"Szülj öt gyereket, és nem fog megütni a pasid!"

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A családon belüli erőszak problémáját az önálló törvényi szabályozás helyett négy-öt gyermek szülése oldaná meg egy parlamenti felszólalás szerint. Winkler Nóra különvéleménye.

A parlamenti vita hevében. Amiatt csúszott ki a száján. Ez volt az egyik védelembe vevő magyarázata annak, miért mondta Varga István a családon belüli erőszak parlamenti vitáján, hogy „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak."  Nem tudom melyik mozit nézi Varga István, vagy hogy kerülhette el a figyelmét az a sok tanulmány, melyekből, mintegy munkahelyi kötelességeként tudhatná, a családon belüli erőszak léte vagy nemléte nincs összefüggésben a gyermekáldással. Nem hallott esetekről, ahol a gyerekek szeme láttára verte apjuk az anyjukat? Nem értesült arról, hogy ilyesfajta, partnertől származó erőszaknak nagy családot egyben tartó, klasszikusnak mondott női szerepekben kiteljesedő anyák, karriert befutó nők és anyák, egykéket nevelő anyák, kis falun élő nők, nagy városban élő nők egyaránt voltak már áldozatai?

A felvetés állítása szerint a nők legfontosabb életcélja kizárólag az lehetne, hogy családot alapítanak, méghozzá rögtön nagycsaládot, és míg ez be nem következik, legyen is bűntudatuk, ha mással múlatják az időt. Viselkedésükkel voltaképp maguk provokálják ki hogy a férfi szidalmazza, megverje vagy megrugdossa őket. Legalább annyira körültekintő, a tényállást alaposan ismerő, a problémát komplexen kezelő megoldás, mint a Maria Antoinette-nek tulajdonított legendás mondat. Aki, mikor az éhező szegények lázongtak, hogy nincs kenyerük, megkérdezte, miért nem esznek akkor kalácsot. Varga Istvánnak kicsúszott a száján. De hogyan? Hogy közben valami tök máson gondolkodott? Mondjuk mikor egy beszélgetés untat, ehelyett egy filmre gondolok, és a kérdésre, szóval akkor hiszel a részecskegyorsításban, azt mondom, Brad Pitt, mert kicsúszik a számon, egy másik valóságban voltam és egy ide nem illőt válaszoltam? Mindenki mond néha durvábbat egy vita hevében, ellenben azok sose ilyenek, mint például: Brad Pitt, hanem valami zsigerekből előjövő, kendőzetlen, kontrollálatlan ősmondás, ami épp azért durva, mert a mélyén igaz, mármint igaznak hitt, csak nem szokott ilyen nyersen előjönni.

Szerintem Vargánál nem két külön cédé keveredett össze, hanem tényleg így véli; ha nem emancipálnák túl magukat a nők, társaikban nem fordulna meg a bántalmazás gondolata. Ez rémisztő, mert nem a szomszéd macsó bácsi mondja a haveroknak az Üvegtigrisben, hanem egy választott államférfi. Vannak szakmák, amik nagy nyilvánosság előtt zajlanak, tétje, súlya van a nyilatkozatoknak, mert hatókörük és példaértékük nagy. Aki ilyen szakmát választ, ezt tudnia kell. Ezért is volt nemzetközi diplomáciai botrány abból, amikor Berlusconi Obama kapcsán négerezett. Persze jobb lenne, ha korrektül gondolkodó felelős személyek véleményéről beszélnénk, ahol a kimondott szó és a belső meggyőződés fedné egymást. De voltaképp asszem, itt is ez van. Berlusconi valóban hitte hogy a négerezés az egy irtó jópofa dolog, Varga pedig valóban véli, a nagycsalád kiiktatná a családon belüli erőszakot.

Olyasmi ez, mint az utak mentén sortban ácsorgó fiatal lányokról vagy az amsterdami kurvanegyedekben létesült magyar utcákról mondjuk azt gondolni, ezek huncut, buja lányok, akik imádják a szexet és egyszerűen sose elég nekik a jóból. Szerencséjükre itt azzal keresnek pénzt amit szabad akaratukból választottak és a legeslegjobban esik nekik

Winkler Nóra: „Ciki, hogy cikizik olimpikonjaikat az amerikaiak"
Winkler Nóra: „A sorsnak megbocsátanám, egy másik embernek nem"
Winkler Nóra: Nincs jogunk megérinteni egy várandós nő hasát?

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_511611 2012-09-14 00:29

Hogy ilyen nagy barmok ülnek ott,erre tényleg nem lehet mit mondani.Mit is várjak gazdaságpolitikai kérdésekben tőlük,ha ennyire primitív álláspontot- és nézetetet hangoztatnak?!

Bibige 2012-09-14 00:10

Nem leszek népszerű ezzel a hozzászólással, és kicsit off is, de nem bírom magamban tartani.

Szerintem nagyon nem jó irányba haladunk azzal, hogy a politika arra buzdítja az országot, hogy szüljünk minél többet, mindenáron. És ezt nem az ilyen idióta kijelentésekkel érik el elsősorban, hanem az ezerféle juttatással, ami jár a gyerekek után, több gyerek után irreálisan több. A környezetemben egy csomó példát látok arra, hogy csinálnak legalább 3 gyereket, mert úgy "éri meg". Egymás után, kis korkülönbséggel, leginkább csak anyagi előnyök miatt. A gyerekek elhanyagoltak, mert anyuka lestrapált, nincs ideje/energiája a gyerekekre egyenként. Milyen felnőtt lesz az ilyen gyerekekből, akik azért "jöttek létre", mert a kormány beparázott, hogy fogy a magyar? Elgondolkodtató szerintem. 

idézet: Babyface83 (22) 2012-09-12 19:55:25 A mi bérházunkból elköltözött egy nyolcgyerekes család, mert nem bírták a rezsit fizetni, olyan rengeteg támogatást kaptak. Persze, egy komfort nélküli kis házba lehet, hogy megéri ennyit szülni.

Bibige 2012-09-13 23:55

Én kicsit megfordítanám a mondatot.

Ha üt a pasid, ne szülj neki még plussz gyereket!

 

Egyébként elég szomorú, hogy bárkinek is megfordul a fejében hogy a nőt lehet ütni-de egy 5 gyerekes anyát nem. Hozzá tenném hogy vannak bántalmazott férfiak is, illetve gyerekek egy családban.

Borzasztó hogy ennyire komolytalannak nézik ezt az ügyet. Pedig ha bármelyik politikus az ügy mellé állna, akkor nagy támogatottsága lenne a szavazók körében.

Nincs is mit hozzá tenni, talán annyit, hogy remélem a politkusaink is kapnak az élettől egy kis családon belüli erőszakot- akkor talán megondolják magukat.

idézet: andi*1970 (14) 2012-09-12 15:25:33 Annakidején egy ötgyerekes nőismerősöm mesélte: a harmadik gyermek után esküdtek meg az élettársával. A férfi ezek után időnként megverte őt, ha olyat tett vagy mondott, ami az úrnak nem tetszett. Mert a házassággal már saját tulajdonának érezte a nőt.

cyrp 2012-09-13 11:20

Az a kisebb baj, hogy komolytalannak nézik az ügyet

 

Az a nagyobb baj, hogy ilyen csúcsbarmok ülnek a parlamentben:'(

Elvira78 2012-09-13 11:08

Szerintem a sokgyermekes és ezáltal háztartásbeli anyák sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint az önálló keresettel rendelkező nők.

Zsifikati 2012-09-13 10:11

"Egy napon komoly, tudós fejek
Rájöttek, tovább ez nem mehet
Az élet még nem elég szervezett
Kijött hát egy új rendelet

Anyáknak hozták a levelet
Benne állt: ezentúl szüljenek
Havonként egy fiú gyermeket
Még jobb, hogyha ikreket... "

 

(Omega - 200 évvel az utolsó háború után, 1972)

*angyalka* 2012-09-13 09:21

Nagyon nyomják, hogy szaporodjon a magyar, mert kell az adófizető. Csak azon túl hogy az átlag magyar anyagilag sem engedheti meg magának a 4-5 gyereket elfeledkeznek arról az aprócska dologról, hogy a gyerekből akkor lesz adófizető, ha lesz hol dolgoznia. Már most sincs annyi munkahely, hogy minden dolgozni akaró ember dolgozhasson és adót fizessen. Nagyon nagyra vannak, hogy nem engednek az IMF-nek, védik a nyugdíjat és a családi pótlékot, ja, közben a forint gyengülés a támogatások sokszorosát húzza ki a családok zsebéből.