Aktuális

Leányanyákat ment a 18 éves anyuka

Mongol lányé lett a fiatal ázsiai nők jogaiért küzdőket elismerő díj.

Egy leányanyákat segítő, 18 éves mongol lány, maga is leányanya és párkapcsolati erőszak áldozata, kapta a fiatal ázsiai nők jogaiért küzdőket elismerő díjat a Lányok napján Tajvanon. A Remény Kertje nevet viselő tajpeji nonprofit alapítvány által alapított díjat olyan fiatal ázsiai nők kaphatják meg, akik tevékenységükkel bajba jutott vagy visszaélés áldozatává vált nőtársaikat segítik.

A zsűri indoklása szerint a mongol Cerenbaldzsir Mandah a diszkrimináció és a megbélyegezés elleni harcáért kapta az elismerést. A fiatal nő 16 évesen házasságon kívül esett teherbe, mélységes szégyent hozva ezzel a családjára. A szülői házat és erőszakos barátját hátrahagyva megszülte gyerekét, majd a hasonló helyzetbe került fiatal anyákat segítő egyesületet alapított. A szervezet (Hercegnő Központ a Lányok és Fiatal Nők Jogainak Védelmére) többek között fiatal korban házasságba kényszerített, házasságon kívül teherbe esett, testi erőszak és diszkrimináció áldozatává vált fiataloknak szolgál tanáccsal, pszichológiai segítséggel és oktatással.

Az ENSZ adatai szerint az ázsiai csendes-óceáni térségben a nők társadalmi helyzete a férfiakéhoz képest alsóbbrendű: politikai életben való képviseleti, foglalkoztatottsági és ingatlantulajdonosi rátájuk számos térségbeli országban a legalacsonyabb a világon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top