Aktuális

A kritikus kismamák is vonultak

Egy élhető, gyerek- és családbarát városért vonultak idén az anyukák.

A kritikus kismamák is vonultakA Föld napja alkalmából idén a városi zöldterületekkel, közparkokkal és a játszóterekkel kapcsolatos problémákra hívták fel a figyelmet a Critical Moms megmozdulás résztvevői.
A Critical Mass biciklis menethez csatlakozva a belvárosi Jókai térről az Andrássy úton át a Városligetig vonultak a babakocsis demonstrálók; játszótérről játszótérre érkezve.

Egy élhető és családbarát városban fontosak a parkok és a játszóterek – hangsúlyozta Fleischer Judit, a Critical Moms szervezője. Ezek a gyerekek és a családok találkozópontjai, a szocializáció fontos színterei. Sajnos sok budapesti játszótér állapota kritikus, karbantartásukra gyakran nem fordítanak figyelmet, sokszor ésszerűtlenül, néhol balesetveszélyesen alakították ki őket.
Kiindulási pontnak nem véletlenül választották a Jókai teret. „Az Andrássy útról nem lehet megközelíteni a játszóteret, a parkoló autók között kell szlalomozni, mire a bejáratot elérjük. Nincs körbekerítve, és a demonstráció kezdetekor is két felnőtt férfi feküdt a padon. Olyan ramaty állapotban van az a játszótér, hogy sok anyuka ki sem merte venni a babakocsiból a gyereket, akik kivették, azok is vigyáztak, nehogy a gyerkőc hozzáérjen valamihez. Elkeserítő a látvány, és mindez a turisták által is közkedvelt, jómódú és igényesen kialakított Liszt Ferenc tér túloldalán.”

Egy másik játszóteret is említ Judit: azt hat éve újították fel egy európai uniós projekt részeként, mégsem gyerekbarát. A Ferenc téren a forgalom kizárásával egy hatalmas területet alakítottak ki, amelyre átgondolatlanul, a sarkokba tettek játszótérelemeket, így az anyukák rohangálhatnak, mivel a nagyobbacska gyerekeknek az egyik, a kicsiknek a másik játék való. Ez azóta már „megoldódott”, a mászóka annyira tönkrement, hogy el kellett távolítani. A másik sarokban lévő játszótér sincs körbekerítve, viszont körülötte már zajlik a forgalom, így a gyerek, ha kirohan, a kocsik közé rohan. A játszótéri elemeket pedig esténként gyakran törik-zúzzák. A téren lévő szökőkutak szintén balesetveszélyesek, a dombként kiálló elemekre felmásznak a gyerekek, a vízelnyelő lapok pedig kitörtek, oda a gyerek lába szorulhat be.  

A kritikus kismamák is vonultak

A 2007-ben első alkalommal életre hívott megmozdulás eleinte az akadálymentességet tűzte ki célul, így volt olyan év, amikor az aluljárók babakocsis használatára, volt, hogy a zebrán való átkelésre és a rövid ideig tartó zöld jelzésre, valamint a kisgyermekes tömegközlekedésre hívták fel a figyelmet. A szervező szerint Budapest élhetőségével, családbarát jellegével kapcsolatban rengeteg még a tennivaló. Az emberek hozzáállásán azonban sok múlik: az élhető város kialakításába például az is beletartozik, hogy az ügyfélszolgálaton ugyan olyan elbánásban, kiszolgálásban legyen része, mint a többieknek, még ha síró kisgyerekkel akar intézkedni. Egy étterem sem attól gyerekbarát, hogy tart egy pár etetőszéket, ugyanakkor kinézi a pincér a szülőket, ha a gyerek szétpotyogtatja a rizst…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top