Aktuális

3 recept kukoricával

A kukoricáról elsőre nekem is mindig a főtt változat jut eszembe, illetve a bácsi, aki körbetekert Camping bicaján a balatoni strandon, és érces hangján kiáltozta: főőőőtt kukoricát tessssék! A matrac szélén ülve faltuk a csövekről az édes, sárga magokat, melyek szinte robbantak a szánkban, olyan frissek, finomak voltak.

Nagy kukoricafogyasztóként ma már változatosan használom, nem csak mexikói jellegű ételekben. Konzervet azonban nem veszek, szezonon kívül a mirelitet választom. Az utóbbi időben nálunk nem is a főtt, hanem a fokhagymás vajjal párolt változat a kedvenc. Igazán egyszerű elkészíteni: a kukoricacsöveket megtisztítjuk, a vajat megolvasztjuk, zúzott fokhagymával és egy kis sóval kikeverjük, majd megkenjük vele a csöveket. Mindegyiket alufóliába csomagoljuk, 200 fokos sütőben 45 percig pároljuk, majd kicsomagoljuk és megesszük. (Bátrabbak kis chilivel is bolondíthatják a vajat.) Az alábbi receptekkel ahhoz adok ötletet, miként használjuk a zsenge kukoricát alapanyagként egy-egy leveshez vagy főételhez.

3 recept kukoricávalKukoricás-csirkés quiche zöldségekkel
A tésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 2 csipet só,
  • 10 dkg hideg vaj,
  • 5 evőkanál hideg víz
    A töltelékhez:
  • 1 csokor újhagyma,
  • 1 kisebb padlizsán,
  • 1 paradicsompaprika,
  • 10 dkg csirkemellfilé,
  • 1 salátacukkini,
  • 5 evőkanál olívaolaj,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 1 cső főtt kukorica,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 2 tojás,
  • 5 dkg parmezán, reszelve

A tészta elkészítése: a liszthez adjuk a sót, majd elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal, végül apránként hozzáadjuk a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és fél óráig hűtjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A zöldségeket és a húst megmossuk. A hagymát vékonyra karikázzuk, a padlizsánt, a paprikát, a csirkemellet kis kockákra vágjuk. A cukkinit almareszelőn lereszeljük. A kukoricát megfőzzük, majd a szemeket lemorzsoljuk a csőről. Egy serpenyőt felhevítünk, és az olajon megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a csirkemellet, és megpirítjuk. Ezt követően mehetnek bele a zöldségek (a főtt kukoricával együtt), illetve a zúzott fokhagyma. Sózzuk, borsozzuk, és megpároljuk nagyjából 20 perc alatt. A tojásokat  felhabosítjuk, összekeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a langyosra hűlt zöldségekkel, csirkével. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, majd (pite)formába simítjuk, és villával megszurkáljuk. Sütőpapírt terítünk a tésztára, majd sütőbabot/lencsét szórunk rá, és 15 percig elősütjük (így nem púposodik fel). A sütőpapírt és a nehezéket leszedjük, ráöntjük a tölteléket, majd megszórjuk a reszelt parmezánnal, és további 20 percig sütjük. Langyosan, hidegen, melegen fogyaszthatjuk, finom kevert zöldsalátával is!

3 recept kukoricávalGombás-kukoricás gerslivel töltött kellevelek fetával
Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg gersli/árpagyöngy,
  • kb. 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 30 dkg barna csiperke,
  • 10 dkg rókagomba,
  • 1 cső főtt kukorica,
  • 3 evőkanál natúr krémsajt,
  • 12 kelkáposztalevél,
  • 12 dkg feta sajt, só, frissen őrölt bors

A kukoricát megfőzzük, majd lemorzsoljuk a szemeket. A gerslit megfuttatjuk kevés olajon, majd háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük és felforraljuk. Közepes lángra kapcsoljuk és puhára főzzük. Sózzuk. A hagymát finomra vágjuk, a gombákat is feldaraboljuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, kevés olajat öntünk bele, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a gombákat, megpároljuk. A puha gerslibe keverjük a krémsajtot, a párolt gombát és a kukoricaszemeket. A kelkáposztalevelek szárrészét kimetsszük, a leveleket forrásban lévő vízbe dobjuk, és 2 perc alatt megpároljuk. A langyosra hűlt gerslis masszából 3 evőkanálnyi mennyiséget veszünk a tenyerünkbe, egy fetakockát illesztünk a közepébe, majd gombóc alakban összenyomjuk, és egy kellevélbe csomagoljuk. Így járunk el a többi levéllel is. Snidlinges tejfölszószt is kínálhatunk hozzá.

3 recept kukoricávalKukorica-alma krémleves almachipsszel
Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg savanykás alma + 1 darab a chipshez,
  • 40 dkg főtt kukorica (kb. 4 cső),
  • 1 csokor újhagyma,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 citrom leve és héja,
  • 2 dl tejszín, só, fehér bors

Az almachipshez egy alma magházát kiszúrjuk, és az almát vékonyan felkarikázzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük a szeleteket, és légkeveréssel 150 fokon megszárítjuk őket (kb. 15-20 perc). A többi almát kimagozzuk és felkockázzuk, majd kevés vízben puhára főzzük. A kukoricát külön megfőzzük, lemorzsoljuk a szemeket. Az újhagymát felkarikázzuk, és a felhevített olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megpárolt almát és kukoricát, nagyjából 7-8 dl főzőlével együtt (a kukorica és az alma főzőlevét egyaránt használhatjuk), majd leturmixoljuk. Szitán átpasszírozzuk, hogy az alma és a kukorica héja fennmaradjon, így selymes, lágy levest kapunk. Hozzáadjuk a tejszínt, a citrom levét és reszelt héját, sózzuk, fehér borssal ízesítjük.

TIPP:
Nagyon finom és különleges levest kapunk, ha édeskés-fahéjas irányba visszük el az ízesítést! Remek túrógombóc-betéttel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top