Az áldozat mondhatja meg, hogyan büntessék az elkövetőt

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egyre több országban kap elektronikus, otthoni bilincset az elítélt ahelyett, hogy börtönbe vonulna. Soma különvéleménye.
A hír: Csehországban most tesztelik az elektronikus bilincs alkalmazását. Ez annyit jelent, hogy nem börtönbe zárják az elítéltet, hanem házi őrizetben tartják a karjára és lábára rögzített csipekkel, melyek nem engedik eltávolodni a jelfogótól. Így megspórolhatják a drága börtönkosztot. Ausztriában már két éve bevezették a módszert, bár többen – köztük egyes elítéltek áldozatai – tiltakoztak. Ezért elképzelhető, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak abba, milyen büntetést kapjon az elkövető.


Az áldozat mondhatja meg, hogyan büntessék az elkövetőtSoma véleménye: Nos... nekem már az otthoni őrizetben való büntetésletöltés is fura.
Ugyanis a börtönbüntetés nem csupán az alapvető szabadság és az ahhoz tartozó jogok elvételét jelenti és hozza magával, hanem az egész börtönlétet, a közösségi élettel, egymás tanításával és azokkal a programokkal, ahova maguktól ezek az emberek feltehetően soha nem jutottak volna el. Többször jártam börtönben (írtam is róla, hogy magam is tartottam ott előadást), és úgy a rabok, mint a fegyőrök közül többen is meséltek a benti programokról, kiemelve például a művészetterápiás foglalkozásokat (Jane Juska írónő a Szex és nyugdíj című könyvében is ír erről.)

Az, aki otthon bóklászik a megszokott közegében, igazából „csak” a rabságot éli meg, hogy aztán ez kinél előnyös, kinél hátrányos, nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy az, aki az antiszociális lét ilyen szintjére eljut, annak bizony jól jön a jó terápia. Persze nyomós érv az anyagi indoklás – ha nincs börtönépítésre pénz –, de legalább rendszeres csoportos terápiára összegyűjteném a büntetésüket otthon töltőket.

A cikkben fölvetett másik nagy kérdés, hogy vajon jó ötlet-e az, hogy az áldozatok beleszóljanak a büntetés súlyosságába, milyenségébe – szerintem határozottan nem jó! Nem vendettáról van szó, kérem szépen, hanem beteg, azaz lelkileg eltorzult emberek büntetéséről, jó esetben „megjavításáról”. Erről eszembe jut, amit Osho irt, hogy véleménye szerint nem börtönök, hanem lelki klinikák kellenének. Valamiféle börtönpszichiátria. (Van ehhez hasonló, ami mégis más, azok kerülnek ide, akik hibbant állapotban gyilkoltak.) Gyógyítani kellene, ezzel egyetértek.

Magam is megtapasztaltam, hogy szörnyű dolog a nemi erőszak. Úgy erőszakoltak meg tizenhét évesen orálisan – bicskát szorítva a torkomhoz –, hogy előtte fennhangon hirdettem: én ilyet soha nem fogok tenni (minderről részletesen írok a Tiszta szex című könyvemben), mégis azt mondom: ebből a sérülésből nemcsak hogy ki lehet, de muszáj is kijönni! Az, hogy az áldozat elköltözik a városból, ahol az egykori erőszakolója volt, nem megoldás. Félelemben élni folyamatos energiavesztést és belső torzulást jelent. Neki is terápiába kellene járnia (rengeteg abúzált nő jött már hozzám a csoportterápiáimba). De ami miatt józan paraszti ésszel is azt mondom: nem jó ötlet, hogy az áldozat beleszóljon a büntetésbe, az az, hogy ha a büntetést meghatározzák az ő indulatai, akkor tarthat attól, hogy a bosszúhadjárat folytatódik. És akkor visszamentünk Mózes könyvéhez: „szemet szemért” – az indulat indulatot szül. Nem jó dolog. Döntsék el a bírák tiszta fejjel, és így az elítélt sem élheti meg ezt bosszúként, tehát nem adódik tovább a bosszú maga.

Eszembe jutott a méltán világhírű A Viskó című könyv, amit úgy aposztrofálnak, hogy „ahol a tragédia megütközik az örökkévalósággal”. Itt már az a mélység jelenik meg, amikor az ember a legnagyobb nyomorúságból is kamatoztat, amikor megérzi azt, hogy MINDEN értünk való.

Soma: Másfél tonnás autót emelt le apjáról a 22 éves lány
Soma: Te megünnepelnéd a válásodat?
Olvass tovább

Hozzászólások

franc20 2012-08-30 06:07

véleményem szerint aki nem gyilkosságot, testi sértést vagy hasonlót követett el, hanem mondjuk sikkasztás vagy valami hasonló dolog, akkor rendben. Üljön otthon a marha.
Ha rablás és hasonló estei, az kapjon pár évet. Ha vissza kerül, akkor a 3.alkalommal már életfogytig.
Aki embert erőszakol legyen az bár ki, már milyen nemű, annak első ítélet alapján élete végéig börtön lenne a megfelelő büntetés.
De aki embert öl, vagy gyerekeket erőszakol, annak én szívesen vissza hozatnám a halál büntetést.
Sajnos a mai világban egy ember életért is csak 15évet szabnak ki. Ez felháborító szerintem!!!!!

Elvira78 2012-08-29 10:08

Szerintem az elektronikus bilincs balesetveszélyes, ezért ellenzem a használatát. A házi őrizetet egyébként sem értem, legfeljebb az előzetes letartóztatást lehetne kiváltani ezzel. A börtönterápiával sem értek egyet. A börtönökben nem azért vannak az elítéltek, hogy jól érezzék magukat, hanem azért, mert bűncselekményt követtek el. Nem tudom, hogy mégis mit akarnak megjavítani egy olyan emberen, aki előre megfontoltan, aljas indokkal elkövetett emberölés miatt tölti a börtönbüntetését. Az áldozatnak szerintem sem lenne szabad beleszólnia az ítélethozatalba, akkor ugyanis elfogult döntés születne, márpedig az igazságszolgáltatásnak semlegesnek kell(ene) lennie.

viharos 2012-08-29 05:29

Attól függ ki a bíró és melyik országban.

Mert mondjuk egy férfisoviniszta  államba a megerőszakolt nőre fogják kérni, hogy kövezzék halálra és azt végre is hajtják.

A kukac meg a helyén marad.

Bagoly 2012-08-28 23:49

Kar a gozert, papuskam, amit irok - irok, attol fuggetlenul, hogy szellemesek-e vagy sem. Ha ugy talalod, hogy a Vandorlelkeknel "unyalmas" vagyok, am legyen. S persze, hogy ajnarozom oket, ott mindenki evek ota kedves baratom, s rosszneven veszem, ha barkit kritizalnal. Nem tudom, kire erted a meglehetosen udvariatlan kijelentesedet, de rosszul esett!

Torolt_felhasznalo_270145 2012-08-28 22:03

JO POFA  VAGY!!!!

 

Tudod-e,  hogy  a  forumbeirasaid  alltalaban  nagyon szellemesek,  de  sajnos a  vandorlelkek  beirasaid  halal  unnnyalmasak?

 

Miert  rejted  el magad  a  klub-tagjaid  elol?

 

Felsz,  hogy  nem  fognak  bejarni  ha  netalan  egy  napig  nem  ajnaroznad  oket??

 

Peldaul,  az  a halalosan  ontelt  kripli....  az  mar  mindenkinek  az  idegeire  megy    vegtelen  es   fantaszta   beirasaival....

 

 

well,---to  each  his  own,   ------mar  megyek  is--------bye 

Torolt_felhasznalo_270145 2012-08-28 21:51

BRAVO  Czege!!!!!!!

Torolt_felhasznalo_270145 2012-08-28 21:49

Haaaaaat....ez  egy  jo,  csalafinta  hirdetes  a  konyvedhez....

talan  elolvassuk.