Aktuális

Mi a legjobb szúnyogcsípésre? Leszámolunk a tévhitekkel

Tényleg durvábbak most a csípések? A hagyma és a szódabikarbóna tényleg jó rá? Bőrgyógyásszal vettük végig a természetes házi praktikákat és a fontosabb gyógyszertári szereket. A körmünkkel ne nyomkodjuk magunkat, mert csak jobban elterjed a bőrünk alatt a szúnyog nyála, viszont jó hír, hogy újra kapható a "magyar gyógynövényes csodaszer".
Mi a legjobb szúnyogcsípést? Leszámolunk a tévhitekkel

Az elmúlt hétvégén aki tehette, elmenekült árnyas fák alá vagy vízpart mellé, ahol aztán jól összecsípték a szúnyogok. Sőt igazán kimozdulni sem kellett, hiszen éjszakánként otthon is támadnak, sőt vasárnap este a szentendrei HÉV-en volt, aki törölközővel csapkodta a vérszívókat kínjában.

Tényleg durvábban csípnek? Miért?

Többen panaszkodnak arra is, hogy a szokásosnál sokkal csúnyább és fájósabb a csípés helye, ezért megkérdeztük a Nők Lapja Café bőrgyógyász szakértőjét, hogy mi okozhatja ezt, és mik a legjobb gyógymódok.  

„Most valóban nagyon csúnyák a bőrreakciók, ezt már tavaly nyáron is tapasztaltam – mondta el dr. Asbót Júlia. – Ez múlhat a szúnyog fajtáján, hogy találkozott-e valami vegyszerrel, ha például permetezték a növényeket a környéken, és az is számít, milyen a szervezetünk aktuális állapota.”

Természetesen az árvíz is ront a helyzeten, mivel sok fertőző helyre leszállnak a szúnyogok. Ez nem azt jelenti, hogy csúnya fertőzést kapnánk el tőlük, csak erősebb bőrreakciót vált ki, ha több irritáló anyag keveredik a nyálukban. A szúnyogcsípés ugyanis leegyszerűsítve úgy alakul ki, hogy a szúnyog belénk szúr, a nyála bejut a szervezetbe, és az idegen anyag ellen a testünk hisztamin termelésével védekezik. A vérbőséget és a gyulladást a hisztamin okozza.

Mi a legjobb szúnyogcsípésre? Leszámolunk a tévhitekkel

Nyomás körömmel, hagyma, ecet

Szúnyogos településeken tartja magát a nézet, hogy érdemes x-et nyomni a körmünkkel a csípésre, ami annyiban igaz, hogy a viszketés helyett onnantól inkább enyhe fájdalmat érzünk. A bőrgyógyász mégsem ajánlja ezt a módszert, mivel így a rovar nyála csak jobban bejut a szövetek közé. A házi praktikák közül szerinte a hagymát is el lehet felejteni, hatásos viszont az ecet.

„Az ecetet jól fel kell hígítani, és ezzel az oldattal lemosni a bőrt, csak ne kössük le, ne dunsztoljuk be – mesélte. – Jót tehet a sima vizes lemosás, és enyhíti a panaszokat a szódabikarbónás lemosás, amit viszkető bárányhimlős gyerekeknél is szoktak alkalmazni. Érdemes feloldani egy kis vízben, és azzal lemosni a csípést, de ha az egész testünket összecsípték, akkor fürödni is lehet szódabikarbónás vízben.”

Antihisztamint vagy Széles Lajos csodaszerét

A csípésre hatásos még a kalcium-pezsgőtabletta, és a hisztaminok ellen ható antihisztamin-tartalmú tabletták, krémek. Aki a homeopátiára esküszik, az kaphat csípés elleni gélt és gyógyszer is, amivel kiegészítheti a tünetek kezelését.

Akik a hetvenes években már éltek, emlékezhetnek még Széles Lajosra, aki feltalált egy égési sérülésekre és csípésekre is kiváló, gyógynövényalapú szert. Dél-Amerikából költözött vissza a szülőfalujába a hatvanas években, és sokáig ingyen gyógyította vele az embereket, majd több mint húsz évig küzdött, hogy elismerjék gyógyszerként. „Ez nagyon jó szúnyogcsípésekre is, többek között rózsakivonatot tartalmaz, és a spray most végre újra kapható a patikákban” – mondta Asbót Júlia.

Allergiásan óvatosan

A doktornő még arra hívta fel a figyelmet, hogy aki tudja, hogy allergiás a szúnyogcsípésre, az rögtön vegyen be antihisztamin-tablettát és kalciumot. Ha azt tapasztalja valaki, hogy köhög, tüsszög, szorítást érez a garatánál, akkor azonnal induljon el az ügyeletre.

Ha még maradt megválaszolatlan kérdésed a csípésekről, akkor tedd fel Asbót Júliának a Válaszkeresőn!

Az erősen szennyezett vízben kikelt szúnyogok okozhatnak-e valamilyen komoly fertőzést, és ha igen mit? Ebben is segít a Válaszkereső! »

Darázscsípés utáni fájdalmat hogyan lehet enyhíteni? »

Elindult a Nők Lapja Café Nyár oldala! Befőttek, grillételek, strandtrendek, úti tippek… Gyere, és nyaraljunk együtt! 

Nyár dobozok

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top