Aktuális

Liszt Ferenc a net új sztárja

A letöltési listák élére repítette Liszt Ferenc zenéjét Japánban Murakami új regénye.

Óriásira nőtt a kereslet Liszt Ferenc művei iránt Murakami Haruki világhírű japán író új regényének köszönhetően a szigetországban, mivel a könyvben nagy szerepet kapnak a magyar zeneszerző Zarándokévek című zongoradarabjai.

Liszt Ferenc a net új sztárja

A Japánban április 12-én megjelent könyv, amelynek címe – A színtelen Tadzaki Cukuri és zarándokévei – is a Zarándokévek című Liszt-ciklus zongoradarabjaira utal, hosszan és részletesen taglalja a zeneműveket, elsősorban azok Lazar Berman orosz zongorista által előadott változatait.

Murakami legújabb munkájából néhány nap alatt több százezer példány fogyott, a kiadó pedig az igények kielégítésére eddig egymillió darabot nyomatott a műből.

A bestsellernek köszönhetően valóságos Liszt-mánia alakult ki Japánban: a Zarándokévek több internetes zeneáruházban is a letöltési listák első helyére került, míg a boltokból néhány nap alatt elfogytak a Berman által előadott darabok CD-n kiadott változatai – írta az Aszahi Simbun című japán napilap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top