Aktuális

A nagy lelkesedés után elakadt a jótékonykodás

Ebben az évben többször is bizonyította az ország, hogy ha "helyzet van", akkor össze tudunk fogni, és tudunk egy keveset áldozni azokért, akik nálunk is rosszabb helyzetbe kerültek. Ennek egyik jele volt egy új jótékonysági forma, az "Adj egyet ajándékba!" hihetetlen népszerűsége. Megnéztük, hogyan működik a rendszer majdnem fél évvel az indulás után.

Idén tavasszal hatalmas jótékonykodási hullám söpört végig az országon. A Facebookon terjedt egy új adományozási forma, a „felfüggesztett kávé” híre. Ez annyit tesz, hogy ha a saját vásárlásunk mellé még egy tételt fizetünk a kedvenc helyünkön, azt a legközelebb betérő rászoruló kaphatja meg. Az Adj egyet ajándékba! néven ismertté vált kezdeményezés óriási visszhangot kapott a tévében, a rádióban, a nyomtatott lapokban, az erről szól cikkünket kétezren lájkoltátok és több mint hatszázan osztottátok meg.

Bár eredetileg csak kávékra vonatkozott a felhívás, itthon az ebédtől a fagyin át a hajvágásig lehetett ajándékozni mindenfélét idegeneknek. Amikor először utánajártunk a dolognak, sok helyen még csak várták az adományok, hogy a rászorulók értesüljenek a lehetőségről, és ki is használják. Ezért most újra elővettük a témát, hogy megnézzük, mik az első tanulságok, és egyáltalán mennyire indult be ez a kezdeményezés, ami ekkora lelkesedést váltott ki szinte mindenkiből.

Nem a jómódúak adakoznak

Nagy Annamária
Nagy Annamária

Esőként a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával szemben található Angyal utcai Reggelizőbe nézünk be, ahol a jó kedélyű tulajdonos, Nagy Annamária fogad minket nem sokkal nyitás után. „Most egy kicsit leállt az adományozás, pedig sokan jöttek, akik felajánlottak valamit. Orvosok, doktornők, egyszerű emberek – mondta. – Tegnap egy felajánlás volt benn, azt elvitték. Egy fiatal srác jött gitárral, és kérdezte, van-e blokk, mert most meg van szorulva.”

Annamáriához gyakran jönnek be olyan szülők, akik hosszú évek óta járnak be a gyerekükkel kezelésre, és a sok kórházba járás alatt elfogytak a tartalékaik. „Nekik bizony jólesik, ha hagy nekik valaki egy kávét és egy szendvicset” – mesélte Annamari, aki azt is elismerte, hogy általában nem a jómódúak adakoznak, hanem a hasonszőrű édesanyák, akik még megengedhetik ezt maguknak.

Érdeklődnek még rendszeresen a közelben lakó idősebbek, egy úr és egy idős házaspár is gyakran benéz hozzá, hogy megkérdezzék, hagytak-e nekik valamit. Ezért is fogadott minket örömmel a tulajdonos, hátha újra lendületet kap az adományozás.

Ma a cukrászdában nem volt felajánlás

Bodóczki Zsanett
Bodóczki Zsanett

Következő állomásunk a Rozsmann cukrászda, a szúrós szagokat árasztó forró betonon törünk utat az Andrássytól, mire kiérünk az őstermelői piacáról híres Hunyadi térre.

Itt egy krétával írható táblát rendszeresítettek az ablakban, amin azonnal látszik, hány fagyi, kávé, sütemény vár rászoruló gazdájára, és a Facebookon is reklámozzák a lehetőséget. Ezt a rendszert a visszajelzések alapján kísérletezték ki. Amikor például azt írták ki, hogy felfüggesztett fagyi, akkor nem jöttek a vendégek sem, mert azt hitték, aznap nincs fagyi náluk…

„A szegények mindig el is viszik a felajánlásokat, vannak már visszajárók is, főleg középkorúak, akik a környéken élnek” – mondja a cukrászdában dolgozó Bodóczki Zsanett, aki szintén azt tapasztalja, hogy nem a leggazdagabbak adományoznak. Ezúttal viszont épp nincs benn adomány náluk sem, csak a fotó kedvéért töltötte ki Zsanett a táblát.

A rászorulók nem olvasnak újságot

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet egy utcával arrébb, az állateledeleket áruló Állatságok boltja nevű helyen. Elképzeltük, milyen jól jöhet egy-egy adag kutyakaja a környék bérházaiban lakó nyugdíjasoknak, akik a rezsit is nehezen fizetik, nemhogy még drága tápokat vegyenek kis szőrös barátaiknak.

Gazdira várnak az adományok
Gazdira várnak az adományok

„Az elején nagy volt a sajtóvisszhang, de sajnos ez elült. Egy pohárban gyűlnek a felajánlások, de kevesen tudnak erről a rászorulók közül. Ők nem olvasnak újságot, nem néznek tévét és nem interneteznek” – mondta nekünk Mátrai Anna, a tulajdonos, aki nagy lelkesedéssel csatlakozott a kezdeményezéshez, és abban bízik, hogy ez a csend nem végleges, és valahogy eljut az akció híre azokhoz is, akiknek szól.

Ha te is szeretnél segíteni, vagy ismersz olyat, aki szerinted ki tudná használni az adományokat, akkor az Adj egyet ajándékba! térképén megnézheted, az országban milyen helyek csatlakoztak a mozgalomhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top