„A többség nem vevő az eurovíziós mázra”

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
ByeAlex eurovíziós diadala hatalmas indulatokat váltott ki. De akkor kik szavazták be ezt a fiút?! Soma különvéleménye.

Bevallom, szinte egyáltalán nem tévézek (egy évben legfeljebb tízszer ha látok bekapcsolt képernyőt), így a tehetségkutatók és azok nyertesei is kimaradtak az életemből, viszont a mostani Eurovíziós Dalfesztivál győztesének – aki majd hazánkat képviseli a nemzetközi porondon – híre olyan hangosan dübörgött, hogy nem lehetett kikerülni. ByeAlex, azaz Márta Alex egyszerű, kedves(emes) kis dalával máris olyan vihart kavart, amiért alapjáraton köszönet jár. Miért? Mert a viharok mindig intenzív tükrök, megmutatják azt, ami van. A viharok egyfajta kiszögellési pontok, viszonyítási alapok. Lehet rájuk emlékezni.

„A többség nem vevő az eurovíziós mázra”Meghallgattam a produkciót, ahogy írtam: egyszerű, kedves dal. Nincs nagy hangja a srácnak (egy oktávon belül énekel), az előadás is szürkécske, de mégis akad benne valami, ami megfogott: elhittem neki, amit énekelt. Felfigyeltem a szövegre: végre nem az a nyálas közhelyparádé, ami egyébként szinte az összes eurovíziós dal jellemzője, hanem egyedi, van benne valami elemelt, költői, ahogy egyébként az egész figurában. Ő írta a szöveget.

„Az én kedvesem egy olyan lány, akit farkasok neveltek,
És táncolt egy délibábbal, majd elillant csendesen
Az én kedvesem.”

Tetszik. Finom, játékos, érzékeny, kicsit szürreális. (Összehasonlítva a többi dalszöveggel, egyik giccsesebb és közhelyesebb volt a másiknál, tisztelet a nagyon kevés kivételnek. És nemcsak a dalszövegek, de a zenék nagy többsége is.)  
Nyilván sokfélék vagyunk, ízlésen ostobaság vitatkozni, ki mit szeret, kinek mi tetszik, szíve joga. De a tömegek választásában mindig van valami elgondolkodtató, ami alázatra készteti az embert. Pufogás helyett érdemes azon filózni, vajon mi lehet Alex sikerének a titka? Végighallgattam az összes versenyzőt, és bevallom, ha pisztollyal, baltával vagy késsel kényszerítenek, hogy muszáj szavaznom, ebben a mezőnyben én is rá szavaztam volna. (Korábban egyértelműen Odettre, de csak mert idén nem volt mezőnyben a minden szempontból nemzetközi piacra méltó Fábián Juli.)  Mégpedig azért, mert a fiú ÖNAZONOS, és eredeti a szövege. Legalább valami eredeti! Persze ebből a szempontból lehet, hogy szerencsésebb lett volna, ha dalszövegíró-versenyre megy, de leszámítva a refrén körüli hamis hangokat, alapvetően kellemes hangja van. Nem nagy hang, de kellemes. Legalább nem idegesítő. (Nálam már ez is eredmény. Eljutottam odáig, hogy a komolyzenei adókon kívül már szinte semmit nem birok hallgatni.) Nem vette fel a különféle amerikai poptrendeket, nem cifrázza tele r&b's hajlításokkal (a magyar r&b-vel ki lehet kergetni a világból, süt belőle a butaság), egyszerűen az, ami. És ami talán a legmegnyerőbb: nincs a srácban semmi bizonyítási görcs.
Az aki, és ez nem kis dolog. „Egyben van”, még akkor is, ha előadóként középszerű. Elhiszem neki, amiről és ahogyan énekel. Nem utánoz, nem akar, csak meleg hangon dudorászva szaval. Hogy aztán ez mire lesz elég egy nagy versenyben, ahol még a szöveget sem értik, majd kiderül. Ennek sincs különösebb jelentősége, ez is elmúlik hamar.

És hogy ne csak a szövegről beszéljek, zeneileg engem egyik produkció sem érintett meg. Egyetlen eredeti, dögös számot nem hallottam. Kikértem egy nagy tudású zeneszerző barátom véleményét is, alapvetően egyezett az enyémmel, ő még hozzátette: „az emberek teljes zenei kulturálatlanságban szenvednek, és a szövegekre inkább fogékonyak”.
Az én véleményem persze csak egy, ki tudja mi derülne ki egy tömegszavazáson. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy valamiért ő nyert, és ez rengeteg emberben felháborodást váltott ki. Elkezdődött az anyázás, lehúzás, pocskondiázás, a mi drága, jó magyar szokásunk. (Erről eszembe jutott egy New Yorkból idetelepült amerikai barátom, aki nagy világjáróként sokfelé élt, és azt mondta: soha ennél irigyebb nemzettel nem találkozott, ahol így megnehezítik az emberek egymás életét. Persze ez is csak egy vélemény.)

Fura. Egyrészt megválasztja őt az egyik tömeg, másrészt: szénné szidalmazza egy másik. Ez nagyon jellemző erre az országra. Ez az, amiről az írás elején beszéltem: intenzív tükör.
Minden, ami van, azért van, mert lennie kellett, létjogosultsága van. Mutat, tanít valamit. Nekem egyrészt azt mutatja meg ez a fiú a dalával, hogy kiéheztek az emberek az önazonosságra (túl sok a pakolás, akarás, utánzás...), másrészt azt, hogy ennyire sok negatív indulat van az emberekben. Harmadrészt pedig azt, hogy a könnyűzene túl könnyű lett.

  Így látja Soma:

„A gyógyszer önmagában nem segít a teherbe esésben”

Megbüntet az étterem, ha nem eszünk meg mindent


„Tetszik, hogy valaki 92 évesen tetováltat”
Olvass tovább

Hozzászólások

vörösbegy 2013-03-06 13:59

Sajnos ez a verseny nem igazán a zenéről szól, tucatpopszámokból nekem is elegem van, én is szeretnék eredetit, de minőségit minden tekintetben. Zenei gazdagságot, szövegek mélységét, és képzett énekessel, eredeti hanggal. És saját szerzeményekkel!!! És a szomorú az, hogy az ilyen szint, amit elvárok még az elődöntőbe sem kerül be, az első szelekción kiesik az ilyen. Ha hallhatnátok az összes nevezett számot, meg lennétek lepve, miket dobnak ki! A következő világsztárt!

cabron 2013-03-06 11:17

Lehet nem szeretni a nagy hangterjedelmű, hajlítgatós, ilyen-olyan vinnyogást, attól az még nem válik hamissá.

 

Azért nevetséges Radics Gigit és Wolf Katit hamisan éneklővé titulálni...

 

 

Tjuca 2013-03-06 09:09

tévedés azt hinni, hogyha valaki egy egyszerű nótát egyszerűen tol el, annak nincs hangja. 

 

aranyszabály az, hogy úgy tegyük a lécet, hogy magabiztosan meg tudjuk ugrani. sajnos a legtöbb előadó olyan hamis volt, hogy fájdalmas.

 

nekem nem filozófia kell, meg magas művészet, hanem szórakoztatás. azt ez a nóta hozza. gigit a rádióban 20 másodperc alatt kapcsolom el, mert nem bírom a vinnyogását, és bizony ha hamis, az duplán fáj. wolf kati dettó, olyan hamis volt, hogy fájt hallgatni. ha a vuk dalát énekelte volna, akkor nem a fájdalmas jelző jut eszembe.

 

ez az egész egy vicc, egy szórakoztató vurstli, hát miért akarunk mi vérkomolyan díváskodni??? 

szárnyasló 2013-03-05 22:37

Állatira negatív a publikum. NEM! Nincs is az a dal, amire egyöntetü igen lenne a felelet. Ez a dal nem nagy szám, nem is rossz.

Én a dalokat versenyeztettem volna, és az előadókat is függetlenül attól, hogy mit énekelt. Aki a legjobb dalt legjobban énekli, annak kéne menni képviselni minket. Szimpatikus ember a győztes, de ...így még én is elhümmögök bármit. (és ezért sem jelentkeztem ilyen versenyre)

feleselek 2013-03-05 19:55

Személy szerint nagyon örülök, hogy ByeAlex száma jutott tovább.
Nincs túl nagy hangterjedelme, egy oktávon belül énekel? Na és?! Én frászt kapok attól a hajlítgatós, visítozós, ordibálós stílustól ami az utóbbi 1-2 évben a tehetségkutató műsorok révén divat lett! Akik ilyeneket énekelnek, bravúrosan skáláznak, sokáig bírják szusszal, erre valóban kevesek képesek. Csak éppen élvezhetetlen a produkció, semmi melodikusság nincs benne, csak a visongatás-nyöszörgés.

A másik örvendetes tény, hogy végre a magyar előadók magyar nyelven előadott dalai is kezdenek nyugati színvonalúak lenni (pl. Odett, Belmondo, Intim Torna Illegál, stb.). Ja és Fábián Juli, aki angolul énekel ugyan, de neki van meg az a "fekete" hangja, amiről az R&B-t nyavajgók csak álmodnak!

Az Eurovízióról: ott már rég nem a dalokat pontozzák, hanem népek egymás közötti szimpátiája vagy antipátiája fejeződik ki.
Helyette valami más, nívós nemzetközi versenyt (pl. San Remo-i Fesztivál, Yamaha Fesztivál) kellene megcélozni.

*jinx* 2013-03-05 19:08

Miután több évig volt tehetségkutatóban zsűritag, így tök hiteltelen amit hablatyol.

evike1 2013-03-05 18:49

Én bírom a Somát, mert egyedi, egy igazi egyéniség.És ugyanezt mondhatom Alexre is,- remélem nem veszi el a kedvét és nem teszi szomorúvá a sok gyülölködő.Kedves srác,-kedves dallal-szeretem!-pedig nem az én kedvesem:-)