Aktuális

Nincs elég hely az általános iskolákban?

Nem okoz gondot a tankötelezettség szabályainak változása a köznevelési államtitkárság szerint. Az esetleges férőhelyhiányra – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azt ígéri – keresnek megoldást.

Nincs elég hely az általános iskolában – ezt jelzik sok helyen a szülők, elsősorban a fővárosból és környékéről. Ám a köznevelési államtitkárság igyekszik megnyugtatni őket, mint nyilatkozták, minden gyermek zavartalan iskolakezdéséről gondoskodnak. Szerintük a tankötelezettség szabályainak változása nem okoz kezelhetetlen növekedést az első osztályosok számában. Tavaly 100 182 gyermek kezdte meg az iskolai tanulmányait, ugyanakkor 120 ezer gyerek befogadására képes a rendszer.

Nincs elég hely az általános iskolákban?

Az államtitkárság szerint az agglomerációs zónában lévő és a jó hírnévnek örvendő vagy éppen divatos intézmények túljelentkezés esetén eddig is sorsolással döntöttek a felvételről. Igen ám, csakhogy mivel a körzetben élő gyerekek elsőbbséget élveznek, sok normál tanmenetű intézmény esetében is arra kényszerülnek a szülők, hogy a kiszemelt iskola körzetébe átjelentsék gyermeküket – általában egy ott lakó ismerős segítségével.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azt ígéri, hogy a beiratkozás lezárása után összesíti az adatokat, és jelzi az államnak, valamint a működtetésért felelős önkormányzatoknak az esetleges férőhelyhiányt, hogy közösen keressenek megoldást.

Kezdeményezik a köznevelési törvény módosítását is, hogy az intézményfenntartók oktatásszervezési okok esetén a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérhessenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top