Aktuális

A Facebook-alapító a legbőkezűbb adakozó

Nejével egy szilícium-völgybeli nonprofit szervezetet támogat.

A Facabook-alapító a legbőkezűbb adakozóMark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan több mint 970 millió dollárnyi (221 milliárd forint) adományukkal a tavalyi év legbőkezűbb filantrópjai lettek. A Facebook-alapító és neje az adománnyal, amellyel egy szilícium-völgybeli nonprofit szervezetet támogattak, az első lett azon a toplistán, amelyet a The Chronicle of Philantropy magazin állított össze az ötven legnagylelkűbb amerikai adományai alapján.

A toplista szereplői 2013-ban összesen 7,7 milliárd dollárt (1758 milliárd forintot) adtak át vagyonukból jótékony célokra, és további 2,9 milliárd dolláros (662 milliárd forint) támogatásra tettek ígéretet. A legnagyobb amerikai adományozók némelyike azért nem került idén a listára, mivel felajánlásaikat még korábbi években tették meg, így azokat a korábbi listákon jegyezték. A Microsoft társalapítója, Bill Gates, a feleségével, Melindával tavaly 181,3 millió dollárral támogatták alapítványukat, ám további 3,3 milliárd dollárt is kifizettek egy 2004-es felajánlásukat beváltva.

Az adakozók közül harmincan főiskolákat és egyetemeket támogattak, ugyanakkor ezen összegek zömét is tudományos és kutatási célra adták, és nem épületekre, mint a korábbi években. Az ötven adakozó közül tíz a halála után, végrendelete révén került a listára, köztük a második legnagyobb adományt nyújtó George Mitchell. A néhai texasi férfi az energia- és az ingatlanüzletből tett szert hatalmas vagyonára.

A harmadik legbőkezűbb adakozó a Nike elnöke, Philip Knight volt feleségével, Penelopéval. Ők 500 millió dollárt adtak rákkutatásra egy oregoni tudományos alapítványnak. Michael Bloomberg, korábbi New York-i polgármester 452 millió dollárt fizetett ki összesen a művészetek, az oktatás, környezeti kérdések, a közegészségügy és egyéb ügyek támogatására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top