Aktuális

Lépésről lépésre: megtakarítási iskola

Mégis hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogyan tudjuk a legjobban rendezni a hiteleinket? És mi segíthet abban, hogy egy év múlva már befektetésre szánt pénzünk is legyen?

1.
Rendezd az adósságaidat!

A legnehezebb leülni és egy papírra összeírni, mennyi is az ember hitele. Ne hagyj ki semmit! Lakáshitel, diákhitel, hitelkártyák… Ha ezzel megvagy, nézd meg, melyik mikor jár le, mit tudsz előtörleszteni. Készíts egy tervezetet! Az adósság rendezése ugyanis az első lépés afelé, hogy magunk döntsünk a bevételünkről és megtakarításunk legyen! Ráadásul minél kevesebb hiteled lesz, és minél több marad a zsebedben, annál kevésbé fog érdekelni a pénz.

Lépésről lépésre: megtakarítási iskola

2.
Állíts fel célokat!

Legyenek céljaid! A rövid távú célokat a pénzügyi világban is könnyebb elérni. Ha például szeretnél venni egy új hűtőszekrényt, írd össze, hogy havonta mennyit tudsz félretenni rá. Hosszú távú cél lehet például a megtakarításunk befektetése. Ne hazardírozz! Számold össze, mennyi pénzt tudsz nélkülözni, és milyen hosszú ideig! Ezután válassz egy kedvező befektetést, például az állampapírt, melynek kifizetésére az állam vállalja a garanciát.

3.
Legyen időkorlátod!

Ne tologasd a tennivalókat! Ha tudod, hogy egy év múlva szeretnél állampapírt vásárolni 300 ezer forint értékben, akkor igenis minden hónapban tedd félre a szükséged összeget! Felejtsd el az „Ej, ráérünk arra még!” módszert!

További cikkek a témában:
Spórolj a kertben!
Mikor és miért éri meg állampapírt vásárolni?
Amikor az állampapír az infláció felett kamatozik

4.
Hitelkártya? Csak végszükség esetén!

Ha egy mód van rá, ne használd fel a hitelkeretedet! Inkább húzd össze a nadrágszíjat hó végén, vagy vállalj plusz műszakot, de csak végszükség esetén nyúlj a hitelkártyádhoz, hiszen az adósság csak még több adósságot szül a következő hónapban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top