Aktuális

Botrányos férfiak a konyhában

Amikor az ideális férfiról beszélünk, kevés nő listáján szerepel a főzőtudomány a vonzó külső és a megfelelő egzisztencia mögött, pedig igazán hódító tud lenni az, aki magabiztosan és élvezettel tevékenykedik a konyhában. Persze ahhoz, hogy valakiből világszerte nők kedvence legyen, kell valami plusz.

Botrányos férfiak a konyhábanGordon Ramsay: A szitkozódó fenegyerek

Megállás nélkül csúnyán beszél, minősíthetetlen hangnemben ordít a konyha dolgozóival, nem tűr ellentmondást, nem tolerálja, ha valaki hibázik, gőgös és önhitt. Ugyanakkor vicces és őszinte, hozzáértése pedig mindenkiben tiszteletet ébreszt. A skót nemzetiségű szakács több Michelin-csillagos étteremmel is büszkélkedhet világszerte, tévéműsorait milliók nézik, szakácskönyvei az eladási listák élvonalában vannak. Élete idillinek látszott, a család és a karrier egyaránt megingathatatlannak tűnt, ám pár éve az angol bulvárlapok hasábjain tárta fel egyik munkatársa a séffel folytatott tízéves titkos kapcsolat szaftos részleteit. Ramsay szerencséjére felesége némi mosolyszünet után megbocsátott, de jöttek az éttermeit érintő botrányok. Mostanra a fenegyerek él és virul, plasztikáztatja az arcát, forgat, luxusvillát vesz, és nem törődik a pletykákkal.

Heston Blumenthal: A kopasz bolond

Botrányos férfiak a konyhában

Mit lehet arra mondani, aki ehető, egészen pontosan nyalható tapétát szolgál fel előételként? Esetleg bálnaköpetet kever a desszertbe, és képes egy egész disznót nejlonzsákba vákuumozva megpárolni egy jakuzziban? Ezekre a mutatványokra talán csak legyintenénk, ha nem a világ egyik legjobb szakácsáról lenne szó. Az angol Heston Blumenthal számos Michelin-csillagot bezsebelt már, éttermei évek óta a világ legjobbjai között szerepelnek, ő pedig szórakozik és kísérletezik a konyhában. Célja, hogy az étkezéssel, ízekkel, ételekkel kapcsolatos belénk rögzült megszokásokat felülírja, és hogy vendégei úgy érezzék magukat, mint Alice Csodaországban. Az emberek rajonganak a varázslatért, de Blumenthal az olyan hagyományos ételekről sem feledkezik meg, mint a hamburger, a fish and chips és a pizza. 29 éves volt, amikor feleségével együtt bankkölcsönből megvettek egy 450 éves pubot, és megnyitották a Fat Duck éttermet. A vállalkozás hamar sikeres lett, úgy tűnt, feleségével nemcsak a siker, hanem a boldog házasság titkát is ismerik, szép családot alkottak három gyerekükkel. Tavaly nyáron azonban bejelentették, hogy kapcsolatuk megsínylette a folyamatos stresszt és a rengeteg munkát, ezért külön folytatják, de barátok maradnak. Hamar kiderült, hogy egy amerikai szakácskönyvíró, Suzanne Piret bájai is rátettek egy lapáttal a meglévő problémákra…

Jamie Oliver: A pösze kissrác

Botrányos férfiak a konyhában

Lelkesedése a főzni nem szeretőket is felrázza, ételei egyszerűen elkészíthetőek, mégis lenyűgözőek. 2002-ben nyitotta meg Fifteen nevű éttermét, ahová hátrányos helyzetű fiatalokat vett fel, profi szakácsokat képzett belőlük, akik így egzisztenciát tudtak teremteni. Azóta három újabb Fifteen nyílt, ő pedig megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét. Gyerekkori barátnőjét, Joolst vette feleségül, eddig négy gyermekük született. Néha felvetődik, hogy Jamie bort iszik és vizet prédikál. Harcol azért, hogy az áruházláncok és éttermek tisztességes pénzt fizessenek a termelőknek, de ő az egyik legolcsóbb árakat ajánló szállítótól szerzi be a tejtermékeket. Hasonló a helyzet az egészséges életmóddal: szavaiban az elhízás ellen küzd, ám ő kikerekedett az elmúlt években…

Giorgio Locatelli: Az amorózó külsejű jófiú

Botrányos férfiak a konyhában

A jóképű szakács Észak-Olaszországban nőtt fel, már első saját étterme, a Zafferano is népszerű volt, de az igazi világhírt a tévéműsoroknak és a Michelin-csillagos Locanda Locatellinek köszönheti, valamint a kritikusok és a nagyközönség által is dicsért Made in Italy (Ízek Itáliája, 2009) című könyvének. Szülei orvosnak szánták, és nagyon megijedtek, amikor úgy döntött, séf lesz, mert tartottak tőle, hogy az általuk ismert szakácsokhoz hasonlóan iszákos, megbízhatatlan ember lesz belőle. Locatelli azonban rácáfolt a sztereotípiákra, és szakmai sikerei mellett magánélete is rendben van. Lánya, Dita feladja neki a leckét a családi étkezéseknél, hiszen rengeteg élelmiszerre allergiás.

Botrányos férfiak a konyhábanCoolio: A gátlástalan gettószökevény

Az amerikai rappernek saját tévés főzős műsora van, ám stílusa meglehetősen eltér a megszokottól: lenge ruhás kukták forgolódnak körülötte, a fűszereket pedig úgy veszi elő, mintha kábítószert fogna a kezében. Ezzel talán csak egy szűk réteget tudna megfogni, mégis világszerte népszerű lett a sorozat, ahogy a szakácskönyv is. A gettó gourmet – 5 csillagos ételek 1 csillagos árért című könyvben szereplő ételek olcsók, egyszerűek, jól példázzák a kultúrák keveredését, és Coolio valóban el is tudja készíteni őket. A zenész nem engedte lefordítani a receptgyűjteményt, amelynek vulgáris szövege hűen tükrözi stílusát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top