Melyik magyar állatnak a legjobb?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A tyúk nagyobb ketrecet, a hal nagyobb akváriumot kaphat, a harci ebek pedig mentesülhetnek az előítéletektől. Az új állatvédelmi törvény után melyik állatnak a legjobb Magyarországon?
Írta: 2012. 08. 13. Ez van! rovat 
Kezdjük azzal, ha jogokat akarunk, akkor nem árt gerinces állatnak születnünk. A gerincteleneknek leginkább csak lábjegyzetek jutnak a törvényben, így talán nem túlzás azt állítani, hogy kutyába se veszik őket. Magyarország nem az a hely, ahol a törvények kiállnának a zsinórférgek vagy éppen a csillóshasúak jogaiért. Ne akarjunk giliszták lenni, szülessünk gerinccel!

Melyik magyar állatnak a legjobb?

Nagytestű, békés harci ebek – Megszűnő előítéletek
Ha egy kutya épp dobermannak születik, legyen bármily békés, megbélyegzik őt azok a fránya előítéletek. A törvény korábban már a születésük után veszélyes állatnak nyilváníttatta őket, viszont a jövőben ez csak akkor fordulhat elő, ha megharap valakit, vagy ha az állatorvosa ezt úgy ítéli meg. Mostantól tehát jobb élet jön azon kutyusok számára, akik egy zord testben látták meg a napvilágot, de a szívük aranyból van (lásd a témában a Cápamese és a Madagaszkár című animációs filmek főhőseit). Mivel az állatviadalokért kiszabható büntetések is szigorodtak, talán egyre kevesebb ilyen kutyának kell véres harcokban részt vennie, sőt a kutyák közül a törvény betűje szerint nekik jár a legnagyobb ketrec (legalább 20 négyzetméter) és a leghosszabb kötél (legalább 8 méter).

Kutya-, macska- vagy görénykölykök – Maradhatnak anyunál
Miután az új keletű tudományos munkák már kimutatták, hogy az embrióknak is vannak érzéseik, félnek és éreznek fájdalmat, ezért az állatokat már az édesanyjuk hasában is megilleti a védelem, ami jól jön, különösen hogy ezután már nem lehet csak úgy állatkísérleteket végezni az embriókon. A kutya-, macska- és görénykölyköknek a születésük után is biztosítva van egy időre a szülői szeretet. A jövőben nyolchetes korukig mindenképp az anyjuknál kell maradniuk, biztosítva nekik ezzel a szükséges szülői gondoskodást. További jó hír, hogy már nem lehet alapos indok (pl. betegség) nélkül elaltatni vagy más módon megölni a kölyköket. Persze a kevésbé törvénytisztelő polgártársainkat a törvény betűje úgysem tartja majd vissza a kegyetlenkedéstől, de pár újszülött talán megmenekülhet.

Melyik magyar állatnak a legjobb?

 

Szerencsemalacok és húsvéti tombolanyuszik – Élő állatot nem lehet nyerni
Nyertél már valaha szerencsemalacot a szilveszteri bulin? Kaptál már tombolán húsvéti nyulat? Ha eddig nem, a jövőben biztosan nem fogsz. A törvény szerencsére már tiltja, hogy élő állatot lehessen nyerni szerencsejátékban, ezzel megakadályozva, hogy az állat tartására felkészületlen, esetleg az állattal egyáltalán nem törődő gazdikhoz kerüljön az élő nyeremény.

Lovak – Vége a sütővasaknak
lovakra néhány kivételtől eltekintve nagyjából ugyanazok a jogok vonatkoznak, mint például a szarvasmarhákra, azzal a jelentős különbséggel, hogy a marhákkal ellentétben a többségük nem végzi a vágóhídon. Mostanság a körülményeik is javultak, ugyanis szerencsére már tilos a ló egyedi azonosítóját kegyetlen módon az állatba sütni, a beépített chip sokkal barátságosabb eszköz. Gyakorlatilag a tartásuk és szállításuk minden egyes pontja szabályozva van, onnan kezdve, hogy kocsiban csak menetiránnyal szemben köthetők meg, egészen odáig, hogy milyen méretű itatóval kell rendelkezniük. Nem hiába vagyunk híres lovas nemzet, törődünk is a lovainkkal.

Melyik magyar állatnak a legjobb?

 

Akváriumi halak – Nincs több tükör általi halál
Sokan nem értik, miért jobb a halaknak, hogy az új törvény szerint már nem lehet gömb vagy kör alakú akváriumban tartani őket. A válasz egyszerű: mivel a hal látótere csak akkora, mint maga az akvárium, az ilyen formájú tartályban egyfolytában a saját tükörképét látná. A folytonos körbe-körbeúszkálás ráadásul azt is eredményezheti, hogy az állat az akvárium szélén ledörzsöli a szemét, és megvakul. Erre most már azért is sokkal kisebb lesz az esély, mert csak legalább harminc liter űrtartalmú helyen lehet tartani őket, így ha minden jól megy, csak nagy, téglalap alakú akváriumokban, sok levegővel ellátott, jól táplált, boldog és elégedett, éles szemű halacskák fognak úszkálni Magyarországon.

Tyúkok – Ülőke és kényelmesebb ketrecek
Emlékszünk még arra, amikor húsvét környékén a duplájára emelkedtek a tojásárak? Csupán azért történt, hogy tyúkjaink jobban érezzék magukat, ugyanis az eddigi 450 cm2-ről minimum 750 cm2-re emelték az egy tyúkra minimálisan biztosítandó ketrecterület nagyságát. A majdnem dupla akkora térben bizonyára boldogabb tyúkok fognak tojni, lévén a szomszédság már nem lesz annyira tolakodó, sőt ezentúl kötelezően ülőrúd is kerül a ketrecekbe. Egyébként a világítástól kezdve az egymásra helyezett ketrecek maximális számán át a szellőztetésig számos kényelmi jogukat törvénybe foglalták, de ettől még ne essünk hanyatt. Ez továbbra is börtön, maximum az elviselhetőbb fajtából.

Segítő állatok – Akiknek mindent szabad
Ha a jogaikat vesszük, akkor a vakvezető és mozgássérült-segítő kutyák az állatvilág királyai. Minden jog megilleti őket, ami a többi kutyatársukat is, azonban a további bónuszok rendkívül csábítóak. Nem kell utánuk ebadót fizetni, felmehetnek a gazdájukkal a repülőgépekre, bemehetnek minden olyan épületbe, ahonnan egyébként az állatok ki vannak tiltva, és a többi fajtársuk előtt menőzhetnek azzal, hogy nekik bizony soha, semmilyen körülmények között nem kell szájkosár. Persze ne feledjük, hogy az előjogaikért alaposan megdolgoznak.

Mostantól százötvenezret ér egy állat élete

A Vakvágta blogban betekinthetsz egy vakvezető kutya mindennapjaiba
Milyen állat való neked?

Legfrissebb a címlapról:
Kata főz: bárány húsvétra
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nyina. 2012-08-13 14:37

Hogy lett neked peléd? Annyira cukik azok de kereskedésben nem láttam még soha. Nekem egy macsek van meg egy fűegér.És nincs büdi. Az egérnek macskaalmot teszek a forgács alá és hetekig szagtalan a terrárium.

Milu 2012-08-13 13:52

Nem volt az kiforgatva, általánosítva ez mindenképpen hülyeség! Nem a méreten múlik, hogy egy kutya hol érzi jól magát. Sőt, a méreten múlik legkevésbé. Eleve nem a méreten múlik a mozgásigény. Az meg, hogy egy kutyának ki van-e elégítve a mozgásigénye, az meg nem a lakhelyén múlik. a többi szintén kielégítendő igényéről nem is beszélve. Sok fajtának a gazdájával való együttlétre van a legnagyobb igénye. Mások rövid szőrük folytán nem tarthatók kint télen-nyáron, éjjel-nappal. Szerintem több olyan fajta van, amit nem lehet nomád körülmények közt tartani, mint amennyinek nem jó a lakásban...

Glia 2012-08-13 13:36

Torolt_felhasznalo_741718 2012-08-13 13:15

4 hörcsögöm van + 2 pelém (= olyan, mint egy mókus, csak kicsi), és nincs büdös a lakásban. Tartás és odafigyelés kérdése.

Torolt_felhasznalo_139892 2012-08-13 12:48

Így lehet maximálisan kiforgatni valaki mondanivalóját...

Szerintem is állatkínzás panelben tartani egy berni pásztor méretu ebet. 

Horcsog, papagáj maradhat annál, aki el bírja viselni a rikácsolást, cincogást, kapirgálást, jó kis horcsog aromát a levegoben, stb.;)

Torolt_felhasznalo_567762 2012-08-13 12:41

Na akkor hörcsögök, hullámospapagájok, sziámi harcoshalak, sipirc az udvarra!

_sita 2012-08-13 12:29

Azt mikor foglalják már törvénybe, hogy bérházban, társasházban tilos középtermetűnél nagyobb kutyákat tartani? Ugyanis az ugyanúgy börtönélet egy nagytestű kutya számára, mint a tyúkoké a ketrecben.
Háziállat egyébként is udvarra való, nem lakásba.

Nők Lapja Cafe 2012-08-13 12:29

A tyúk nagyobb ketrecet, a hal nagyobb akváriumot kaphat, a harci ebek pedig mentesülhetnek az előítéletektől. Az új állatvédelmi törvény után melyik állatnak a legjobb Magyarországon?

Nők Lapja Café: Melyik magyar állatnak a legjobb?

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

18+: Testi mesék – Közös gyönyör

Az orális beteljesülés a Férfit és a Nőt egyaránt...
Facebook lájkok száma
Veszélyeztette gyerekét Jessica Simpson vőlegénye

Durván játszik lányukkal Jessica vőlegénye

Komoly veszélyforrásnak tette ki lányát Jessica...
Facebook lájkok száma
Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Kylie Minogue ismét bebizonyította, hogy hiába telnek...
Facebook lájkok száma
Nézd meg Lady Gagát retus nélkül! – képek

Nézd meg Lady Gagát retus nélkül!

Bizony az ő szeme alatt is ott figyelnek a karikák.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Így ünnepeld a húsvétot!

Így ünnepeld a Húsvétot!

Vidám programokat válogattunk nektek a húsvéti...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma
Ilyen az igazi nő a tükör előtt

Ilyen az igazi nő a tükör előtt

Amikor a nő arra kényszerül, hogy megvizsgálja a saját...
Facebook lájkok száma
Marcipános-csokis kalács húsvétra

Marcipános-csokis kalács húsvétra

Hogy ne csak a megszokott kalács kerüljön húsvétkor az...
Facebook lájkok száma

Képességfejlesztő játéko

Így válassz a gyermekednek hasznos, okos és...
Facebook lájkok száma
A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

A világ legidősebb kávéházai: ide járt Casanova

Van olyan több százéves kávéház, ahol azok között a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka – fotók!

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka

Nap mint nap kreatív módon szervírozott...
Facebook lájkok száma796
Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

„Banán Lady”-nek is hívják, hiszen csak ezen a...
Facebook lájkok száma432 Hozzászólások száma17
Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Már a végrehajtókat várták
Facebook lájkok száma137 Hozzászólások száma9
Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Egyik-másik csöppség szinte extázisba esik.
Facebook lájkok száma107
20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

Ha házi kedvencek lennénk, biztos, hogy addig rágnánk...
Facebook lájkok száma73
Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Mi lehet szebb egy virágzó, tavaszi kertnél? Ugyanez...
Facebook lájkok száma64
Videó: így vághatsz félbe a leggyorsabban egy tányér paradicsomot

Videó: így vághatsz félbe a leggyorsabban egy tányér paradicsomot

Íme, egy igazán praktikus konyhai trükk.
Facebook lájkok száma53
Hetven centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

70 centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

Kuthy Zsuzsa 62 éves, két évvel ezelőtt döntött úgy,...
Facebook lájkok száma50

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem