Aktuális

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Izgalmas fogások gyorsan és egyszerűen – ezt ígéri a Konyhatündérképző című szakácskönyv, melyben az Ízbolygó blog szerzője, Nagy Tünde többszörösen kipróbált receptjeit gyűjtötte össze. Kezdő és új ötleteket kereső, inspirációra vágyó háziasszonyoknak egyaránt ajánljuk a kötetet, mutatunk belőle egy kis ízelítőt.

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív receptZöldborsókrémleves szalonnás csirkenyárssal

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 fej vöröshagyma vagy 1 csokor újhagyma
• 3 ek olívaolaj
• 60 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
• 2 gerezd fokhagyma
• 6 dl zöldségalaplé
• 1,5 dl főzőtejszín vagy natúr joghurt
• 1 csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors

A csirkenyárshoz:
• 15 dkg csirkemellfilé
• 15 dkg szeletelt bacon

A leveshez a hagymát megpucoljuk, megmossuk, finomra vágjuk, és az olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a borsót, a fokhagymát belereszeljük, majd 6 dl zöldségalaplével/vízzel felengedjük, és 15 percen keresztül főzzük, míg a borsó megpuhul. Hozzáadjuk a tejszínt, és ollóval belevagdossuk a petrezselymet. Botmixerrel leturmixoljuk, majd visszatesszük a lángra, és főzzük még 3 percig. Már nem forraljuk. Sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a csirkenyársakat: a csirkehúst megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk. A csirkekockákat frissen őrölt borssal fűszerezzük, a baconbe tekerjük, és előzőleg 10 percre hideg vízbe áztatott nyársakra tűzzük. (Ha nincs nyársunk, serpenyőben is kisüthetjük a kockákat, villával forgatva.) Serpenyőben közepes láng felett minden oldalát 5-6 perc alatt körbesütjük.

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Tejszínes rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

• 1,2 kg burgonya
• 10 tojás
• 2 fej lila hagyma
• 1 szál füstölt kolbász
• 5 dl főzőtejszín (vagy 3 dl főzőtejszín és 2 dl tejföl)
• 1 ek mustár
• só, frissen őrölt bors
• 2 ek vaj a tál kikenéséhez

A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hűlni hagyjuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk. A lila hagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A kolbászt vékonyra karikázzuk. A főtt burgonyákat megtisztítjuk és felkarikázzuk. Egy kerámia- vagy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára egy réteg burgonyát fektetünk, erre jöhet egy adag tojás és kolbász. Megszórjuk hagymával, meglocsoljuk a mustárral, sóval, borssal összekevert tejszínnel (vagy tejszín-tejföl keverékével), majd ismét egy réteg burgonya, tojás-kolbász-hagyma jön. A tetejére burgonya kerül, erre öntjük a maradék tejszínt. 200 °C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Sült csirke fűszervajjal

Hozzávalók 4 személyre:
 
• 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
• 10 dkg puha vaj
• só, frissen őrölt bors
• 4-5 ág friss kakukkfű
• 1 fej fokhagyma
• 2 fej vöröshagyma
• 1 dl száraz fehérbor

A lágy vajat sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a kakukkfű lecsipkedett leveleit. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, konyhai törlővel leszárítjuk, majd körben óvatosan fellazítjuk a bőrt a húson. A lágy vajat a bőr alá alaposan bemasszírozzuk, a comboknál és a mellrésznél is. A maradék vajjal a külsejét kenjük be. A fokhagymafejet (hámozás nélkül!) keresztben félbevágjuk, a hagymákat megtisztítjuk és negyedbe vágjuk. Kerámiatálba fektetjük a csirkét a mellével lefelé, mellétesszük a fokhagymát, a hagymát, aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük, és 200 °C-on 30 percig pároljuk. Leszedjük a fóliát, megfordítjuk, és további 30 percig sütjük, immár mellrésszel felfelé. Szeletelés előtt 10 percig kikapcsolt sütőben, résnyire nyitott ajtónál pihentetjük.
Tipp: Bor helyett önthetünk a csirke alá sört is, a vajat ízesíthetjük más zöldfűszerekkel (például rozmaringgal, zsályával), fűszerekkel (például garam masala vagy curry fűszerkeverékkel).

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Sóban sült pisztráng

Hozzávalók 4 személyre:

• személyenként 1 zsigerelt pisztráng (kb. 15-20 dkg)
• citromdarabka
• 2 csokor friss kakukkfű
• só, frissen őrölt tarka bors
• durva tengeri só a sóágyhoz

A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk. A citromot felkarikázzuk. A hal belsejét borsozzuk, majd megtömjük kakukkfűvel, és citromkarikákat fektetünk bele. Egy tepsibe 1 cm magasan sót szórunk, erre fektetjük a halakat úgy, hogy legyen köztük hely arra, hogy mindegyik külön burokban sülhessen. A halakat is beborítjuk sóval. (Picit be is spriccelhetjük vízzel, így keményebb burok jön létre, de el is hagyhatjuk ezt a lépést.) 180 °C-on 40 percig sütjük, majd kivéve óvatosan feltörjük a sóburkot (a sült sót kidobjuk, már nem használható). A pisztrángokat jó minőségű sóval sózzuk, sült zöldségekkel (például céklával és kukoricával) tálaljuk. A megsült halakat a gerincnél vízszintesen félbevágjuk, a gerincet egyben kiemeljük, és ezt követően daraboljuk a filét.

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Jénaiban sült házi kenyér

Hozzávalók:

• 50 dkg finomliszt
• 3 dkg friss élesztő
• 1 ek. só
• 1 ek. kacsa- vagy libazsír (helyettesíthető 1 ek olajjal)
• 2,5 dl langyos víz
• magok (tökmag, szezámmag, mák, dió stb.)

A lisztet tálba szitáljuk, ettől a tésztánk levegősebb lesz. A sóval elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott zsírt/olajat, rámorzsoljuk az élesztőt, és a vizet hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Kézi mixer dagasztókarjával vagy kézzel alaposan kidagasztjuk, míg fényes, rugalmas tésztát kapunk. Tiszta konyharuhával letakart tálban vagy kelesztőtálban szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Amikor duplájára kelt, alaposan átgyúrjuk, bucit formázunk belőle. Egy jénait vagy (vas)lábast sütőpapírral kibélelünk, majd beleültetjük a bucit, és hagyjuk újabb 30 percet kelni. A tetejét megkenjük egy kis vízzel, megszórhatjuk magokkal is. A jénai/lábas tetejét rátesszük, és 230-250 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 1 órát sütjük. Levesszük a tetőt, 10 percig anélkül sütjük, hogy megpiruljon a teteje. Kinyitott sütőajtónál kicsit hűtjük.

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Spenótos-ricottás házi gnocchi

Hozzávalók 4 személyre:

• 1 kg burgonya
• 2 tojás
• kb. 30 dkg liszt
• fél tk. só

A spenótos-ricottás mártáshoz:

• 25 dkg ricotta
• 2 ek tejföl
• 30 dkg spenótlevél
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 ek olaj
• só, bors, szerecsendió
• 15 dkg parmezán sajt

A gnocchihoz a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle, majd azokból 2 cm-es darabokat vágunk le. Az ovális gnocchikat egy villa fokával megnyomjuk, hogy mintásak legyenek. (Így könnyebben beletapad majd a szósz is.) Lobogó sós vízben főzzük ki őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, onnantól 2 percig főzzük, akkor leszűrjük, és a hozzá készített mártásba forgatjuk. A mártáshoz a spenótot megmossuk, leszárazzuk, ha fagyasztott, felengedjük. Ezt követően előmelegítünk egy serpenyőt, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, majd 1 perc után félrehúzzuk a lángról. (Az a fontos, hogy épp csak összeessen a spenót.) Ekkor elkeverjük a ricottával és a tejföllel, majd beleforgatjuk a gnocchit. Reszelt vagy forgácsolt parmezánnal megszórva kínáljuk.

Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

Túrós kuglóf aszalt szilvával


Hozzávalók 1 nagy kuglófhoz:

• 5 tojás
• 18 dkg barna nádcukor
• 25 dkg vaj, olvasztva + a formához
• 25 dkg túró
• 40 dkg liszt + a formához
• 1 tk sütőpor
• 1 tk szódabikarbóna
• 10 dkg aszalvány (sárgabarack, áfonya, szilva)
• 1 (kezeletlen) citrom vagy narancs reszelt héja, porcukor a tálaláshoz

A tojásokat a nádcukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a túrót, a sütőport, a szódabikarbónát, a kis darabokra vágott aszalványt. Belereszeljük a citrus héját, majd rászórjuk a lisztet, és fakanállal összekeverjük. A fém kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük, a szilikonformát nem kell, abba csak belemerjük a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nagyon pirul a teteje, akkor alufóliát terítünk rá sütés közben.) Kivesszük, megvárjuk, míg kihűl, majd kiborítjuk a formából. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept  Dobd fel a hétköznapokat: 6+1 egyszerű, de kreatív recept

 

  Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top