Aktuális

Tízezrek követelik a zsiráfot elpusztító dán állatkert bezárását

Nem csillapodnak a koppenhágai állatkert elleni tiltakozások Marius, a fiatal zsiráfborjú megölése óta. Online petícióval több mint 62 ezren követelik az intézmény bezárását.

A kétéves, egészséges zsiráf halála ellen tiltakozó egyik Facebook-csoport tagjainak száma keddre több mint 22 ezerre nőtt. Emellett csaknem hétezren írták alá azt az online petíciót, amely a dán állatkert igazgatójának leváltását követeli. Telefonon és e-mailben pedig halálos fenyegetéseket is kapott az állatot elpusztító és az állat húsát az oroszlánokkal megetető személyzet.

A Marius nevű zsiráfot vasárnap lőtték le, és bőrét lenyúzva, húsát a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára vetették oda az oroszlánoknak.

Az állat bizonyos testrészei viszont a Bécsi Egyetemre kerülnek: az ott dolgozó tudósok a zsiráfok hangképzésének mikéntjét kutatják. A koppenhágai egyetem a Bécsi Egyetem öttagú kutatócsapatának adja át az állat nyelvét, nyelvcsontját, gégéjét és gégecsöve két-három porcos gyűrűjét. A kutatók azt akarják kideríteni, hogy a zsiráfok kommunikálnak-e hangokkal, és ha igen, miként teszik.

Az állatkert szerint Marius elpusztítására azért volt szükség, hogy elkerüljék a beltenyészet kialakulását. A húsának nyilvános megetetését pedig azzal védték, hogy csak a látogatók állatokkal kapcsolatos tudományos ismeretanyagát akarták bővíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top