Aktuális

Szigorítás: egy pohár sör után ugrik a jogsi

Júliustól hamarabb elveszik a jogosítványt, ha ittasan ülünk be vezetni.

Jövő hétfőn lép érvénybe az új büntető törvénykönyv, ami sok szempontból szigorúbb a korábbinál. Többek között keményebben büntetik az ittas vezetést, már kevesebb alkoholmennyiség fogyasztása után is automatikusan eltiltják a vezetéstől a sofőröket. Így talán kevesebb lehet a baleset, mivel aki eddig kockáztatott, most nagyobbat bukhat.

Kevesebbért büntetnek

Szigorítás: egy pohár sör után ugrik a jogsi

Mostanáig csak 0,8 ezrelékes alkoholszinttől számított bűncselekménynek, ha valaki spiccesen vezetett, ami azzal jár, hogy a pénzbüntetésen és a büntetőpontokon túl azonnal elveszik a jogosítványt legalább egy hónapra, és eljárást indítanak a sofőr ellen. Most ezt a határt vitték lejjebb 0,5 ezrelékre.

Ez a netes kalkulátor
szerint azt jelenti, hogy egy pohár pezsgőt, sört vagy egy deci bort még megúszhat pénzbüntetéssel és pontlevonással egy közepes testsúlyú nő, de egy pohár sör után csak akkor, ha egy órát kivár. Egy vékonyabb nőnek két deci bor után két órát kell várnia, hogy a véralkoholszintje 0,5 ezrelék alá csökkenjen.

Természetesen emellett a zéró tolerancia továbbra is érvényben van, és azt is büntetik, aki ennél kevesebbet iszik, csak a jogosítványát nem veszik el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top