Aktuális

Az évszázad hóvihara márciusban – a legszerencsésebb túlélők

Több mint huszonöt éve nem volt ilyen időjárás március közepén Magyarországon. Senki nem számított rá, hogy ilyen katasztrófahelyzet alakulhat ki: emberek rekedtek a hó fogságában, mentők, tűzoltók akadtak el, csecsemők, gyermekek éjszakáztak autókban. A válsághelyzet azonban példátlan összefogást is hozott: rengetegen indultak el segíteni.

“Az évszázad hóvihara” – így jellemezték a híradások a március 15-i időjárást. Extrém hideg idő és hóvihar persze volt már máskor is, de ilyen káoszt évtizedek óta nem okozott. Utoljára negyed százada volt ilyen hideg március közepén, de ezúttal egyéb tényezők is súlyosbította a helyzetet.
A hosszú hétvége előestéje volt ez a péntek, így sokan már elindultak, hogy a pihenőnapjaikat vidéken töltsék. Az időjárás-jelentésben szó volt ugyan havazásról, de senki nem gondolta, hogy egy-egy dugón túl nagyobb bajt hozhat. Pedig a szél és a hó együtt nagy pusztításra volt képes: több méteres hótorlaszok épültek, az autópályák igazi csapdává váltak: se ki, se be.

MTI
MTI

A mentőket is menteni kellett

A pénteki napot a Nők Lapja Café egy kis stábja is a Komárom-Esztergom megyei utakon töltötte. Budapestről Tatabányáig sikerült eljutnunk, onnan azonban már sehová sem engedtek tovább: a kifelé vezető utakat mindenütt rendőrautók állták el. A helyi gyorsétteremben gyűltek össze azok, akik a városban rekedtek: családok, kamionsofőrök, és egy osztrák turistabusz összes utasa szorongott a kis helyen. Az emberek folyamatosan lesték a híreket, ha feltűnt egy-egy autó az ablaküvegen túl, reménykedve álltak fel: talán szabad az út.
Ekkor már többen a végkimerülésnél tartottak, az emberek, de a gépkocsik, telefonok is. A gyorsétterem személyzete azzal segített, hogy egymás után töltötte a mobilokat: legyen kapcsolatunk a külvilággal. Akinél volt pénz, az vett ételt-italt, akinél nem, azt a többiek kínálták a sajátjukból.
Az egész helyzetre jellemző volt a szolidaritás; amerre mentünk, azt láttuk, hogy vadidegenek segítenek egymásnak.
Magunk is próbáltunk kiásni egy megrekedt autót, a másikat többen toltuk ki a hóból, a posztoló rendőröket jobb híján a magunkkal hozott pogácsával kínáltuk. De így is sokan voltak, akik csak várták az út mentén a segítséget: hiába szerettük volna, nem tehettünk semmit; szintén ott ragadtunk volna.
A legrosszabb az volt, amikor egy árokba csúszott mentőautó mellett haladtunk el: hiába voltak ott többen is, csak várták, hogy egyszer majd csak jön egy még erősebb segítség.
Talán egy tank lehet az… jött is: szürreális látvány volt a katonai jármű a tatabányai lakótelep kellős közepén. De legalább hatékony!

“Ha segítségre van szükség, jelezzétek!”

Péntek délután-estefelé lassan túl voltunk a nehezén, csak a hírekből hallottuk, hányan töltötték az utakon az éjszakát, sokszor gyerekekkel, sőt csecsemőkkel. A számunkra szabadulást jelentő autópálya két óra körül vált járhatóvá – bár teljes volt a káosz: ki azt mondta, fel lehet már hajtani, ki mutogatott, hogy forduljunk vissza. De még ebben a helyzetben is volt pozitívum: hihetetlen, ahogy mindenki segíteni igyekezett, ha mással nem, egy információval.

Példátlan összefogás alakult ki a közösségi oldalakon is: spontán konvojok szerveződtek: ételt, italt, meleg takarót vittek az emberek a bajba jutottaknak. “Holnap reggel 8 órakor indulunk a Campona bevásárlóközpont elől 3 terepjáróval. A hó fogságába esett embereknek és a mentésben résztvevőknek fogunk élelmiszert vinni. Az M1-es autópályán megyünk Győr irányába. Ha van olyan befogadóhely, ahol segítségre van szükség, jelezzétek!” – ilyen üzenetek lepték el a hálót, ahol ugyanígy a vészjelzéseket is olvashattuk. Aki tudott, még szállást is felkínált, közben közösségi térképen lehetett tájékozódni arról, hol, mire van a leginkább szükség.

Megnézem
Összes kép (1)

“Senki nincs életveszélyben”

Szombatra kelve felemás a helyzet: a legnagyobb akadályokat elhárították, de a rend még nem állt helyre. A hivatalos nyilatkozatok szerint már senki nincs életveszélyben, mindenkit kihoztak a hóakadályok mögül.
Az 1-es főúton rekedteket még este a budaörsi áruházak parkolójába kísérték a rendőrök, itt meleg ételt és italt kaphattak, emellett többen a helyi iskolában vagy magánembereknél kaptak menedéket. Sokan vannak köztük külföldiek, akiknek mielőbb tovább kéne utazniuk.
Nehéz helyzetben voltak azok a borsodi családok is, akik haza szerettek volna jutni, de a nyíregyházi vasútállomáson rekedtek  – a mintegy harminc utast rendőrségi autókkal sikerült hazaszállítani.
A megyék közül talán Veszprém volt a legnagyobb bajban, de péntek estére már itt is csak kilenc települést zárt el a hó a külvilágtól (az ott lakókat ez persze nem vigasztalja). További gond azonban, hogy több mint nyolcvan település van még mindig áram nélkül Szabolcsban. Nyíregyházán három melegedőhelyiséget jelöltek ki a fűtés nélkül maradt lakóknak, és az egyik gimnázium kollégiumában tizenöt embert helyeztek el.    
Az akadozó áramellátás zavart keltett a mobilforgalomban is: helyenként képtelenség volt telefonálni. Több cég is jelezte: jóváírást ad ügyfeleinek a hívásokból, tekintettel a rendkívüli helyzetre.

Ha teheted, még ne indulj el!

Szombatra nyolc megyére és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye van nehéz helyzetben, ezeken a helyeken még várható gyenge hófúvás. A nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között várható. Szombaton napközben a Dunától keletre kisebb területen kialakulhat még időnkénti havazás, de már csak legfeljebb 2 centiméter hó hullhat.
Pénteken több száz vonat el sem indult, és amelyik igen, az is órákat késett, az elővételben vásárolt jegyeket visszaváltják. Jó hír viszont, hogy szombaton sok távolsági busz már el tud indulni, ugyanakkor tizenkilenc nyugat-dunántúli vonalon még mindig nem lesz közlekedés. Sok helyen egyelőre nincs információ, mert minden az autópályák állapotától függ.

Zolika, a túlélő

Sajnos tragédiák is történtek a rendkívüli időjárási helyzetben, egy ember meghalt, és harmincnyolcan megsérültek az utóbbi évek legnagyobb tömegkaramboljában az M7-es autópályán Szabadbattyánnál, ahol csaknem 50 autó ütközött össze.
Szerencsés megmenekülésekről is tudunk: péntek este nem sokkal 6 óra után mentették meg azt a tüdőtranszplantáción átesett férfit, aki az M1-es autópályán rekedt egy autóban. A férfi egy élénk színű sálat helyezett a kocsi tetejére, így találtak rá a terrorelhárítók. A beteget kézről kézre adva egy harci járműbe helyezték, majd átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A TEK, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem munkatársai közösen mentett ki egy nyolc hónapos gyermeket is, akit sikerült meleg helyre szállítani. De a legszebb megmenekülés kétségkívül Zolikáé: ő nemcsak menedéket, de életet is kapott ezen a nehéz napon. Édesanyjánál ugyanis épp a legnagyobb hófúvás közepette indult meg a szülés, de semmi remény nem volt rá, hogy Bodajkról eljusson a kórházba. Márpedig mindenképp be kellett mennie, hiszen a pici farfekvéses volt. A mentők után tűzoltók és katonák indultak az asszony mentésére, ám ők is elakadtak a hóban. Hihetetlen, de végül mozdonnyal vitték kórházba a vajúdó nőt. A vasútállomáson mentő várta a kismamát, akinek néhány órán belül megszületett a kisfia, Zoltán, mindketten jól vannak. Az édesanya így nyilatkozott: „Elégedett lettem volna egy teljesen normális szüléssel is”.

www.duol.hu/Hajnal Csilla
www.duol.hu/Hajnal Csilla

Utazás rovatunk egyik szerzője is az autópályán töltötte az éjszakát. Olvasd el, hogyan sikerült átvészelnie!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top