Aktuális

Hamburger, krémtúró, májkrém házilag!

Májkrém, kifli, hamburgerhús és -zsemle, keksz, tészta, krémtúró – csupa olyan dolog, amit automatikusan leveszünk a boltok polcairól, és eszünkbe se jut, hogy házilag készítsük el. Pedig egyáltalán nem ördöngösség! Sokkal finomabb lesz így, és nem tartalmaz semmiféle mesterséges anyagot sem.

Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! Vajas keksz

Hozzávalók:
• 20 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
• 10 dkg kukoricaliszt
• 10 dkg porcukor
• 20 dkg vaj
• 2 ek cukrozatlan kakaópor

A liszteket keverjük el a porcukorral és az olvasztott vajjal! Gyúrjuk össze a tésztát, majd felezzük el, a feléhez gyúrjuk hozzá a kakaóport. Pihentessük 20 percet. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm vastagra, kiszúró formával szaggassunk kekszeket, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 9-10 perc alatt süssük készre. Az omlós kekszet hetekig tárolhatjuk jól záródó dobozban.

Házi tagliatelle bolognai raguval

Hozzávalók 4 személyre:
Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! • 30 dkg darált marhahús
• 1 fej vöröshagyma
• extra szűz olívaolaj
• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg fehérrépa
• 1 dl száraz fehérbor
• 3 ek. sűrített paradicsom
• só, bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tej
• parmezán a tálaláshoz

A tésztához:
• 30 dkg finomliszt
• 3 egész tojás, só

A raguhoz az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, hozzáadjuk a tisztított, vékonyra reszelt répákat, tovább dinszteljük. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk le! Öntsük fel a borral, 1 dl vízzel, adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt! Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük az aprított fokhagymával. Takarékon, lefedve főzzük puhára a húst kb. 1 óra alatt, közben öntögessük fel egy-egy adag tejjel. A tésztához a lisztet keverjük el a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Gyúrjuk kemény tésztává, pihentessük 30 percet, tésztagéppel nyújtsuk ki lapokká, majd szélesmetélt-fejjel csíkozzuk fel. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen nyújtsuk ki egészen vékonyra a tésztát (több részletben), majd késsel vékonyan csíkozzuk fel. Főzzük ki lobogó sós vízben, szűrjük le, majd tálaljuk a bolognai raguval. Tálaláskor reszelhetünk parmezánt a tetejére.

Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! Ropogós halrudacska fokhagymás-petrezselymes majonézzel

Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg tengeri halfilé (fagyasztott)
• só, bors
• 5 dkg liszt
• 2 tojás
• 4 ek zsemlemorzsa
• 4 ek kukoricapehely
• olaj a sütéshez

A majonézhez:
• 1 dl napraforgóolaj
• 1 dl extra szűz olívaolaj
• 1 friss, szoba-hőmérsékletű tojássárgája
• 1 tk 6%-os fehérborecet
• kis csokor petrezselyem
• 1 nagy gerezd fokhagyma
• pár csepp citromlé

A majonézhez keverjük össze a kétféle olajat. A tojássárgát keverjük el az ecettel, majd kezdjük el hozzá adagolni először szinte cseppenként az olajat, majd vékony csíkban folyatva, miközben elektromos habverővel folyamatosan keverjük, míg a tojás kivilágosodik, és besűrűsödik a krém. Mikor a tojás felvette az olajat, sózzuk a majonézt, adjunk hozzá egy-két csepp citromlevet, az aprított petrezselymet és fokhagymát. (A megadott mennyiségből kb. 20 dkg majonéz lesz.) A halat olvasszuk ki, csíkozzuk fel azonos méretűre. Sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg a lisztben, majd az enyhén felvert tojásban, végül a zsemlemorzsa és a kukoricapehely keverékében. Forró olajban hirtelen süssük ki, papírtörlőn csepegtessük le, és kínáljuk a majonézzel.

Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! Mazsolás kacsamájkrém

Hozzávalók:
• 20 dkg pecsenyekacsamáj
• 5 dkg húsos szalonna
• 1 fej hagyma
• 1 ek. vaj vagy kacsazsír
• 1 marék arany mazsola
• 4 evőkanál főzőtejszín
• só, frissen őrölt bors

A felkockázott szalonnát és hagymát a vajon/kacsazsíron pirítsuk meg. Adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt májat, tegyük bele a mazsolát, sózzuk, borsozzuk, süssük 15 perc alatt készre. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk újra, ha szükséges, majd botmixerrel pürésítsük.

Köményes foszlós kifli

Hozzávalók 16 kis kiflihez:
Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! • 2,5 dl tej
• 2,5 dkg friss vagy 7 gr szárított élesztő
• 1 csapott tk. cukor
• 50 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál só
• 10 dkg vaj
• 125 g natúr joghurt

A díszítéshez:
• köménymag,
• tengeri só

Keverjük el a langyos tejben a cukrot és az élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a joghurtot és 5 dkg vajat. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 8-10 perc alatt dagasszuk lágy tésztává. Hagyjuk kelni 1-1,5 órán keresztül. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük meg a maradék puha vajjal. A rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset, hogy duci hengert kapjunk. Konyharuhával lefedve kelesszük újabb 1-1,5 órán át, majd nyújtsuk ki a tésztát szabályos téglalappá. Vágjunk belőle kisebb téglalapokat, majd ezekből háromszögeket. A háromszögeket sodorjuk fel kiflinek, helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, hagyjuk pihenni újabb 15 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kifliket spricceljük be hideg vízzel, szórjunk rájuk tengeri sót és köménymagot. Tegyük a sütőbe sülni 15-20 percre.

Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! Hamburger házi bucival

Hozzávalók 8 darabhoz:
• 40 dkg marhahús
• 15 dkg füstölt, sós szalonna (kenyérszalonna)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 tk. mustár
• tengeri só
• frissen őrölt bors
• 1 ek olívaolaj

A 8-10 bucihoz:
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kk cukor
• 45 dkg liszt
• 2 kk. só
• 5 dkg lágy vaj
• 1 dl natúr joghurt
• 1 tojásfehérje
• szezámmag a szóráshoz

Az összeállításhoz:
• zöldsaláta
• paradicsom
• csalamádé
• sajt stb.

A buci elkészítése: az élesztőt keverjük krémesre a langyos tejben a cukorral együtt. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a joghurtot és az élesztős tejet. Dagasszuk a tésztát, míg ruganyos és egynemű lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 2 órán keresztül. Formázzunk belőle tíz zsemlét, sütőlapon kelesszük tovább 40 percet, majd kenjük meg a tetejüket a tojásfehérjével, és szórjunk rájuk szezámmagot! Süssük 210 fokra előmelegített sütőben 20 percig!
A húspogácsához a marhahúst és a szalonnát kockázzuk fel, majd daráljuk le nem túl finomra. (Ha a hús eleve darált volt, a szalonnát daráljuk külön, majd gyúrjuk össze alaposan a hússal.) A hagymát vágjuk egészen apró kockákra, majd 1 evőkanál olívaolajon pároljuk 5 percet, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, pároljuk tovább 8-10 percig. Tegyük félre hűlni, majd keverjük el a hússal. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, a mustárral. Tegyük a masszát egy órára a hűtőbe, majd formázzunk belőle lapos húspogácsákat, és felforrósított grillserpenyőben süssük mindkét oldalukat pirosra. A félbevágott zsemlék vágott felét pirítsuk meg abban a serpenyőben, amelyben a hús sült, így állítsuk össze a hamburgereket. Tegyünk hozzá ízlés szerint zöldségeket, sajtot, majonézt, ketchupot.

Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! Vaníliás-mazsolás krémtúró

Hozzávalók 4 kis pohárhoz:
• 2 tojássárgája
• 5 dkg cukor
• 2 dl tej
• fél rúd vanília kikapart magja vagy egy tasak Bourbon vaníliás cukor
• 25 dkg tehéntúró
• 5 dkg mazsola

Elektromos habverővel a tojássárgáját verjük fehéredésig a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliát és a tejet. Lassú tűzön, folyton kevergetve melegítsük sűrűsödésig a vaníliakrémet. A kihűlt krémet keverjük el a túróval, és botmixerrel krémesítsük egészen homogénre. Keverjük el benne a mazsolát, szedjük poharakba, hűtőben tároljuk.

 

Koncz Zsuzsa fotózásán jártunk, nézzétek meg videónkat!

 

 

 

 
Hamburger, krémtúró, májkrém házilag! Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozzatok hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top