Aktuális

Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! 2. rész

Milyen államkötvények vannak egyéves futamidővel? Az Államkötvény kamata függ az inflációtól?... – Olvasóink kérdeztek, szakértőnk pedig válaszolt! Neked is kérdésed van? Ne habozz feltenni!
Pénzügyi tanácsok - A szakértő válaszol! 1. részTedd fel a kérdésedet szakértőnknek!

Küldd el e-mailben
kérdésedet, szakértőnk, dr. Borbély László András pedig válaszol! A segítő tanácsokat Pénztárca rovatunkban olvashatod!

Dr. Borbély László András
szakterülete: adósságkezelés
elérhetősége: penztarca@nlcafe.hu

Szakmai pályafutását kutatóintézetekben kezdte. 1992-ben lett a Pénzügyminisztérium munkatársa. Húsz éve foglalkozik a magyar államadósság kezelésével. 1995, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. megalakulása óta az intézmény helyettes vezetője.


Államkötvény egyéves időtartamra


Olvasónk kérdezte:

„Nem tartozom a türelmesebb emberek közé, de már elhatároztam, hogy mindenképpen egy biztonságos megtakarítást szeretnék választani. Viszont nem három- vagy ötéves futamidőre gondoltam. Milyen választási lehetőségeim vannak, ha egy évig szeretnék állampapírba fektetni előre ismert kamat mellett?”
Ildikó, Kecskemét

Szakértőnk válasza:
Kedves Ildikó, az alábbi lehetőségek közül választhat!
– Vásárolhat Kincstári Takarékjegyet a Magyar Posta Zrt. hálózatában.
Kamatozó Kincstárjegy mellett is dönthet, amit jegyzés útján vásárolhat meg, a Magyar Államkincstárban és a kijelölt bankokban.
– Olyan államkötvényt is vásárolhat a Magyar Államkincstárban és a kijelölt bankokban, melynek a lejáratig hátralévő futamideje 1 év.
12 hónapos Diszkont Kincstárjegyet is vehet a Magyar Államkincstárban és a kijelölt bankokban.

Mennyire befolyásol az infláció?

Olvasónk kérdezte:
„Nem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy a Prémium Magyar Államkötvények kamata függ-e az inflációtól.”
Tamás, Baja

 

Szakértőnk válasza:
Igen. A Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) esetében az éves kamat mértéke két részből adódik össze. A kamat alapját, azaz a kamatbázist a fogyasztó árindex (infláció) adja, amely évente változik. A kamatbázishoz sorozatonként változó mértékű, de előre meghatározott fix kamatprémium adódik. A két tényező együttesen határozza meg az évenként esedékes kamat mértékét. Például az idén januárban kibocsátott legújabb 5 éves futamidejű,  PMÁK 8%-os (infláció 5% + prémium 3%) éves kamatot fizet majd ki jövő januárban. A következő évi kamatot még nem tudjuk, mert azt majd csak jövő januárban lehet meghatározni, az akkor közzétett infláció + a 3%-os kamatprémium alapján.

Miért jó, ha a lakosság a felvásárló?

Olvasónk kérdezte:
„Egyre gyakrabban találkozom hirdetésekben, internetes oldalakon az állampapírral mint befektetési lehetőséggel. A kérdésem az, hogy miért jó az államnak, ha a lakosság veszi meg az államkötvényeket?”
Borbála, Budapest

Szakértőnk válasza:
Ebben az esetben a kamatokat nem külföldre fizeti ki az állam, hanem belföldre. Így belföldön keletkezik jövedelem, és ebből a jövedelemből vagy megtakarítás, vagy vásárlás, vagy beruházás lesz. Tehát a magyar gazdaság gazdagodik tőle, ráadásul az államadósság finanszírozása is stabilabb így. A nemzetközi pénzügyi krízisek ugyanis a belföldi lakossági befektetőket kevésbé befolyásolják, mint a külföldi befektetőket. Ez utóbbiakat akár már egy görögországi sztrájk vagy egy kedvezőtlen németországi gazdasági adat is óvatosságra inti. A belföldi lakossági befektető ezzel szemben egy ilyen hír hallatán még nem akar hirtelen megszabadulni állampapírjaitól, és nem is retten vissza a magyar állampapírok megvásárlásától, szinte automatikusan megújítja állampapír-befektetéseit.

Korábbi cikkek a témában:
– Újabb tévhitek az államkötvényről
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 2. rész
– 10 tanács, hogy a gyerek ne szórja el a zsebpénzt
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol – 1. rész
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top