Aktuális

Díjnyertes ötlet: versenyezz a napi megélhetésért!

A közelmúltban érdekes film nyert a Rákospalotai Rövidfilm Fesztiválon. Ennyire szellemes, mégis elgondolkodtató módon és hatásosan ritkán beszél valaki az átlagember átlagéletéről, kilátástalanságról, pénztelenségről. Arról, hogy mi mindent kell megtenni és elviselni az egyszerű megélhetésért, mennyit nélkülöz az ember, miközben az élet valódi értelmét jelentő dolgokra alig, vagy egyáltalán nem jut idő. Magyar való Szirmai Márton Minimál című filmjében.

A Minimál, Szirmai Márton rövidfilmje rendhagyó: sportközvetítésbe csomagolja a nagyon is kemény valóságot. Az alig több mint tizenkét perc alatt négy versenyző egy napját és erőfeszítéseit követhetjük nyomon. A kérdés az, hogy melyikük „nyeri meg a versenyt”, vagyis melyikük tud úgy, ahogy, de megélni a keresetéből, kinek lesz kevesebb a napi kiadása.
A kommentátor folyamatosan közvetít: ki milyen akadályokkal küzd meg a szereplők közül, mi pedig izgulhatunk, hogy vajon Jolán néninek sikerül-e megállnia, hogy húst vásároljon a piacon, vagy hogy Editet, a használtruha-kereskedőt megbírságolja-e az APEH.

Minimál from szirmai on Vimeo.

A forgatáson lett 90 éves

„Ezek a helyzetek mind megtörténtek velem vagy a barátaimmal” – mondja a rendező. A film nemcsak témájában, hanem megvalósításában is minimál, mindössze négyfős stábbal forgatták, kevés pénzből.

A szereplők a rendező ismerősei, kivéve az idős versenyzőt játszó Marika nénit. „Castingoltam egy darabig, de végül az egyik gyártásvezetőnk hívta fel a figyelmem Marikára, aki lelkesen vállalta a forgatást. Akkor lett kilencvenéves, amikor éppen forgattunk. Ilyen lelkes, példamutató és szorgalmas emberrel talán még nem is dolgoztam” – meséli Szirmai.

Süt belőle a szeretet

Nekem mindig az a célom a kisfilmekkel, hogy a valóságot, helyszíneket egyfajta mementóként örökítsem meg. Természetesen fikcióról van szó, de mindegyik szereplő számára ismerős volt a helyzet, amiben mozognia kellett, sok mindenben hasonlítanak a filmbeli figurájukhoz.” Talán ez az egyik oka a pozitív fogadtatásnak. És persze az, hogy magunkat látjuk viszont. „A Minimál keserédes kritika. Egy barátom pedig azt mondta, azért jó, mert süt a filmből a szeretet. Jólesett ezt hallani.”

Szirmai Márton
Szirmai Márton

Kis erőforrásból, rövid idő alatt filmet készíteni: ez nem hagy nagy teret az improvizációnak. A jeleneteket előre kitalálták, és egyeztették a készítés előtt az alkotók. Mindössze négy napig tartott a munka, minden szereplőre egy-egy nap jutott. „Eléggé rohanva csináltuk a filmet. Amikor elmentünk Marikával a Blaha Lujza térre az ételosztásra, csak félóránk volt arra, hogy pár képet a helyszínen felvegyünk. A sorban ugyanúgy álltak ápolatlanabb, mint jól öltözött emberek. Az ilyen élmények miatt is tartom érvényesnek a film állítását, miszerint a középosztály – ahova magamat is sorolom – ahelyett, hogy az energiáit alkotó munkára, a kapcsolataira, feltöltődésre tudná fordítani, megélhetési problémák leküzdésére használja fel.”

A tanár, aki könyvre spórol

“Sok ismerősöm, újságírók, tanítók, kereskedők minimálbérre vannak bejelentve, és ha ennél az összegnél többet keresnek is, félretenni már nem tudnak. A moralizálás és a demagógia távol áll tőlem, ez is ösztökélt a rendhagyó formanyelvre. A film nem túloz, a sokak számára ismeretlenül hangzó »szabálytalansági szabályzat« is létezik, és ismerek tanárt, aki könyvre spórol. Pont ezeket az apró képeket szerettük volna belopni a filmbe. A sorokat az ételért. Az abszurd szabályokat, amik során folyton papírokat mutogatunk egymásnak, hogy ne büntessenek meg. Vagy éppen a bezárt artmozikat, a még dolgozni akaró, de már egyre kevésbé kellő nyugdíjkorhatárost…”

A nyilvános vetítéseken a közönség szomorúsággal vegyes nevetéssel fogadta a művet, de Szirmai Márton azt mondja, „ez már csak az extra”. „Amikor filmet készítek, az egyik fő szempont, hogy ne okozzak kárt. Hiszen a rendező többnyire nem szerepel a saját filmjében, a szereplők viszik helyette vásárra a bőrüket. Ehhez nagy bizalom kell. És ha ez megvan, ha a végeredményt látva jól érzik magukat és felszabadultak, az már siker. Itt pedig ez történt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top