Aktuális

Jogszerűtlen, ha az ellenőr utólag kéri a jegyet?

Ezentúl már a buszvégállomáson, leszállás után is kérhetik a jegyünket, bérletünket. Még az is lehet, hogy kordonnal fogják elkeríteni az utasokat.

Budapesten már nemcsak akkor hangozhat el a „Jegyeket, bérleteket…” felszólítás, ha fel akarunk szállni egy járműre, de akkor is, ha épp elhagyni készülünk azt. A metróban már eddig is találkozhattunk ezzel a módszerrel, de például a buszvégállomásokon még nem próbáltak minket „lekapcsolni”.

Jogszerűtlen, ha az ellenőr utólag kéri a jegyet?

Az ombudsman szerint jogellenes ez a jegyellenőrzési módszer, mert úgymond nem felel meg a „szükségesség-arányosság” követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot, hiszen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellenőrei vissza is tarthatnák a bliccelő utast.

Valaki már panaszt is tett, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas, és ki a járókelő.
Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy az ilyen jegyellenőrzés feltételeit nem szabályozzák elég pontosan, és így sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot.

A BKK közölte: álláspontja szerint semmilyen alkotmányos jogot nem sért a módszer, viszont megfékezheti a bliccelés okozta milliárdos károkozást. Az utasok pedig nem fognak keveredni, mert „körbekordonozzák” őket.

Persze aki jegyet vesz, az legfeljebb azért bosszankodhat, hogy itt az újabb alkalom, amikor már megint kipakolhatja a teljes retikült.

Százszoros árat fizethetsz, ha nincs buszjegyed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top