Aktuális

Elfogadta a kockázatos életformát Erőss Zsolt felesége

Eltűntnek nyilvánították Erőss Zsoltot, aki műlábbal is nekiindult, hogy megmássza a Föld harmadik legmagasabb csúcsát. Felesége, Sterczer Hilda két kicsi gyermekükkel várja haza.

Az egész világ csodálatát kivívta Erőss Zsolt, amikor egy balul sikerült expedíció és egy amputáció után nem hagyta abba a hegymászást és nem adta fel csúcstámadó álmait. Mások féltették őt, és vakmerőségnek bélyegezték a döntését.
A sportoló nem tágított, és május 20-án Kiss Péterrel együtt sikeresen meghódította a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát, ám leereszkedéskor bajba kerültek.

Egy hegymászó jól tudja, hogy a csúcs elérése akkor fejeződik be, amikor a hegymászó leér a hegy lábához. Ahogyan Klein Dávid fogalmazott egy interjúban: „a csúcs még csak félút”. A dolog akkor kritikus, ha a hegymászó nem a jó ütemben éri el a csúcsot, hiszen tartalékolnia kell az erejét a visszaútra, ezért sokan bár el tudnának jutni a hegytetőig, alatta akár néhány száz méterrel visszafordulnak, hogy életüket mentsék.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Valószínűleg ez történhetett Erőss Zsoltékkal is: sikeresen jutottak fel a tetőig, de lefelé kimerültek. Túl sok időt: 24 órát használtak el az odaútra. Az alaptáborban társaik abban reménykedtek, hogy a mászók elérik legalább a legfelső tábort, ami még mindig veszélyes magasságban van ugyan, de már nem a 8000 méter feletti „halálzónának” nevezett térségben, ahol olyan kevés az oxigén, hogy az emberi szervezet csak ideig-óráig képes működni.

Hétfőn este nyolckor még jött rádióüzenet Erőss Zsolttól: „Nagyon legyengültem, nem tudok továbbmenni. Próbáltam fényjeleket adni, de nem ért semmit.” A hegymászó ekkor már egyedül volt, társai előtte haladtak. Később sikerült találkozniuk, de extrém magasságban ragadtak a hegyen, ahol mínusz 30 fokban kellett kihúzniuk az éjszakát. Közben egy koreai és egy bangladesi hegymászó is lezuhant és életét vesztette a térségben.
Zsolték hajnalban tovább indultak, de rádiójukat kikapcsolták, azóta nincs hír róluk; szerdán 11 óra után eltűntnek nyilvánították őket. Az alaptáborban már kedd este szervezni kezdték a mentőcsapatot, ám kevesen vállalják, hogy nekivágjanak az életveszélyes útnak.

Fotó: Nők Lapja
Fotó: Nők Lapja

Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda szintén hegymászó, számtalan expedícióban tartott együtt a férjével. Ő tartja a magyar női oxigénpalack és magashegyi serpák segítsége nélküli magassági rekordot. Kislányuk, Erőss Gerda nemrég lett négyéves, kisfiuk, Csoma egyéves.

Ezekben a percekben sokan kérdezik, megteheti-e egy családapa, hogy ilyen veszélyes sportot űzzön, hogy minden egyes útján az életét kockáztassa még azután is, hogy egyik lábát elveszítette, sőt jó barátai, sporttársai haltak meg a világ hegyein. „A mi kapcsolatunkban az a jó, hogy meg tudjuk adni a másiknak az életéhez szükséges szabadságot – nyilatkozta Sterczer Hilda korábban a Nők Lapjának. – Harmónia akkor keletkezik két ember között, ha figyelnek egymásra, és tiszteletben tartják a másik döntéseit. Amikor a legutóbbi balesete után kórházban feküdt, felhívott, hogy amputálják a lábát. Nem kérte ki a véleményem, csak közölte a tényt. És én tudtam, hogy a lehető legjobban döntött. Ezért fontos, hogy megbízzunk egymásban. Zsoltot sokszor támadják, hogy miért vállal újabb és újabb kockázatot, amikor felesége és gyerekei vannak. Én amatőr mászóként tudom a választ, tudom, hogy mit ad neki a hegy. Egy olyan élményt, amit sehol máshol nem kaphat meg. Mindenkinek van valami az életében, amiben különösen jó. Ő ebben a legsikeresebb, és ezt elfogadtam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top