Aktuális

Meggyőzték a celebek Putyint

Kiengedték a szentpétervári börtönből az eddig előzetes letartóztatásban lévő Greenpeace-aktivisták első csoportját, miközben újabb aktivisták szabadon engedéséről döntöttek az orosz nagyváros kerületi bíróságai.

A 30-ból 26 ember ügyében határoztak úgy a bíróságok, hogy két hónapos fogva tartás után egyenként 2 millió rubeles (mintegy 14 millió forint) óvadék ellenében kiengedik őket az előzetesből. Három környezetvédő ügyét pénteken tárgyalják.

Hétfőn egyedül az ausztrál Colin Russelnek hosszabbították meg az előzetes letartóztatását további 3 hónapra, hogy ne rejtőzhessen el a nyomozók elől. Szerdán a brazil Ana Paula Alminhana Maciel Mentsétek meg az Arktiszt! felirattal a kezében lépett ki a börtönből. Őt csütörtökön Jekatyerina Zaszpa, a Greenpeace orvosa, Andrej Alahverdov, a nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi irodájának sajtótitkára és Gyenyisz Szinyakov, a szervezettel szerződésben lévő orosz fotós, majd több külföldi is követte.

A Greenpeace aktivistái szeptember 19-én az Arctic Sunrise jégtörő fedélzetén érkeztek a Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz fúrótoronyhoz, hogy felhívják a figyelmet a kőolaj-kitermelés környezeti veszélyeire. Az akció 30 résztvevője ellen előbb kalózkodás címén emeltek vádat, majd azt garázdaságra enyhítették. A murmanszki bíróság időközben elutasította, hogy visszaszolgáltassa a Greenpeace holland zászló alatt hajózó jégtörőjét, amelyet az akciót követően az orosz hatóságok elkoboztak.

Hírességek is kampányoltak az aktivisták szabadon bocsátása mellett. A sort Paul McCartney kezdte, aki nyílt levelet írt Putyinnak, majd Madonna, Marion Cotillard és a divattervező Vivienne Westwood is a letartóztatott környezetvédők szabadon bocsátását követelte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top