Aktuális

Drágán adják az életet – árváltozások januártól

Áremelkedés szempontjából a tél a legrosszabb időszak, január eleje pedig egyenesen a csúcs: pont akkor jelentik be a legfőbb változásokat, amikor a családi kassza az ünnepek után szinte üres. Lássuk, mi az a fogyasztási cikk vagy szolgáltatás, amiről már most tudható, hogy drágul. És egy jó hír: van, ami jövőre olcsóbb lesz.

Luxus paprikás krumpli

Ki hitte volna, de még amire mindig számíthattunk a hó végi húsmentes napokon, a paprikás krumpli is szinte luxuskategóriás étel lesz jövőre. Miután Európában idén jelentősen csökkent a termelt burgonya mennyisége, Magyarországon is egyre drágul ez az alapzöldség, ami nélkül a magyar konyha szinte elképzelhetetlen. Márpedig lehet, hogy kénytelenek leszünk improvizálni, hiszen tavasszal akár kétszáz forintot is elkérhetnek egy kilóért. A hazai burgonyatermés valószínűleg nem lesz elég, ezért a kereskedők tél végén jelentős mennyiségű importkrumplit dobnak piacra. A krumpli egyébként már tavaly is „riadóztatott” minket, aki tud, raktározzon!

Kérdéses a tej

Drágán adják az életet – árváltozások januártólEhhez képest annak már szinte örülni lehet, hogy a tej és tejtermékek ára nem fog kirobbanóan emelkedni, „csak folytatja az év közben megszokott állandó, 10-20 százalékos növekedést, terméktől függően” – mondta el Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. A drágulás a várakozások szerint a jövő év első negyedében sem fog megállni. Ám bizonyos márkáknál előfordul, hogy a fogyasztói árakban nem jelenik meg a termelői ár emelkedése, mert a kereskedők nem akarják sokkolni a vevőiket, vagyis jó tanács: járjunk mindig nyitott szemmel a tejes pultok környékén, hogy megcsípjük az akciókat.  Spórolós receptek itt!

Olcsóbb lesz a hús

És most egy jó hír: a hús és hústermékek, illetve a kenyér és a péksütemények ára vélhetően marad az idei – azok szerint legalábbis, akiket elértünk az adott területekről. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökének válasza rövid: „az év elején nem számíthatunk a fogyasztói árak növekedésére”. Hogy az év folyamán hogyan változik majd a hús és hústermékek ára, az még nem tudható.

Ez már csak azért is örömre adhat okot, mert évről évre minden húsfajtából egyre kevesebbet fogyasztunk, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. A legtöbbet csirkéből és sertéshúsból eszünk: egy év alatt 15-16 kilogrammot, marha- és borjúhúsból már évi egy kiló hús sem jut egy főre. Örömteli információ még, hogy az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról, márpedig ez a fogyasztói árakra vetítve akár 17 százalékos árcsökkenést is jelenthetne!

Az uborka és paradicsom szezonon kívül eléggé borsos árú, de e zöldségek nélkül könnyebb meglenni, mint olaj, cukor, liszt vagy tojás nélkül, amelyek ára januárban kis mértékben ugyan, de növekedni szokott.

Kocsikázás kontra BKV

Az üzemanyagárak egész évben hullámoznak, és jövőre biztosan nem lesz olcsóbb a benzin. A határhoz közel élők a külföldi benzinkutakból tankolhatnak, a szomszédos országok közül Ukrajna a legolcsóbb, követi Szerbia, majd Románia, és az osztrák és a horvátországi árak is alacsonyabbak a magyarországiaknál. Aki naprakész akar lenni, a holtankoljak.hu oldalon tájékozódhat, ahol a hazai árak mellett fel vannak tüntetve az európai országokban számolt literenkénti összegek is. Nyáron már adtunk hat tanácsot arra vonatkozóan, hogyan legyen olcsóbb az autózás. Ezeket itt találod!

Aki drágállja a benzint és budapesti, vehet bérletet, januártól végre olcsóbban. A budapesti bérletárak 2014. január 1-jétől ugyanis 10 százalékkal csökkennek. A felnőtt havi bérlet 10 500 helyett 9500 forintba, a tanulók havi bérlete 3850 helyett 3450 forintba, a nyugdíjasok havi bérlete 3700 helyett 3330 forintba kerül. Emellett márciustól kapható lesz kétheti diákbérlet, és még a kutyák is kedvezőbb árú kutyabérlettel utazhatnak. Épp itt volt az ideje!

Drágábbak lesznek a mindennapi pénzügyek

Idén valamennyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kínáló társaság meghirdette a január elsejétől hatályos új tarifáit. A hatályos törvények alapján a károkozó autósoknak már nem lehet pótdíjat adni, a biztosítók évfordulókor továbbra is következmény nélkül felmondhatják a kgfb-szerződéseket, és ezzel várhatóan a korábbinál nagyobb arányban fognak élni. A felmondás tízezreket érinthet, mivel a tapasztalatok szerint sajnos minden száz autósból négy kárt okoz (aktuális helyzetjelentést a itt kaphatunk).

Meg fogjuk érezni azt is, hogy emelkedik a banki szolgáltatások ára jövőre. Ez érinti a közüzemi megbízásokat, az állandó átutalási megbízásokat, az átutalási megbízásokat, a számlavezetési és a bankkártyával történő vásárlások díjait, és a bankkártyák éves díja is emelkedik attól függően, hogy mely banknál vezetünk számlát. A banki költségek emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érinti hátrányosan, hiszen nekik akár a havi jövedelmük 2-3 százalékát is felemészthetik a különböző banki díjak és jutalékok.

Várható volt, hogy valamilyen formában áremeléssel fognak reagálni a bankok arra az új rendeletre, mely szerint februártól az  ügyfelek havonta kétszer ingyen vehetnek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer forintot.

A csapdák kikerülhetőek, és a megtakarított pénzünkre jól megválasztott stratégiákkal vigyázhatunk. A különböző kalkulátorok is segíthetnek abban, hogy csökkentsük a bankköltségeket, és érdemes regisztrálni az ingyenes készpénzfelvétre, de maradjunk körültekintőek: bajos, ha egy családnak, párnak, házaspárnak közös bankszámlája van, és mindegyik számlatulajdonos szeretne élni a saját bankkártyájával a havi legfeljebb kétszeri, maximum 150 ezer forintnyi ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

A cégtulajdonlás még több pénzbe fog kerülni ezentúl: hatszor drágább lesz a cégalapítás jövő márciustól, mivel a szükséges befizetendő törzstőke a kft-knél 500 000 forintról 3 millióra növekszik. A jogszabály-változás nem érinti a Zrt.- és a Bt.-alapítást.

Ami viszont változatlan marad: a vasúti és az úthasználati tarifák. 2014-ben várhatóan nem nő a dohánytermékek jövedéki adója, és a dohányüzletekben sem fogunk áremelkedést tapasztalni, vagy ha igen, akkor csak minimális mértékben.

További információk a drágulásokról, itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top