Aktuális

Ákos-interjú

Tíz kérdés rovatunkban ezen a héten Ákost faggattuk.

1. Sokan sokfélét írtak, mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban fogalmazta meg azt, amit saját magáról is lényegesnek gondol, és mit mondott pontosan?
„Legyőzhetetlen, de sebezhető.” Egy nekem írt levélben olvastam.

2 .Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Olvasok. Gondolkodom. Ahogy Marci fiam mondta háromévesen: nézem a világot.
 

Ákos interjú

3. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
Az, amikor összeszedtem a bátorságot és szembenéztem önmagammal. Még mindig nem hevertem ki.

4. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?
A női figyelmesség, amelyben egyszerre van jelen valami mérhetetlen gyengédség, megbocsátás, anyáskodás, fölény és büszkeség, valamint az észrevétlenség vágya. Ma már a természetben csak igen ritkán megfigyelhető jelenség. Fő lelőhelyei: régi regények, filmek, idős férfiak szépítő emlékezete.

 Névjegy

• A Kossuth-díjas rocksztár 1968. április 6-án született Budapesten.
• A Közgazdaság-tudományi Egyetemen diplomázott.
• Nyolcvanhétben megalapította a Bonanza Banzai nevű zenekarát, ahol énekesként, zeneszerzőként és szövegíróként is működött.
• Hét év múlva szólókarrierbe kezd – Ákos néven.
• Több mint egymillió példány fogyott el lemezeiből.
• Nős, négy gyermeke van: Márton, Anna, Kata és Júlia.

5. Melyik a kedvenc könyve és miért?
Sok kedvenc van, nehéz választani. Talán Marquez novelláskötetét említhetném, a Tizenkét vándor novellát, ez már sok vándorúton elkísért. Nagy fegyvertény, hogy a feleségem is a legkedvesebb könyvei között tartja számon.

6. Mi a legértékesebb tulajdona?
A gyerekeim bizalma. Anyám emléke és a homlokomra rajzolt keresztje lefekvésnél. A madarak reggeli zaja a kertben. A magány. Mind csak ideiglenes, velem együtt.

7. Aki jól ismeri, tudja, hogy minden Magyarországhoz köti. Van olyan hely, ahová mégis el tudna költözni, és miért pont oda menne?
A háborítatlan tengerhez, ahol rozmaringból van a sövény, hajnalban a halászok kiáltozva árulják a friss fogást. Ahol lemondhatok a világról és önmagamról is.

8. Hisz a halál utáni életben?
Woody Allen szerint nem az a kérdés, hogy van-e élet a halál után, hanem hogy van-e élet a halál előtt! Hiszem, hogy a halál után van valami, ha nem is abban az értelemben élet, ahogyan most éljük. De kell legyen értelme az éveken-évtizedeken át tartó emberi készülésnek. Azt mondják, mire az ember nagy nehezen megtanulja, hogyan is kéne élni, addigra meghal. Talán nem véletlen ez. Meg kell érni a halálra.

9. Melyik a kedvenc idézete?
Egy mondat Krúdy Gyulától, ami Huszárik Zoltán csodálatos Szindbád-filmjében is elhangzik. Latinovits Zoltán mondja, az élettől búcsúzó Szinbádként: „Nem szeretem ezt a mai világot. Azt mondják, átmeneti idők. Csakhogy én nem kívántam átmeneti időt. Arra sem emlékszem, hogy ezt az egész életet valaha kiköveteltem volna.”

10. Zenészként, szövegíróként ismerte meg a világ. Ha valami miatt mégis más hivatást kellene választania, mi lenne az?

Korábban tanítottam idegen nyelvet magántanárként, szívesen fordítok is néha a magam örömére, ezzel szívesen foglalkoznék, bár ez nem üt el nagyon attól, amit a hivatásomként csinálok. Néha azt hiszem, szívesen lennék halász vagy zöldmunkás a szőlőben, de félek, mindez csak romantikázás és illetlenül hamar elfáradnék.

Ákos interjúCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top