Aktuális

Valentin-napon az erőszak ellen táncol a világ

Február 14-én nagyszabású flashmob lesz: világszerte milliók táncolnak majd a nők elleni erőszak miatt tiltakozva.

„Nem számít, ki honnan jött, milyen a színe, gazdag vagy szegény, ismert vagy ismeretlen. 182 országból milliók emelik fel szavukat a nők és gyermekek elleni erőszakkal szemben” – mondja Bozsik Yvette táncművész a „One Billion Rising Budapest” esemény videóbeharangozójában. Egy igazán különleges Valentin-napi akció: február 14-én együtt táncol a világ és benne Budapest: a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, nőszervezetek és aktivisták szervezésében és részvételével rendezik meg a kampányt, amely a nők és lánygyerekek elleni, világszerte nagy arányban elkövetett rossz bánásmódra és erőszakra hívja fel a figyelmet. Bozsik Yvette-n kívül Kulka János, Bombera Krisztina, Jaksity Kata, Kepes András és a The Voice győztese, Pál Dénes videóban fogalmazták meg az eseményt támogató üzeneteiket.

 
Valentin-napon az erőszak ellen táncol a világ

 

Sorsfordító év lehet az idei, hiszen az indiai csoportos nemi erőszakok elleni éhségsztrájkok, a Mexikóban eltűnt, meggyilkolt lányaikat kereső szülők tüntetései, vagy a Guatemalában lemészárolt asszonyok és gyerekek miatti közfelháborodás újra százmilliók figyelmét fordította a világ jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértésére: a nőkkel és leánygyerekekkel való elképesztő és évről évre nyilvánvalóbb erőszakos bánásmódra, bántalmazásra a világ szinte minden pontján.
Eve Ensler írónő, a Vagina-monológok szerzője világszerte minden bántalmazott nőt és a velük együtt érzőket arra kéri, lázadjon fel, keljen fel, és táncoljon az erőszak megszüntetéséért; ezzel fejezze ki tiltakozását.

Aki szeretné kifejezni a nők elleni erőszak visszaszorításával való egyetértését, csatlakozzon a tánchoz, amelyet február 14-én 15.00-kor tartanak a Mammut 2. Bevásárló- és Szórakoztató Központ földszintjén, de külön szervezés nélkül is bárhol megmozdulhatunk – képletesen és valóságosan is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top