Aktuális

4 borvidék-kirándulás őszi hétvégékre

Indulhatunk bármely irányba, abban egészen biztosak lehetünk, hogy rövid utazás után szőlőtőkét látunk. Hazánknak huszonkét borvidéke, öt borrégiója van. Összeállításunkban négy borászatot mutatunk be, a túrához illő programkínálattal, és természetesen az italajánlat sem maradhat el.
Fertőboz
Aki bemutatja: Molnár Tibor, a Vincellér borászat társtulajdonosa

4 borvidék-kirándulás őszi hétvégékre

„A Vincellér borászatot apáink hozták létre évtizedekkel ezelőtt. A helyi állami gazdaságban szőlészként dolgoztak, ám egyszer csak úgy döntöttek, kibérelnek egy pincét, és saját bort készítenek. A bor finomra sikeredett, a munka együtt jól ment, így a Molnár, a Sásdi és a Pieler család feje közös vállalkozásba fogott. Mára már generációváltás történt. Édesapám óvatosan terelgetett a szakma felé, kora reggel csak azért vitt ki a szőlőbe, hogy meglessük az őzet, nyulat, szarvast a szőlősorban, máskor pedig a munkagépeket mutatta be: a hatalmas traktort, amire persze fel is ülhettem. Mint a céhes legények annak idején, én is külföldön, Ausztriában dolgoztam és tanultam hat évig. Édesapám halála után azonban végleg hazajöttem.”

Kedvenc bor: Zenit

„A szüretünk koronája, a Sopronban egyedülálló, »aszú« jellegű, késői szüretelésű bor, a Zenit. A 2010-es év a legrosszabbnak indult. Soha annyi eső nem esett, kevés volt a napfény, nem ért a szőlő úgy, ahogy kellett volna. Előző évben még a jég is elverte a termést, neki voltam keseredve. És akkor, szeptember végétől forró, szeles, száraz napok jöttek. A Zenitet eddig soha olyan magas mustfokkal nem takarítottuk be, mint akkor.”

Jó program: Séta a kilátóhoz

Széchenyi Ferencnél, a falu egykori földesuránál gyakran vendégeskedett József nádor. A gróf 1802-ben építtette a Gloriette-t, ahová a nádor legtöbbet sétált fel. Fertőbozon járva keressünk a földön pengőt: 1945-ben itt érte bombatalálat a Magyar Nemzeti Bank 30 tonna arannyal megrakodott vonatát.

Kisokos: Borszótár

•    Óbor: egy évnél idősebb bor.
•    Seprő: a boroshordó alján leülepedő, magas szárazanyag-tartalmú, zavaros massza.
•    Borkő: általában színtelen vagy fehér kristályok, amelyek lecsapódnak a tárolóedény falára. Semmilyen illat- és ízbeli elváltozást nem okoz.
•    Barrikolt bor: égetett tölgyfahordós érlelésű bor. Sommelier: borszakértő. Ismeri a bort a szőlőműveléstől a pincemunkákig. Jól tudja etikettjét, és hogy melyikhez milyen étel illik.

Erdőbénye
Aki bemutatja: Regéczy-Béres Melinda, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetője
4 borvidék-kirándulás őszi hétvégékre

„A Tokajtól 20 kilométerre található Béres Szőlőbirtok és Pincészet, akárcsak a Béres Gyógyszergyár, családi vállalkozás. Nemcsak nagyapám (dr. Béres József) szerette, hanem édesapám (ifjabb dr. Béres József) is érdeklődik a minőségi borok iránt, és amikor a birtokegyesítések kapcsán lehetőség adódott, hogy Tokaj-Hegyalján szőlőterületet vásároljon, megtette. Én közgazdászként dolgoztam, de két éve merült fel a gondolat, hogy jó lenne, ha a családból valaki itt lenne gyakrabban. Azóta vagyok itt. Azért dolgozom, amiben hiszek, amit szeretek, és igyekszem jó szakértővé válni.”

Kedvenc bor: Aszú

„Az aszú e táj legértékesebb kincse! A hordókészítő szakma kiválóságai ma is aktív dolgozók itt, a jó aszú titka a tölgyfahordós érlelésben is rejlik. A borválasztás nálam mindig hangulat-, társaság-, étel- és olykor még időjárásfüggő is. Egyik kedvencem a Magita Cuve, de szívesen bontom fel a Naparanyat is, ami furmint-hárslevelű házasítás.”

Jó program: Hetedhét pásztor tüzek

A nyári legeltetés végeztével a hajdani pásztorok ideiglenes kunyhóikat felégetve indultak vissza a faluba. Ezen az éjszakán a környező hegyhátakon egyre-másra izzott fel az erdő, jelezve a falubeleiknek, itt az ősz, ideje a szőlőt leszedni a tőkéről. Ezt a hagyományt ünneplik idén szeptember 22-én. Az idelátogatók részt vehetnek a Tokaj-hegyaljai szüreti mulatságon, este pedig a Hetedhét pásztortüzek mellett kóstolhatják a tokaji nektárt.

Kisokos: Acél tartály vagy fahordó?

A rozsdamentes acéltartályokban tartott bor tárolási ideje rövid, a szüret után 3-6 hónappal már palackokba töltik. Ezek a borok világos színűek, alacsony alkoholtartalmúak, üdék. Élettartamuk a hordóban érlelt borokéhoz képest rövidebb: egy-két évig vannak a csúcson. A fahordóban, a fa szövetein keresztül a bor folyamatosan levegőhöz jut, az érlelés akár egy-három évig is eltarthat. Ezek a borok testesebbek, összetettebbek, eltarthatóságuk is jóval hosszabb. Az aszú borok esetében törvényi előírás a minimum kétéves tölgyfahordós érlelés.

• Cegléd
Aki bemutatja: Kökény Benő, a Kökény és fia borászat tulajdonosa

4 borvidék-kirándulás őszi hétvégékre

„Cegléden minden gazdának volt szőlője, az én édesapámnak három kis holdból lett bora. Ezt az 50-es években elvették tőlünk, csak 1986-ban éledt fel újra minden. A ceglédi állami tangazdaság vette át tőlem a szőlőt – egy ideig. Aztán válaszút elé kerültem. Végül elővettük, ami maradt régről: prést, hordót, és belevágtunk. Öt hektó borral kezdtem, de a hat négyzetméter szőlőből egykettőre hat hektár lett. Négyéves koromban kerültem a tanyáról fel a városba, de mindig álmodoztam róla, hogy visszatérek. Egyszer megláttam Cegléd és Ceglédbercel között, hogy eladó egy tanya. Se víz, se villany nem volt itt. Behunytam a szemem, tudtam, mit akarok csinálni. Idén lesz a tizedik szüretünk. Veronika lányom és a fiam, Benő segít mindenben.”

Kedvenc bor: Kései Hárs

„Ezen a vidéken leginkább fehérbort termelnek, minőségi fajta a Rajnai rizling, a Cserszegi fűszeres, a Chardonnay, de vörös borszőlőfajták is telepíthetőek: a Cabarnet sauvignon, a franc, a Zweigelt. A 2011-es Kökény és fia Kései Hársból még akad egykét üveggel, ezt ajánlom annak, aki erre jár. Benő fiam kedvence egyébként a Fischer parti rozé, én a hangulatomnak megfelelően választok, leginkább Cserszegi fűszerest kortyolgatok.”

Jó program: Tájházlátogatás

A ceglédberceli házak építészeti szempontból jellegzetesek, ezért a faluban egyet múzeumnak alakítottak át, hagyományos bútorzattal, lyukhímzéses függönyökkel. A terítők, a régi népviseletek a helyi lakosok keze munkáját dicsérik. A tisztaszobák berendezése az 1930-as évek stílusát idézik: már mutatják a paraszti hagyományok bomlását, a polgári bútordarabok megjelenését.

 Kisokos: Fröccs-abc

•    Spiccer: szódavízzel hígított bor
•    Fordított fröccs (hosszúlépés): 2 dl szódavíz,
•    1 dl bor. Fütty – kisfröccs vagy rövidlépés:
•    1 dl bor, 1 dl szódavíz. Nagyfröccs (hajtás): 2 dl bor,
•    1 dl szódavíz. Házmester: 3 dl bor és 2 dl szódavíz.
•    Viceházmester: 4 dl bor, 1 dl szódavíz.
•    Lakófröccs vagy kisházmester: 4 dl szódavízhez
•    1 dl bor. Krúdy-fröccs: 9 dl bor és 1 dl szódavíz.
•    Sóher fröccs: 9 dl szódához 1 dl bor.

• Villány •
Aki bemutatja: Günzer Zoltán, a Günzer Zoltán pincészet tulajdonosa

4 borvidék-kirándulás őszi hétvégékre

„Igazi sváb családból származom, amikor délután véget ért a munkaidő, kezdődött a szőlő művelése… Már 14 évesen megkaptuk testvéremmel a palkonyai pincekulcsot, hogy fejtsük a bort. Élmény és munka, ez kötődött a családi örökséghez. Nem véletlen hát, hogy ami kicsiben ment, elindult nagyban is. Tamás bátyámnak volt előbb szőlőföldje, de én vágtam bele először a palackozásba. Húsz évvel ezelőtt még az volt a jó, ha sok termés volt a szőlőn, ma már inkább terméskorlátozással érjük el a minőséget. Amikor először kértem meg a szőlőben sokat dolgozó sváb nagymamákat, hogy jöjjenek, vágjuk le a feleslegesnek tartott fürtöket, azt mondták, ők ugyan nem, egészséges szőlőfürtöt nem dobnak a földre…”

Kedvenc bor: Ikon

„Ezen a vidéken főleg a vörös, testes, fahordóban érlelt borokat készíti mindenki. Az én legkedvesebb dűlőm az Ördögárok. Kitűnő fekvésű, napsütésben gazdag, időjárástól védett területen fejlődhet a szőlő. Innen van a pincészetem Ikon bora is, ami egy cuvée. A többszöri fürtválogatás után tövenként csak hat fürt éri meg a szüretet, ami után 22 hónapig érleljük ezt a házasított bordóit, és a palackban is pihen néhány évig.”

Jó program: Bormustra

Második alkalommal rendezik meg szeptember 22-én Pécsett a Kodály Központban a II . Villányi Prémium Bormustrát. Aki kíváncsi a vidék legjobb boraira, feltétlenül látogasson el ide, ahol húsz pincészet mutatja be prémium borait. Mivel a 2006-os szüret óta eredetvédett borvidék a villányi, a borokon védjegyet helyeztek el. Keressék a fehér virágot, a magyar kikericset a palackokon! A borkóstoláson kívül koncertek is lesznek.

 Kisokos: A leggyakoribb borfajták

•    Fehér: cserszegi fűszeres, irsai olivér, furmint, hárslevelű, juhfark, kéknyelű, chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc, szürkebarát.
•    Vörös: cabernet franc, portugieser, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, pinot noir, zweigelt, kadarka.
•    Rozé: rózsaszín és annak minden árnyalata jellemző rá.

Megkülönböztetünk száraz, félszáraz, édes és félédes bort.

•    Siller: kevésbé mélyvörös, pirosas színű bor.
•    Cuvée: többfajta szőlőből készült bor.
•    Jégbor: fagyott szőlőből készült bor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top