Aktuális

Nem válogatnak a válságban sem a bolti szarkák

"Visznek mindent" – így jellemezte egy rendőr a helyzetet, amikor megkérdeztük, vajon a válságban több alapvető élelmiszert lopnak-e a boltokból. A kép azonban vegyes: mindenki próbálkozik mindennel, hipermarketekben és kisboltokban egyaránt.

„Rendkívül sokféle eset van, és a válság idején sem jellemző, hogy alapvető élelmiszerekkel próbálkoznának a tolvajok – kezdi az egyik legnagyobb áruházlánc biztonsági szolgálatának munkatársa. – A drágább szalámik és sajtok népszerűek ugyan, de egyértelmű, hogy azokat nem saját célra, hanem megrendelésre viszik. Nálunk egyébként már évek óta az italok, kozmetikumok, szalámik és a kisebb műszaki cikkek a legnépszerűbbek, hiszen ezeket a legkönnyebb értékesíteni. Ha pedig nem üzletszerűen, csak saját célra lopnak, akkor korosztálytól függ, hogy a tolvajok mivel akarnak a boltból fizetés nélkül távozni: a fiatalok például gyakran édességekkel vagy alkoholos italokkal buknak le.”

Ajánlatot tettek a lebukott tinik

Nem válogatnak a válságban sem a bolti szarkák„Sok mindent láttam már, de vannak esetek, amikor még engem is meglepnek – folytatja az évek óta a szakmában dolgozó, tapasztalt őr. – Emlékszem, amikor két hatéves lurkót csíptünk el, akik telepakolták a hátizsákot a játékosztályon, aztán elindultak kifelé. Talán ők voltak a legfiatalabbak, akiket rajtakaptunk. Nemrég négy kamaszlány akart kivinni az üzletből abból a bizonyos, súlyra vehető, kimerős cukorkából, körülbelül tízezer forint értékben. Az egyik lány 18 éves volt, a másik három 14, és persze nagyon nem akarták, hogy kitudódjon a dolog, ezért még bizonyos szolgáltatásokat is felajánlottak, csak ne tegyünk feljelentést.”

Egy másik eset azért maradt emlékezetes, mert a biztonsági őr már szinte megsajnálta a bolti szarkát. „Egy idős bácsikának három alkalommal is jeleztük, hogy tegye vissza a macskaeledelt, amelyet előszeretettel a szatyrába rakott el. Amikor a bejáratnál megismertük, már előre figyelmeztettük, hogy figyeljük, sőt én egyszer azt is felajánlottam neki, hogy inkább kifizetem a konzervet, csak ne lopjon, de ő elutasította. Szinte már megsajnáltam, mert látszott, hogy nem engedheti meg magának a cicájának szánt finomságot” – mondta el az őr.

Nem bonyolítják túl

„Az elkövetők többsége nem »bonyolítja« túl a lopást. Többnyire a ruhájuk alá rejtik az eltulajdonítani kívánt terméket, így próbálnak meg kijutni az üzletből” – nyilatkozta Léber Gabriella, a Komárom Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr hadnagy sajtószóvivője, aki azt is elmesélte, hogy Komáromban például egy férfi a nadrágjában rejtett el egy rúd szalámit, a gyanúsan dudorodó nadrág azonban lebuktatta a tolvajt. Tatabányán a tolvaj asszonyok által régóta használt ruhadarabot foglaltak le a nyomozók: a bő szoknya belső felére hatalmas zsebeket varrtak, viselője abba pakolta az eltulajdonítani kívánt tárgyakat.

A megyei statisztikák szerint egyébként 2011-ben csökkent a bolti lopások száma, a rendőrök munkája ugyanakkor egyre eredményesebb. „Magyarországon a legtöbb élelmiszerbolt biztonsági kamerával megfigyelt, így a monitorszobában ülő biztonsági őr már a lopás pillanatában jelzéssel él az eladótérben tartózkodó társának, és a tolvaj a legtöbb esetben nem jut ki az üzletből. Arra is akad példa bőven, hogy a rendőrök által elfogott gyanúsítottak a kihallgatásuk során ismernek be több, korábban elkövetett bűncselekményt.” A szóvivő azt is elmondta, hogy a tolvajok egyike sem kerülheti el a felelősségre vonást. A rendőrség többségüket gyorsított eljárás keretén belül bíróság elé állítja, így napokon belül megszületik az ítélet.

Nem válogatnak a válságban sem a bolti szarkákA tettenérést követően a biztonsági személyzet minden esetben jegyzőkönyvet készít, persze amennyiben a tolvajok együttműködőek. A megkérdezett biztonsági őr szerint az elkövetők, különösen az üzletszerűen tolvajló bűnözők általában tisztában vannak a törvényi lehetőségeikkel, ezért aztán azzal is, hogy jobban járnak, ha nem ellenkeznek. Ha például megpróbálnak megszökni az eltulajdonított tárgyakkal, akkor az már rablásnak minősül, amit sokkal szigorúbban büntetnek. 

Egy 23 éves miskolci férfit például nemrég 1 év 7 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, mert az egyik helyi nagyáruházból 11 csomag elemet, 2 borotvát, valamint 5 üveg fél literes pálinkát akart ellopni, és nem állt meg, amikor rászóltak. A tárgyakat a ruhája alá rejtette, de amikor a lopásérzékelő kapuhoz ért, az bejelzett. Ekkor az őrök felszólították, hogy álljon meg, de ekkor hirtelen futni kezdett, és csak kint tudták utolérni. A kiérkező járőrök segítségével a férfit elfogták, majd 72 órán belül bíróság elé is állították.

A falusi kisboltokban könnyebben megússzák?

A tolvajok persze a legkisebb, falusi boltokban is feltűnnek. Ezekben a kis üzletekben biztonsági őrök híján, és különösen akkor, ha sok a vevő, talán könnyebben meg lehet úszni a tolvajlást következmények nélkül. Egy Fejér megyei vegyeskereskedés tulajdonosa elmondta, hogy ők is többször vettek már észre lopást, de még egyszer sem jelentettek fel senkit, sőt ha kisebb értékű dologról volt szó, még csak szóvá sem tették. Néhány hónapja viszont több óvintézkedést is tettek, hogy megfékezzék a lopásokat: biztonsági kamerákat szereltek fel – amire jól látható táblán hívják fel a vevők figyelmét –, az értékesebb árucikkeket pedig áthelyezték az önkiszolgáló polcokról a pult mögé.

„Korábban a márkás italokat lopták inkább, az üveges, instant kávék pedig folyamatosan népszerűek. A kamerák beszerelése óta kevesebb ugyan a lopás, de még mindig előfordul. Nemrég egy idős bácsit füleltünk le utólag, aki három doboz vízlágyítót tett a gurulós kocsijába, amit a kamera rögzített, de a bácsi már elhagyta a falut, mire visszanéztük a felvételt. Néhány hete pedig a férjem szolgált ki egy helybéli, idős nénit, aki elutasította a segítséget és feltűnően szorongatta a kosarát, amelyben ott lapult egy doboz leveskocka. Nem szóltunk neki, mert nem akartuk kellemetlen helyzetbe hozni mások előtt, de ha még egyszer rajtakapnánk, valószínűleg nem hagynánk annyiban” – mondta el az üzlet tulajdonosa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top