Aktuális

Megvannak a legújabb hungarikumok

A négy új taggal húszra bővült a hungarikumok gyűjteménye.
bekesmegye.com
bekesmegye.com

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság.

A négy új hungarikummal a gyűjtemény jelenleg húsz tagot számlál. Már korábban bekerült a hungarikumok közé a pálinka és a törkölypálinka, a matyó népművészet, a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Budapest (a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út), a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, a herendi porcelán, Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, Pécs ókeresztény temetője, a solymászat, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, valamint a karcagi birkapörkölt.

Mi a hungarikum?

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungárikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.” 

(A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény)

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt-adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életművét és a fröccsöt.

Mit hiányoltok még a hungarikumok listájáról? Rég ott lenne a helye például a gulyáslevesnek, a szaloncukornak, a pulinak, a Balatonnak vagy a Rubik-kockának? Esetleg más ötleteitek vannak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top