénk” – ezt már a 17 éves Peti meséli nekünk. Nagy Zsolt szerint ennek a korosztálynak egyszerűen nincs kellő veszélyérzete. “És ilyenkor erős a csoportnyomás is – teszi hozzá. – Ha a csoportban az a norma, hogyan csináljunk őrültségeket, akkor előbb-utóbb könnyű belecsúszni ilyesmibe. Ráadásul a 14–16 éveseknek még nem rendeződött véglegesre az agyszerkezetük, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy komoly memóriaproblémákat, tanulási zavarokat okozhat a sűrű italozás.”

Italinhalálás: a felszippantott feles

Tinik: terjednek a bizarr ivási szokások A vakmerő tinédzserek repertoárjába az alkohol belégzése, szippantása is beletartozik. Míg az előbbi módszernél a felhevített alkohol gőzét inhalálják a tinik, ami állítólag hamar “üt”, addig az utóbbinál az orrukon keresztül szívják fel a folyadékot. Az alkohol felhevítése egy üveggömbben történik, csövecskéből kell beszívni a párát, ami a tüdő nagy felületén keresztül az ebben hívők szerint gyorsabban jut a véráramba. “Többnyire munkanap előtti bulin élnek ezzel a módszerrel a tinédzserek, ugyanis ettől nem lesznek másnaposak” – mondja dr. Zacher Gábor, de hozzáteszi: Magyarországon szerencsére még ritka ez, és a szippantás is, azaz a tömény orron keresztüli beöntése, ami az orrnyálkahártyát is kiégetheti.

Dianás cukor – másképpen

Honnan jön?

Az alkohol fogyasztásának bizarr módszerei a 2010-es évben Amerikából, Nyugat-Európából és a skandináv országokból indultak útjukra. Lényegük, hogy bármilyen tömény szeszt nem szájon át, hanem az emberi test egyéb nyílásain keresztül juttatnak a szervezetbe, azt remélve, hogy így az alkohol gyorsabban felszívódik, ezáltal gyorsabban fejti ki a hatását. De tévednek! A szakértők is megerősítik, hogy a test bármely nyílásába öntött alkohol roncsolja és szárítja a nyálkahártyákat, ezáltal a használókat jobban fenyegeti mindenféle fertőzés veszélye.

Az alkoholtartalmú dianás cukorka anális felhelyezése viszont a toxikológusok szerint nem ismeretlen a fiatalok körében Magyarországon sem. A cukorkáról előzőleg leszopogatják a csokoládét, majd végbélkúp gyanánt felhelyezik. A végbélbe helyezett anyagok a máj (ami segít az alkohol lebontásában) kikerülésével érik el a keringést, így gyorsabb hatást fejtenek ki. Legalábbis ezt gondolják a bűvészkedők. De ahhoz, hogy valaki csak egy kicsit is spicces legyen ettől, nagyon szorgosan kellene felhelyeznie a cukorkákat, hiszen az egy darabban lévő alkohol mennyisége igencsak minimális.

Nagy Zsolt szerint ezekről az extrém módszerekről a szülők még álmukban sem gondolják, hogy léteznek, illetőleg még a szakma sem figyelt fel rájuk, és nem végzett kutatásokat ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor az addiktológiai konzulens bizakodva áll a kérdéshez: “Igaz, hogy ha egy-egy kis csoport elkezd egy őrületet, az divattá válik, de nem valószínű, hogy ezek a bizarr módszerek befutják ezt a karriert, reméljük, hogy megmaradnak tétova kísérletnek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top