Aktuális

Karácsonyi költekezés okosan

A legfrissebb felmérés szerint idén átlagosan majdnem 34 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra. De sokat spórolhatunk, ha okosan osztjuk be pénzünket.

Használjuk ki az akciókat, de…!

Csábítóak a színes kirakatok és az internetes akciók, de ha túlzásokba esünk, akár a dupláját is elkölthetjük annak az összegnek, amit a karácsonyra szánunk. Mielőtt beruházunk egy olcsónak tűnő Karácsonyi költekezés okosanwellnesshétvégére a szülőknek, győződjünk meg róla, hogy a hirdetett szállás és utazás valóban megéri-e az árát. Ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedjünk! Két nagyon olcsó, akciós, de rosszabb minőségű ruha helyett válasszunk egy közepes áron megvehető, de jobb minőségű darabot.

Feleslegesen ne költekezzünk!

Ne költekezz ész nélkül! Bár 2008 óta a többség megfontoltabban vásárol karácsonykor, törekedjünk hasznos ajándékokra fordítani a pénzünket.  De a nagybevásárlásnál is figyeljünk arra, hogy ne vegyünk három kiló gyümölcsöt vagy húst, ha pontosan tudjuk, hogy a családban nem fogy el másfél kilónál több.

Gondolj a jövőre!

A tárgyi dolgoknál jobban örülhetnek szeretteink egy olyan ajándéknak, ami hosszú távon biztos pontot nyújthat számukra. Biztonságos és jó befektetés lehet az állampapír. A lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést. Így nemcsak saját magunk jövőjét tehetjük biztosabbá, de főiskolás gyermekünk, unokánk számára is nagy segítséget adhatunk.

Tervezés

Sokan csak december elején döbbenek rá, hogy hamarosan karácsony lesz. Próbáljunk meg tudatosan, egész évben félretenni, megtakarítani az ünnepekre, főleg ha nagyobb ajándék vásárlását tervezzük. Ha máshogy nem megy, forduljunk a régi malacperselyhez, még így is jobban járunk, mintha a teljes decemberi fizetésünket elköltenénk.

Korábbi cikkek a témában!
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top