Aktuális

Akiről sugárzik a harmónia

Borbás Marcsiról, a Gasztroangyal és a Négy szellem című televíziós műsorok szerkesztőriporteréről a képernyőn keresztül is sugárzik a harmónia. Vajon mi a titka?

– Nem tagadhatom meg asztrológusi mivoltomat, tudom, hogy Marcsi a Bika jegyének szülötte, akikre általában olyan mértékű türelem jellemző, ahogy akár fát lehet vágni a hátukon, no és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ők tudják legjobban élvezni az életet.

– Ezt jól mondtad, mert pontosan ilyen vagyok, úgy is mondhatnám, hogy kiegyensúlyozott, életigenlő.

– De azért neked is lehettek olyan időszakaid, amikor talán nem voltál ennyire kiegyensúlyozott, mint amilyennek most látnak az emberek.

Akiről sugárzik a harmónia– Szerintem mindenki járt már ilyen cipőben. De én szerencsésnek tartom magam, mert nagyon rövidek voltak azok az időszakaim, amikor nem voltam kiegyensúlyozott. De nem tagadom, voltak hektikusabb napjaim is. A titok talán abban rejlik, hogy én nem rágódom sokáig egy dolgon. Ha rajtam múlik valami, akkor próbálom minél előbb megoldani. Ha másként nem megy, akkor elengedem. De sokáig nem foglalkozom vele.

– Mint a Bika jegy szülöttének nem nehéz az elengedés? Hiszen köztudott, hogy a Bika inkább ragaszkodik mindenhez.

– Igen, általánosságban talán van ebben valami, de megpróbálom úgy élni az életet, hogy ritkán kerüljek ilyen helyzetbe.

– Ez nagyon ügyes! Hogyan csinálod?

– Úgy próbálok állandóságra törekedni, hogy igyekszem megoldani az adott helyzetet. Véleményem szerint ez néhány embernek azért megy nehezen, mert körömszakadtáig ragaszkodnak dolgokhoz. Most nem csak tárgyakról beszélek, habár a tárgyakhoz is nagyon tudnak emberek ragaszkodni, és ebből sok konfliktusuk fakad. Én viszont nem ragaszkodom tárgyakhoz. Nem is nagyon tudok olyat említeni, amitől ne tudnék megválni. De azt látom, hogy manapság a boldogság nagymértékben függ a tárgyainktól.

– Mire gondolsz konkrétan?

– Sokkal kifizetődőbb élményekhez, érzésekhez és emberekhez ragaszkodni. Sokszor előfordul, hogy a saját kimondott szavunkat hisszük az egyedüli igazságnak. Pedig ha belátóak lennénk, kevesebb problémánk lenne.

– Az alkalmazkodóképességben rejlik az igazság?

– Hát sok mindennek a gyökere. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell adnunk a saját elveinket, csak meg kell hallgatnunk másokat is. Ezért érdemes felülvizsgálatot tartani magunkban, és máris kevesebb a konfliktus.

– Kivel jössz ki jól? Mindenkivel megtalálod a közös hangot?

– Mivel ez a szakmám, ezért könnyen kijövök másokkal. De lehet, hogy éppen ezért ez a szakmám… Azt gondolom magamról, hogy nemre, korra és minden egyébre, nézetre, iskolázottságra, szakmára való tekintettel is viszonylag jól megtalálom a hangot a legkülönbözőbb emberekkel. Talán azért, mert nem érdekel, hogy ki kicsoda, micsoda, hanem maga az ember érdekel. Persze vannak olyan emberek, akik engem is fárasztanak. De azokat próbálom elkerülni. Azért ha jól belegondolok, nem igazán vannak olyanok a mindennapi környezetemben, akiket nehéz lenne elviselnem. De lehet, hogy mégis vannak – csak most nem jut eszembe –, de azokkal nem tartok kapcsolatot. Nem állítom magam olyan helyzet elé, hogy küzdenem kelljen akár magammal, akár valaki mással. Általában szeretem az embereket. És – ahogy jól mondtad – nagy a tűrőképességem. Ezt abból is érzékelem, hogy a környezetemben akadnak igazán toleráns emberek, és bizony előfordulnak olyan szituációk, amelyeket már ők is elviselhetetlennek tartanak. Nekem ezek az emberek még bőven elviselhetők, sőt meg is értem őket.

– Karácsonyhoz közeledve, hogyan készülsz az ünnepre?

– Őszintén be kell vallanom, fogalmam sincs, hogy az idén hogyan telik majd. Az utolsó két évben nálunk volt, én főztem az egész nagycsaládnak, mind a két oldalról – tehát a férjem családját is beleértve. De hogy most az idén hogyan lesz, még nem tudom. Az biztos, hogy karácsony előtt elmegyünk egy hosszú hétvégére síelni, mert már augusztus óta nagyon sűrű forgatásos időszakot élünk. De számomra mindegy, hol jövünk össze, a lényeg az, hogy találkozzunk. Egyébként mindig sokat utazunk, vagy inkább úton vagyunk karácsonykor. Ugyanis ha nálunk vannak a szeretteink, akkor is el kell menni a szüleimért, és az nem kis távolság, mert 250 kilométer oda és vissza – négyszer. De hát ez már hagyomány.

– A lényeg, hogy most nem te fogsz főzni.

– Nem tudom, hogy én főzök-e, vagy sem, ez majd még egy körtelefon során eldől. Amire viszont szeretnék kitérni: nem kell túl nagy feneket keríteni semminek. Én már évek óta ezt mondom a karácsonnyal kapcsolatban. Nagyon jó dolog lenne, ha senki sem görcsölné túl. Mi évek óta az én családomban nem veszünk ajándékokat, hanem azt tartjuk fontosnak, hogy ilyenkor együtt vagyunk, jót vacsorázunk, jót beszélgetünk. Mert az ajándékvásárlás mindent tönkretesz. Hetekig megy az ember, azt sem tudja kitalálni, hogy mit vegyen, mire lenne igazán a másiknak szüksége; én például csak a meglepetés ajándékokat szeretem. Az a jó, ha magát az eseményt éli meg az ember.

A másik problémaforrás pedig az étel. Amikor az emberek azt hiszik, hogy van egy háromnapos szent karácsony, akkor most tényleg ki kell fordítani a pénztárcát, egy hétig csak sütni és főzni kell. Nem kell. Mert okosan és ügyesen el lehet készíteni egy szép, gazdag asztalt, hogy közben maradjon pénz a zsebünkben, és az előtte lévő egy hét se csak a sütésről és a főzésről szóljon. Csak egyszerűen át kell gondolnunk ésszel, hogy mire van szükség. Nem kell többet enni, mint máskor, csak ünnepélyesebben, mint bármikor. Hiszen olyankor szép az este, ha nem kimerülten üljük körbe a karácsonyi asztalt, hanem még van kedvünk beszélgetni és egymásra figyelni.

– Vagyis a karácsony szóljon a másikra figyelésről?

– Igen. És mi legalább tíz éve így teszünk, és nagyon bevált.

– Aki mégsem tud harmóniát teremteni magában, és a stressz szinte felfalja az életét, annak mit tanácsolsz?

– Azt, hogy olvasson Hamvas Bélát, és talán majd ő is elszégyelli magát, mint én hajdanán. Egészen kicsinek fogja érezni magát. És talán ő is meglátja, hogy milyen sokra tartja a pici életét, pedig porszemek vagyunk a nagy egészben. Ahogyan Hamvas Béla írja, nem vagyunk mi ennyire fontosak. Nem kell túldimenzionálni a szerepünket ebben az életben. Kicsit inkább másokra kellene jobban figyelnünk, így máris boldogabbak lehetünk.

Akiről sugárzik a harmóniaA Nők Lapja Ezotéria tartalmából

December végén világvége?
Asztrobeszélgetés Gaál Noémivel
Teréz anya és Lady Diana horoszkópja
Luca-napi varázslatok
Útmutatás boldogságvadászoknak
Elengedés, megbocsátás, megtisztulás
Boldogság rendelésre
Akiről sugárzik a harmónia: Borbás Marcsi
A tartós boldogság receptje
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top