Aktuális

Győzött a hittan az erkölcstannal szemben

Több szülő választotta a hittant, mint ahányan erkölcstanra adják be a gyereküket. Igaz, akad olyan is, aki például buddhista oktatást kért. Kérdés, hogyan oldja ezt meg az iskola.

Miután összesítették az első évfolyamra jelentkező diákok adatait, kiderült, hogy a gyerekek 52 százalékát hittanra, 48 százalékát pedig erkölcstanra íratták be szüleik, tudta meg a Népszabadság a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. A két tantárgy egyike szeptembertől lesz kötelező heti egy órában, de egyelőre csak az elsősöknek és az ötödikeseknek.

Győzött a hittan az erkölcstannal szemben

Bár az újítást nagy felzúdulás kísérte, egyelőre nem érkezett hivatalos panasz a szülőktől, mondta el a lapnak Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Erre szerinte majd szeptembertől lehet számítani a gyakorlati tapasztalatok után. A példaként felhozott két iskolában katolikus, református és evangélikus hittanórákat indítanak, jelentkezett még a Hit Gyülekezet és a Magyar Pünkösdi Egyház is, de őket nem választották a szülők.

Nagy volt a bizonytalanság

„Engem meglepett, amikor idén a beiratkozásnál elénk toltak egy papírt, hogy válasszak a hittan és az erkölcstan között – nyilatkozta nekünk egy elsős kisfiú édesanyja. – Végül a tanárnő súgta meg, hogy érdemes az erkölcstant választani, mert azt házon belül megoldják, a hittannál viszont még óriási a bizonytalanság, nem tudják, kik tartják majd, és azt sem, hogy hol, de még az is kérdés, hogyan szereznek felekezet szerint mindenki számára külön oktatót.”

Szélsőségesebb példa egy másik édesanya, aki bár a hittant választotta, azt írta be, hogy buddhista oktatást kér a gyerekének, mivel az egész család hívő buddhista. Elvileg egy jelentkezővel is el lehet indítani hittanórát, de az anyukát nem lepné meg, ha az iskola nem tudná végül megoldani ezt a feladatot. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top