Aktuális

Névtelen jótevők lepték el az országot

Két hét alatt hihetetlen népszerűségre tett szert a Facebookon egy új adományozási forma. A segítségével egyre többen ajándékoznak a közelükben élő szegényebbeknek egy csésze kávét, egy tál ételt vagy egy ingyenes hajvágást. Egy nagypapa például így tudott süteményt vinni az unokájának.
A Kálvin téri aluljáróba kikerült a kezdeményezés logója (Fotók: Suspended Coffee Magyarország/Facebook)
A Kálvin téri aluljáróba kikerült a
kezdeményezés logója

Fotók: Suspended Coffee Magyarország

Egy Facebookon keringő megható történetből nőtte ki magát itthon a Suspended Coffee, azaz Felfüggesztett kávé nevű adományozási forma, amit szinte véletlenül indított útjára néhány magánember. Bár csak egy fordítást posztoltak róla húsvétkor, ez elképesztő sebességgel kezdett terjedni, és mostanra több mint 11 ezer rajongója van a Facebook-oldaluknak és 150 hazai helyszín csatlakozott a hazai felhíváshoz.

Mi is ez az egész?

A kezdeményezés lényege, hogy aki betér egy kávézóba, az kifizethet néhány kávéval többet, mint amennyit elfogyaszt; ezek a felfüggesztett kávék. Ha később betér valaki, akinek nincs pénze fogyasztani, akkor megihat egyet az előre kifizetett kávékból. A szokás állítólag Nápoly környékéről ered, ahol így támogatta a közösség a kispénzűeket még a 20. század elején.

Az első világháború utáni válságban eltűntek a jótevők, de érdekes módon pont a legutóbbi válságnak köszönhetően jelentek meg újra 2008-ban. Idén tavasszal kezdett hódítani ez a jótékonysági forma például Londonban és Bulgáriában, de korábban elterjedt Ausztráliában, Kanadában, Oroszországban és Törökországban is.

Forradalmi újdonság

„Nagyon fogékonyak erre az emberek, ez az adományozásnak egy olyan új fajtája, amiben a konkrét adomány változatlan formában jut el a valódi rászorulóhoz” – mondta el a Nők Lapja Cafénak Galambos Róbert, aki most egy négytagú csapat részeseként Papp Gyöngyivel, Csibi Katalinnal és Gáspár Katalinnal dolgozik önként azon, hogy a rengeteg jelentkezőt, kérdést, felkérést kezelni tudják.

„Ez egy forradalmi újdonság, és mindenki jól jár vele – magyarázza lelkesen. – Aki ad, az azért, mert biztosan jó helyre adja, a csatlakozó helyszínek azért, mert nekik nem kerül semmibe, mégis segíthetnek, ráadásul ez reklám is nekik, jól járnak a rászorulók, és az is, aki adományoz, mert tehetett valamit a közösségért.”

„Mi továbbgondoltuk kicsit az eredeti ötletet, ezért nemcsak kávét, de élelmiszert és szolgáltatást is fel lehet ajánlani, hiszen sokféleképpen lehetnek rászorulók az emberek” – fejtegeti Róbert, és sorolja, hogy már ajándékozhatunk idegeneknek laktató ebédet, pizzát, gyógyszert, hajvágást, állatorvosi kezelést, gyógynövényeket, színházjegyet, egy kiló használt ruhát vagy kezelést egy sóbarlangban.

Így jutott süti a kisunokának

„Ez a rendszer a bizalomra épül, és mint minden rendszer, kijátszható, de egyelőre azt látjuk, hogy a kis közösségekben működik a dolog. A boltosok pontosan tudják, kik azok, akik rászorulnak a segítségre – magyarázta. – A Réteskuckóban történt például, hogy odament egy idős bácsi, hogy tudnának-e neki adni valamit 50 forintért, mert jön a kisunokája, és szeretné meglepni valami finomsággal, mire mondták neki, hogy 50 forintért nincs semmi, de van nálunk néhány felajánlás, el tudja-e fogadni. Nemrég a jordán hercegnő fizetett ki előre ötven kanna adzsami teát a rászorulóknak”

Névtelen jótevők lepték el az országot

Az kaphat, aki nem mer kérni

Kíváncsiak voltunk, hogyan működik ez a szimpatikus kezdeményezés a gyakorlatban, ezért találomra felhívtunk néhány helyet. „Mi azért csatlakoztunk, mert keresztények vagyunk, és mindig keressük a lehetőséget, hogy segítsünk, télen például nagyon sok hajléktalant beengedtünk melegedni, és nagyon örülünk, amikor egy ország összefog” – mondta az Oázis Ételbár nevű családi étterem üzletvezetője, Stemmer Ildikó, aki annyira lelkes, hogy mostanában minden ismerősének erről  beszél.

Azért szerette meg nagyon ezt a jótékonysági formát, mert úgy érzi, így célzottan jut el az emberekhez a segítség, és el lehet érni vele „a csendes többséget, akik nem mernek kérni, pedig a devizahitel vagy a munkanélküliség miatt rászorulnának”.

A felajánlások szépen jönnek be, már tele a dobozuk, most az első rászorulót várják rettentő izgatottan a főváros egyik külső kerületében. Az önkormányzatot is megkeresték, hogy irányítsák hozzájuk azokat, akikről tudják, hogy a számlákat sem tudják kifizetni. A Facebookon egy kerületi kismamával leveleznek, aki egyedül neveli a gyerekét, és elvesztette az állását. Valószínűleg ő lesz az “első fecskéjük”.

Szekszárdon kuponokat nyomnak

Ezt a kérdést a szekszárdi Zsitvai cukrászdában úgy oldották meg, hogy kis kuponokat nyomtattak a felfüggesztett adományoknak, ezeket egy dobozban gyűjtik, és segélyszervezeteknél bontják fel őket.

Így kuponoznak a cukrászdában (Fotó: Zsitvai Cukrászda/Facebook)
Így kuponoznak a cukrászdában Fotó: Zsitvai Cukrászda/Facebook

„Mi azt tapasztaltuk, hogy nem mer kérni, sőt be sem jön, aki igazán rászorul, így viszont van egy kuponja arról, hogy neki itt van valami – magyarázta a saját rendszerüket a családi cukrászda tulajdonosa, Zsitvainé Dulai Csilla. – Vagy ha a szomszéd Marika néni Jolikát szeretné megajándékozni a másik házból, akkor el is viheti magával a kupont, hogy bedobja a postaládájába.”

„Örülünk ennek a kezdeményezésnek, szerintem benne van az emberekben, hogy adni szeretnének. Így mindenki csak egy picit ad, de a sok pici sokat ér” – tette még hozzá. Mivel ők a szegény gyerekeken szeretnének segíteni, így fagyit lehet felajánlani, és télen majd minyonnal folytatják. Nincs megállás…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top