Müller Péter: A nők önérzete

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Nem sokkal a második világháború előtt egy jóhiszemű politikus – férfi – azzal a kéréssel fordult Virginia Woolfhoz, a nagy írónőhöz, szólítsa meg a nőket, segítsenek megőrizni a békét, és elkerülni a közeledő iszonyatot.
Müller Péter: A nők önérzeteAz írónő egy egész kötettel válaszolt. Minden sora keserű és indulatos. Nem szó szerint idézem, csak a lényegét mondom: „Hogyan képzeli, uram, hogy a nőknek, akiket évezredek óta rabszolgasorban tartottak, semmi joguk nem volt, nem is tanulhattak, nem is dolgozhattak – hogy nekünk, a senkiknek, bármiféle szavunk lenne a politika irányításában?” A férfi azt válaszolja, hogy ő nem politikai fellépésre gondolt, hanem arra a közismert tényre, hogy az asszonyok hatni tudnak a férfiakra.
Erre a válaszra Woolf elveszti a fejét. Valósággal üvölteni kezd: „Hogyan képzeli, uram, hogy egy elnyomott, emberszámba sem vett nő, akinek egyetlen menekülő útvonala mindig is a házassága volt, nekitámad, vagy akár csak vitázni kezd az urával?!” „Ami báj és szépség csak osztályrészéül jutott a nőnek, azt tudatosan kellett bevetnie, hogy behízelegje magát azoknál az elfoglalt férfiaknál, akiktől sorsa függött. Tudatosan kellett elfogadni a nézeteiket, egyetérteni a döntéseikkel, hogy a házasság áldásaiban részesítsék őket.” Leírja, hogyan fogadják el az asszonyok férjük rögeszméit, hatalomszomját és morális lezüllését. Lelkük mélyén iszonyodnak a háborútól, hiszen az ő gyerekeiket pusztítja el, mégis részt vesznek a harcra heccelő ünnepségeken, műsorokat adnak, „bájaik és beleérző-képességük egész hatalmas tárházát bevetik, hogy meggyőzzék a fiatalembereket: a harc hősies dolog.” És zászlókat lengetnek, szavalnak, mint a politikusok – vagyis együtt hülyülnek a férfiak hülyeségeivel. Egy nőnek nincsen más életlehetősége, csakis a házasság. Csakis a férfi. Nélküle senki és semmi. Nincs egyéni útja, nincs önmegvalósítási lehetősége a férfi nélkül. Csak a férfi által „üdvözülhet”. S mivel ez így van, számára a párkapcsolat nemcsak reménység, de menekülési lehetőség is: egyetlen faág a szakadék felett. Ilyen a patriarchális társadalom sok évezredes rendje. Egy nő életének a férfi nélkül nincs értelme. Csak vele. Csak általa. Ezért minden igyekezetével alkalmazkodik az „urához”. Soha nem megy szembe vele, sőt azon van, hogy tudatosan adaptálja magában a férje mégoly fals világnézetét is.
Megdöbbentett ez az írás. Igyekeztem kutatni az igazságát. Éva Braun, Hitler élettársa egyetlen ponton szállt szembe a párjával: nem bírta, hogy a Führer vegetáriánus. Próbálta lebeszélni róla, bátran és vakmerően – de sikertelenül. Amúgy mindenben teljesen egyetértett vele. Sok nőt kérdeztem. Hogyan van ez? Hogyan látjátok? A helyzet ma már valamivel jobb, mint Virginia Woolf korában, de még mindig kétségbeejtően szomorú. Még mindig ott a kiszolgáltatottság. Az „uram” fogalmának a szolgai értelmezése. Elmondták, hogy egy nő nemigen tud (vagy akar) ítélni a férje lelke és morális tettei felett. (Az ítélet alatt a tisztánlátást értem.) Gyakran olyan vakká teszi magát, hogy nem is látja. És ha látja, nem mondja. Nem mondja, hogy: „Ezt ne! Ez méltatlan hozzád!” Nem tudja, és nem is akarja, mert a férje sikeréből, legyen az pénz, biztonság vagy hatalom, ő is részesül. És főleg nem akarja elrontani a kapcsolatukat. Az mindennél többet ér neki. Megkérdeztem egy értelmes női barátomat:
– Igaz ez?
– Igaz.
– És miért teszitek ezt?
– Mert szeretjük a férfit.
– Rosszul szeretitek – mondtam.
– Szeretjük – felelte. – Így működünk. Ha szeretjük: elfogadjuk. És védjük.
És akkor megkérdeztem a legfontosabbat:
– Mennyire látja egy nő, hogy a férje vacak ember? Vagy azzá lett, az idők során? Mennyire tudja ezt? Barátnőm gondolkodott. Pontosan akart felelni. Azt mondta:
– Itt nem tudja – és a homlokára mutatott. – Itt hisz benne. Nem csak mutatja, valóban hisz. Megérti a férjét. Egyetért vele. „Ő a társam, a párom, vele élek, vele megyek mindenhová! Egy házasság közös vállalkozás… És szeretem… nincs másom, csak ő!” – Kis szünetet tartott, majd hozzátette: – De itt már tudja! – és a szívére mutatott. – Lelke legmélyén, azon a szinten, ahová ő sem lát igazán, pontosan tudja, milyen ember a párja, és mennyit ér, igazán. Sajnos kevés nőnek van olyan önismerete, hogy a szívével lásson, és még kevesebbnek van olyan szuverén bátorsága, hogy ezt a veszélyes igazságot ki is mondja neki, őszintén. Nem itt tartana a világ!  
Olvass tovább

Hozzászólások

Dollies 2013-07-07 10:34

Kedves Krisztina!

Kicsit elrugaszkodott a témától az utolsó két hozzászólásában. És még Ön fed meg bennünket, hogy ne ítéljünk! Tudja ugye, hogy Ön ebbe a hibába esett a szerkesztőséggel szemben! nyugodjon meg, vasárnap van. Imádkozzon, nyissa ki a szívét.

Szeretettel:
Katalin

kgaspark@citromail.hu 2013-07-07 08:52

Egyébként fel foglak jelenteni titeket a Média Tanácsnál,mert szabályozzátok a beírásokat.

kgaspark@citromail.hu 2013-07-07 08:50

Nézem.Nagy eredmény lehet ilyen undorítónak lenni,mint ti vagytok.S ezértmégsokpénztfelvesztek.Jó lesz a temetésre.

kgaspark@citromail.hu 2013-07-07 08:48

Le vagyok titltva? Írtam egy hozzászólást,majd mehet gomb(természetesen be vagyok jelentkezve)s semmi. Ez az X faktor? Ti döntitek el,hogy ki irhat,olvashat,élhet? Jaaaaaaaaaaaaaa...hiszen magatokkat leveleztek főképpen.
Szánalomraméltó

kgaspark@citromail.hu 2013-07-07 08:45

Bocsánat...de végig olvastátok,amit MP írt?Egyáltalán nem tesz felelőssé Minket,hanem,mint az összes Férfi megérteni szeretne Minket.
Csak halkan jelzi,hogy a sziv-lélek kapcsolatát figyelembe kell venni.
Nehéz ügy a napi taposómalom miatt,de ha szánunk rá időt s kinyitjukl a szivünket,akkor minden könnyebb lesz.
Ismeritek a mondást:Ne ítélj,hogy ne itéltessél.
Szép napot Mindenkinek:))))

etoile 2013-07-06 18:42

Mekkora hazugság. Ezzel az irással végsösoron a nöket teszi felelössé minden szarért. Hogy miért mennek vakon a pasik után... 1. Nem mennek. A válások nagy részét a nök inditják. 2. Nehogymár a nök legyenek azok akik állandóan a kakaskodó himeket lehütik. Egy férfinak is lehet józan esze.

Bagoly 2013-07-06 17:32

Minden sikeres ferfi mogott egy no all. Ez igy volt miota a vilag vilag es igy is marad. Kerdem en, ha Eva nem tukmalja ra az almat Adamra, nem meg mindig ott tespedne tudatlansagban es unalomban abban a bizonyos Paradicsomban?