Az áldozat mondhatja meg, hogyan büntessék az elkövetőt

Egyre több országban kap elektronikus, otthoni bilincset az elítélt ahelyett, hogy börtönbe vonulna. Soma különvéleménye.
A hír: Csehországban most tesztelik az elektronikus bilincs alkalmazását. Ez annyit jelent, hogy nem börtönbe zárják az elítéltet, hanem házi őrizetben tartják a karjára és lábára rögzített csipekkel, melyek nem engedik eltávolodni a jelfogótól. Így megspórolhatják a drága börtönkosztot. Ausztriában már két éve bevezették a módszert, bár többen – köztük egyes elítéltek áldozatai – tiltakoztak. Ezért elképzelhető, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak abba, milyen büntetést kapjon az elkövető.

Az áldozat mondhatja meg, hogyan büntessék az elkövetőtSoma véleménye: Nos... nekem már az otthoni őrizetben való büntetésletöltés is fura.
Ugyanis a börtönbüntetés nem csupán az alapvető szabadság és az ahhoz tartozó jogok elvételét jelenti és hozza magával, hanem az egész börtönlétet, a közösségi élettel, egymás tanításával és azokkal a programokkal, ahova maguktól ezek az emberek feltehetően soha nem jutottak volna el. Többször jártam börtönben (írtam is róla, hogy magam is tartottam ott előadást), és úgy a rabok, mint a fegyőrök közül többen is meséltek a benti programokról, kiemelve például a művészetterápiás foglalkozásokat (Jane Juska írónő a Szex és nyugdíj című könyvében is ír erről.)

Az, aki otthon bóklászik a megszokott közegében, igazából „csak” a rabságot éli meg, hogy aztán ez kinél előnyös, kinél hátrányos, nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy az, aki az antiszociális lét ilyen szintjére eljut, annak bizony jól jön a jó terápia. Persze nyomós érv az anyagi indoklás – ha nincs börtönépítésre pénz –, de legalább rendszeres csoportos terápiára összegyűjteném a büntetésüket otthon töltőket.

A cikkben fölvetett másik nagy kérdés, hogy vajon jó ötlet-e az, hogy az áldozatok beleszóljanak a büntetés súlyosságába, milyenségébe – szerintem határozottan nem jó! Nem vendettáról van szó, kérem szépen, hanem beteg, azaz lelkileg eltorzult emberek büntetéséről, jó esetben „megjavításáról”. Erről eszembe jut, amit Osho irt, hogy véleménye szerint nem börtönök, hanem lelki klinikák kellenének. Valamiféle börtönpszichiátria. (Van ehhez hasonló, ami mégis más, azok kerülnek ide, akik hibbant állapotban gyilkoltak.) Gyógyítani kellene, ezzel egyetértek.

Magam is megtapasztaltam, hogy szörnyű dolog a nemi erőszak. Úgy erőszakoltak meg tizenhét évesen orálisan – bicskát szorítva a torkomhoz –, hogy előtte fennhangon hirdettem: én ilyet soha nem fogok tenni (minderről részletesen írok a Tiszta szex című könyvemben), mégis azt mondom: ebből a sérülésből nemcsak hogy ki lehet, de muszáj is kijönni! Az, hogy az áldozat elköltözik a városból, ahol az egykori erőszakolója volt, nem megoldás. Félelemben élni folyamatos energiavesztést és belső torzulást jelent. Neki is terápiába kellene járnia (rengeteg abúzált nő jött már hozzám a csoportterápiáimba). De ami miatt józan paraszti ésszel is azt mondom: nem jó ötlet, hogy az áldozat beleszóljon a büntetésbe, az az, hogy ha a büntetést meghatározzák az ő indulatai, akkor tarthat attól, hogy a bosszúhadjárat folytatódik. És akkor visszamentünk Mózes könyvéhez: „szemet szemért” – az indulat indulatot szül. Nem jó dolog. Döntsék el a bírák tiszta fejjel, és így az elítélt sem élheti meg ezt bosszúként, tehát nem adódik tovább a bosszú maga.

Eszembe jutott a méltán világhírű A Viskó című könyv, amit úgy aposztrofálnak, hogy „ahol a tragédia megütközik az örökkévalósággal”. Itt már az a mélység jelenik meg, amikor az ember a legnagyobb nyomorúságból is kamatoztat, amikor megérzi azt, hogy MINDEN értünk való.

Soma: Másfél tonnás autót emelt le apjáról a 22 éves lány
Soma: Te megünnepelnéd a válásodat?

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_776412 2012-08-28 19:33

Pedig ez most nem volt félnótás írás...

sárkánycsont 2012-08-28 18:21

Te már elólvastad ! Látszik rajtad az utóhatása :D

flygandeangel 2012-08-28 17:32

 Az áldozat mondhatja meg, hogyan büntessék az elkövetőtt  

 

errol beszelgetnenk nemde .

Lenyegtelen hogy milyen szokasos eszement  fercet irt/na  a szerzo .

Torolt_felhasznalo_572064 2012-08-28 17:24

Egy pillanatig sem.

 

Minek is olvasnánk el azt, amiről beszélgetünk??

flygandeangel 2012-08-28 17:16

Ugye magad sem gondolod hogy a felnotas irasait valaha

is elolvassuk   csak a cimet 

flygandeangel 2012-08-28 17:15

hogy is van ? Szemet szemert fogat fogert egy fel fogert egy egesz pofat !!!!!!!!

Torolt_felhasznalo_572064 2012-08-28 17:13

Úgy van, jól mondja Gyöngyibaba.

Nők Lapja Cafe 2012-08-28 17:13

Egyre több országban kap elektronikus, otthoni bilincset az elítélt ahelyett, hogy börtönbe vonulna. Soma különvéleménye.

Nők Lapja Café: Az áldozat mondhatja meg, hogyan büntessék az elkövetőt

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>