Aktuális

A prostituáltak kuncsaftjait bünteti az új törvény

Megvetés tárgyai, "használati cikkek", kéjhölgyek, nyomorgó, kétségbeesésükben az egyetlen vagyonukat áruba bocsátó kiszolgáltatottak, vagy tisztes, dolgozó nők? Prostituáltak. Szexet árulni vagy venni bűn? Büntessük vagy legalizáljuk a prostitúciót? Hogyan lehet hatékonyabban véget vetni az őket sújtó erőszaknak és kizsákmányolásnak?

Szexet árulni szabad, fizetni érte bűn?

Franciaországban szerdán a törvényhozás alsóháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevőket sújtaná igen szigorú büntetéssel. Ha a szenátus is megszavazza, azt, aki fizet a szexért, 1500 eurós (közel félmillió forintos) pénzbírsággal sújthatják. Ha újra rajtakapják, a visszaesőkre kirótt bírság az eredeti összeg több mint két és félszeresére nő.

A kuncsaftokat bünteti az új törvényHabár Európa sok országában tiltják a prostitúciót, néhány államban valamilyen retorzió is fenyegeti a kuncsaftokat, ehhez foghatóan kemény szabályozásra csak Svédországban találunk példát. Ott bevált: a törvény hatására felére csökkent a prostitúció mértéke. Más országok törvényes keretek között engedik űzni határaikon belül ezt a mesterséget, és legtöbb országban az egész „iparág” egyfajta szabályozás nélküli szürke területként működik: nincs tiltva, de nem is számít rendes foglalkozásnak.

Franciaországban a prostitúció legális. Az ilyesformán testükből élő nők számát negyvenezerre becsülik. Nagy részük bevándorló, dél-amerikai, kínai, bolgár vagy román. A javaslat támogatói szerint az új szabályozásnak köszönhetően várhatóan csökkenni fog a prostituáltak elleni mindennapos erőszak, és a testükből élők kevésbé lesznek kiszolgáltatottak, ha a nemzetközi emberkereskedelem és a szervezett bűnözés nem lát ekkora üzletet a prostitúcióban.

Csökkenő kereslet – növekvő erőszak?

A kuncsaftokat bünteti az új törvényA javaslat ellenzői (köztük hírességek, mint Catherine Deneuve) és támogatói heves vitákban csaptak össze, Párizs utcáin tüntetők vonultak. Érvek és ellenérvek ütköznek hetek óta a francia sajtóban. A törvény ellenzői attól tartanak, hogy a súlyos büntetések miatt a már most is kiszolgáltatott nők helyzete még reménytelenebbé válik, mert teljes illegalitásba kell vonulniuk. Egyes érintett nők arra hivatkozva ellenzik a javaslatot, hogy a megélhetésüket veszélyezteti. Azt tartják, a szexmunka is munka, ami után eddig is adót és tb-hozzájárulást fizettek.

A testük áruba bocsátására kényszerített vagy kényszerülő nők kihasználása a legfőbb érv a javaslat ellen. Az ellenzők szerint a szexuális szolgáltatásokat kínáló nők valójában a szexipar áldozatai, és az új törvény következtében csak még kevésbé ellenőrzötté válna ez a terület, tovább nőne a prostituáltak kiszolgáltatottsága, és a csökkenő bevételek miatt növekedne az ellenük elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Nem hisznek abban, hogy sikerrel felszámolható lenne ez az ősi iparág, inkább csak kevésbé láthatóvá válna.

A törvény értelmében egyébként 20 millió eurós alapot hoznak létre azok számára, akik eddigi tevékenységükkel felhagyva új életet kezdenének. A szövegről még a francia törvényhozás felsőházának, a szenátusnak is szavaznia kell.

Ti mit gondoltok? Ti kit büntetnétek? A prostituáltat? Az ügyfeleiket? Mindkettőt? Egyiket sem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top