Aktuális

Betlehemtől a Havasokig

Betlehem, a karácsony fővárosa, milliók nézik világszerte a Születés Templomából élőben közvetített éjféli misét. Salzburg nemcsak Mozart városa, hanem a fenyőfás, angyalhajas, mézes sütis ünnepi hangulatok hazája is, a hozzá közeli Oberndorf pedig arról nevezetes, hogy ott hangzott el először – 195 éve – a karácsony legszebb éneke, a Stille nacht – Csendes éj, szentséges éj, ahogy nálunk ismerik.

Betlehem – Csillag a jászol helyén

Betlehemtől a Havasokig

Mélyen meghajolva lehet belépni a betlehemi Születés Templomába, olyan alacsony a bejárat, ezért hívják az Alázat kapujának. Bentről keskeny lépcső vezet a barlangüregbe, a világ legrégibb keresztény templomába. Alacsony helyiség, mindenütt gyertyák, mécsesek, mégis alig látni a sűrű tömjénfüstben. Középen csillag: a jászol helyét mutatja, karácsonykor itt helyezik el azt a Kisjézussal. Zarándokok térdelnek körben, csókolgatják, könnyükkel áztatják a földet. Fullasztó a hőség, magam sem tudom, hogy látomás vagy valóság, a verejtékező, könnyáztatta arcok, a füstölőiket lóbáló szerzetesek látványa… „Óh, Boldog Betlehem…” – éneklik a zarándokok, de a palesztin város minden, csak nem boldog. Különösen most, hogy hat méter magas kőfal veszi körül, és megerősítették a templomegyüttes biztonsági őrizetét. A turisták egyébként a városban is nyugodtan szétnézhetnek, mivel a helybeliek tisztában vannak azzal, hogy idegenforgalom nélkül bezárhatna megélhetésük egyetlen forrása, a bazárnegyed. De amíg nem rendezik megnyugtatóan az izraeli–palesztin vitát, bármikor kirobbanhat fegyveres harc, ez történt nemrégiben a gázai övezetben… Pedig Betlehem a világörökség része, kétszeresen is megszentelt hely. Itt született Jézus, vele a kereszténység és Dávid király is, az ókori zsidó állam legendás uralkodója. Itt nyugszik Jákob-Izrael legkedvesebb felesége, Ráhel, a bibliai József és Benjamin anyja. Fehér kupolás sírja a zsidóság legszentebb zarándokhelye, és aki erre jár, legyen bármilyen vallású, nem mulasztja el felkeresni.

Rothenburg – Egész évben karácsony!

Betlehemtől a Havasokig

Igazi karácsonyi mesevilág tárul elénk Németország legszebb, Romantika nevű túraútvonalának középkori városkáiban. Rothenburg két-háromszáz éves polgárházaival, bűbájos varázsboltocskáival, fogadóival olyan, mintha itt felejtették volna a középkorból. Itt mindennap karácsony van. Kathe Wolfahrt világhírű üzletét egész évben benépesítik az angyalkák, betlehemi figurák, Mikulások, ezernyi változatban. Minden kapható, ami a fára felrakható, a diótörőktől kezdve a legkülönfélébb gyertyáig, és egészen különlegesek a régi ónémet karácsonyfadíszek. A bolthoz múzeum is tartozik, ott megismerkedhetünk a németeknél már a 16. század óta létező fenyődíszítési hagyományokkal és a karácsonyfa ősével, az úgynevezett piramissal. Karácsonyi vásárokat is Németországban rendeztek először 1393-ban, s ma is híresek a régi karácsonyok hangulatát felidéző adventi sokadalmak.

Oberndorf – „Csendes éj, szentséges éj…”

Betlehemtől a Havasokig

Salzburghoz közel, Oberndorf templomában csendült fel először, 1818. december 25-én – 194 éve – a világ leghíresebb karácsonyi éneke, a Stille nacht. Helyén kápolna emlékeztet a két szerzőre, Franz Xaver Gruber komponistára és Joseph Mohr szövegíróra. A dal szülővárosában minden a Csendes éjről szól. Múzeuma részletesen megismertet az ének keletkezésének körülményeivel, Stille nacht kártyával bejárhatjuk a tartomány összes többi emlékhelyét, a karácsonyi vásár is Stille nacht, ismerőseinknek Stille nacht-bélyegzős képeslapon kívánhatunk kellemes karácsonyi ünnepeket. A legnagyobb esemény pedig szenteste az éjféli mise, ahol minden évben szárnyal a karácsony dala, és együtt énekelhetjük a kórussal: Stille nacht! Heilige nacht! Csendes éj, szentséges éj…

Szatmár – Hopp Istók, jó estét!

Betlehemtől a Havasokig

Az erdélyi falvak betlehemeseinek nyelvezete még őriz – számunkra már szinte ismeretlen – különleges ékességet és gazdagságot. Még nagyobb csoda, hogy máig fennmaradtak – főként Szatmárban és a székely falvakban – az ősi, több száz éves népi misztériumjátékok. Ezek vezérfonala – más országok szokásaitól eltérően – a pásztorok köszöntése, szálláskeresése. A karácsony jelképe itt valójában nem a fenyőfa, hanem a jászol, a betlehemezés is magyar kifejezés. Kántálva járnak házról házra az erdélyi betlehemesek, szerepeikhez illő hagyományos öltözékben. A király fején aranyra festett papírkorona, az angyalok főkötője szintén aranyos, gyöngyökkel, szalagokkal díszítve. József kezében hosszú bot, Mária földig érő fehér ruhában, kék fátyollal, a pásztorok bocskorban, kucsmában, az arcukon álarc vagy korommal festett bajusz. A pásztorjátékok sajátossága, hogy a 19. század közepéig kizárólag férfiak betlehemeztek. Kézdiszentléleken ma is férfiak alakítják az összes szereplőt – a nőket is. Legrégibb hagyományukat még a kommunista diktatúra éveiben is megőrizték. 1989 után pedig már három csoport járta a falut, nekik Kovács Ferenc, egy régi szereplő tanította be az eredeti szöveget és előadásmódot. Nagy sikerrel mutatkoztak be Szatmárnémetiben, a betlehemesek hagyományos találkozóján. Hat éve pedig Budapestre jöttek betlehemesek Szentegyházáról, ebből a legmagasabban, 860 méterrel a tengerszint fölötti fekvő kicsi faluból, amely Csíkszereda és Székelyudvarhely között fekszik. Sokan talán el sem tudják képzelni, milyen gyönyörűek, mennyire közösségformálóak ezek a sok vidámsággal is fűszerezett karácsonyi színjátékok. Gondoljunk arra, hogy karácsony van, egy behavazott kis faluban vagyunk valahol a Gyalui-havasokban, és illendően bekéredzkedik hozzánk a Madonna-arcú székely Mária, mellette József, botjára támaszkodva, mögöttük a huszár, a király, az angyalok és pásztorok. Hozzák a templomot formázó betlehemet, benne jászolban a Kisdedet. A Beköszöntő nagyot koppant a pálcájával és belekezd mondókájába: „Hopp Istók, Jó estét, lám én is itten vagyok, / Olyan hideg van kint, szinte majd megfagyok…” Tárjuk sarkig az ajtót, hívjuk be őket, kínáljuk borral, süteménnyel a kedves vendégeket!

Salzburg – Mágikus éjszakák

Betlehemtől a Havasokig

Mozart városa egész decemberben ünnepi díszben pompázik, egymást érik a Jézuska-várás hosszú idejét kitöltő adventi szerenádok, misék, koncertek. Messze földön híres karácsonyi vásáruk, a Christkindlmarkt, hátterében a fenséges dómmal, körülötte az Alpok hófödte vonulataival olyan, mintha egy hatalmas, kivilágított hógolyó belsejébe cseppennénk. Finom illatok szálldosnak: égetett manduláé, forró gesztenyéé, forralt boré, frissen sült almáé, tömjéné. A standokon karácsonyfadíszek, mézeskalács, rengeteg játék, betlehemi figurák, kézzel kötött gyapjú zokni az ajándékoknak. A Wolfgang-tó vizén úszó adventi kunyhó a világon egyedülálló. Ördögök és angyalok mosódnak össze a környék több évszázados népszokásaiban. Az osztrák városkában az adventtől farsang végéig tartó téli ünnepkör szellemjárta, mágikus éjszakái előtt vad hajsza kezdődik: krampuszok, csengettyűzők, boszorkányok, rémséges alakok randalíroznak az utcákon, nagy zajt csapva. Nem kell megijedni tőlük, szerencsét hoznak annak, akinek meghúzogatják a fülét.

 Betlehemtől a HavasokigCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top