Aktuális

A maják szerint mégsem lesz világvége decemberben

A huhogók szerint decemberben vége lesz a világnak. Ám akiknek a jóslatot tulajdonítják, a maják utódai szerint erről szó sincs, sőt.

Ahogy beköszöntött 2012, sokan máris világvégét kiáltottak, mondván a maják legendás (és óraműpontossággal működő) naptárának 400 éves ciklusa ér véget december 21-én.
A maják leszármazottai ma is élnek Guatemalában, és kikérik maguknak egyrészt a világvége-híreszteléseket, másrészt azt, hogy a hatóságok és a turizmussal foglalkozók profitszerzési célokra használják fel a mítoszt. A guatemalai kulturális minisztérium ugyanis olyan rendezvényt tervez, amelyre kilencvenezer látogatót várnak, az utazásszervezők pedig „világvége-utazásokat” kínálnak.

Felipe Gomez, az Oxlaljuj Ajpop maja szövetség tagja kritizálta a rendezvényeket, a maja folklórt profitra váltó show-műsoroknak nevezve őket. „Tiltakozunk a csalás, a hazugság és a tények elferdítése ellen. Az állítólagos apokalipszis alkalmából történő ünneplés tiszteletlen a nép kultúrájával szemben” – fejtette ki Gomez.

A maják szerint mégsem lesz világvége decemberben

A maja utódok szerint szó sincs világvégéről, csupán arról, hogy egy ciklust egy újabb követ: „az új szakasz nagy személyes, családi és közösségi változásokat hoz, amelyek az emberiség és a természet harmóniájához és egyensúlyához vezetnek” – mondják.

Guatemala csaknem tizenötmilliós lakosságának több mint a fele maja népcsoportok leszármazottja. A civilizáció 250 és 900 között élte fénykorát. Míg a babonások aggódva várják december 21-ét, Bolívia ünnepelni fog: a Titicaca-tónál ötvenezer őslakos gyűlik össze egész Amerikából, hogy megünnepelje az új korszak kezdetét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top