Aktuális

Melyik a világ legidegesítőbb hangja?

A köpés hangja vagy a fogorvosi fúró zaja az, amitől kifutunk a világból, a tenger hullámzása vagy a cicadorombolás jöhet. Megvan az irritáló és kellemes hangok toplistája!

Melyik a legidegesítőbb hang a földön?A hullámverés hangjait kedvelik a legjobban a britek, a leginkább pedig a táblán megcsikorduló körmök zaját utálják – ez derül ki egy friss felmérésből. A pozitív lista második helyén az ablakon kopogó esőcseppek hangja áll, de persze csakis a házból hallgatva, kívülről az már nem olyan kellemes. A szigetországban imádják – ez lett a harmadik – a csizmák alatt megcsikorduló hó hangját. Részünkről ha ez lehetséges lenne, inkább egy meleg szobából hallgatnánk ezt is.

Babakacaj, madárcsicsergés, tábortűz pattogása és egy kis macskadorombolás – így jönnek sorban a képzeletbeli toplistán a kellemes hangok. A tizedik pedig a távoli harangszó – a fejünk feletti harangozást nyilván senki sem választotta be a kellemes hangok közé.

A táblán csikorduló körömtől – a nagy klasszikus – naná, hogy feláll a szőr mindenki hátán, ha meghallja. Aztán jönnek a gusztustalan hangok: a második a hányás hangja. Az érdekes, hogy a britek szerint az autóriasztók visítása idegesítőbb, mint a negyedik helyezett, a fogorvosi fúrók zaja, utána pedig a köpésé következik – nem részletezzük, hogy melyik fázis. A bőgő baba és a teli szájas beszéd szintén irritálja a briteket, egy kicsivel jobban, mint a fogcsikorgatás.

Nem került be a tízes élbolyba – akár pozitív, akár negatív oldalon – a szalonnasülés percegése, de biztosak vagyunk benne, hogy mi, magyarok beválogattuk volna a hanglistába. A Nők Lapja Café gyors felmérése szerint bennünket a körömreszelés hangjával lehet kiüldözni a világból, de egy visító nő vagy egy csöpögő csap hangját, no és persze a fűnyíró zaját szintén nagyon utáljuk. A fűnyíró hangja különösen hétvégén irritáló (Balatonfüreden például tilos hétvégén füvet nyírni vagy hasonló zajjal járó tevékenységet űzni). A szirénázástól pedig – legyen szó akár mentőről, akár tűzoltóról – összeszorul a gyomrunk. A zacskózörgés, illetve a pattogatott kukorica rágcsálásának hangja a moziban több emberből gyilkos ösztönöket hív elő.

Hiába nincs tengerünk, kedveljük a hangját, de nemcsak a hullámokét: a víz alatt is szeretünk hallgatózni. A V8-as motor hangjára pedig csak a férfikollégáink mondták, hogy megdobban a szívük, annyira szeretik. Szeretjük a lecsurgó kávé hangját, vagy amikor halljuk, hogy csobog a fürdővíz a kádunkba.

És ti melyik hangot kedvelitek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top