Aktuális

Naponta 39 ezer új gyermekházasság

Az UNICEF a Lánygyermekek október 11-ei világnapja alkalmából a gyerekházasság kockázataira és következményeire kívánja felhívni a figyelmet.

Az UNICEF legújabb becslései szerint a világon minden harmadik 20 és 24 év közötti nő 18 éves kora előtt ment férjhez. Közülük 23 millióan még 15 évesek sem voltak a házasságkötéskor. Bár az elmúlt 30 év során a gyerekházasságok száma csökkent, számos dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokás a lányok korai kiházasítása, annak ellenére, hogy azt törvény tiltja.

Forrás: ngm.nationalgeographic.com
Gyermekházasság Jemenben – Forrás: ngm.nationalgeographic.com

A korai kényszerházasságoknak súlyos következményei vannak. Az ilyen házasságba kényszerült gyerekek jobban ki vannak téve az erőszaknak, a kizsákmányolásnak. Sokukat házi rabszolgaként tartják, jogaiktól megfosztva.

A fejlődő országokban a 15-19 éves lányok közül a legtöbben (körülbelül 50 ezren) a szülés során halnak meg. Azok a lányok, akik 15 éves koruk előtt szülnek, ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg a terhesség során, mint azok, akik 20. életévük után adnak először életet gyermeküknek.

Forrás: unicef.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top