Melyik magyar állatnak a legjobb?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A tyúk nagyobb ketrecet, a hal nagyobb akváriumot kaphat, a harci ebek pedig mentesülhetnek az előítéletektől. Az új állatvédelmi törvény után melyik állatnak a legjobb Magyarországon?
Írta: 2012. 08. 13. Ez van! rovat 
Kezdjük azzal, ha jogokat akarunk, akkor nem árt gerinces állatnak születnünk. A gerincteleneknek leginkább csak lábjegyzetek jutnak a törvényben, így talán nem túlzás azt állítani, hogy kutyába se veszik őket. Magyarország nem az a hely, ahol a törvények kiállnának a zsinórférgek vagy éppen a csillóshasúak jogaiért. Ne akarjunk giliszták lenni, szülessünk gerinccel!

Melyik magyar állatnak a legjobb?

Nagytestű, békés harci ebek – Megszűnő előítéletek
Ha egy kutya épp dobermannak születik, legyen bármily békés, megbélyegzik őt azok a fránya előítéletek. A törvény korábban már a születésük után veszélyes állatnak nyilváníttatta őket, viszont a jövőben ez csak akkor fordulhat elő, ha megharap valakit, vagy ha az állatorvosa ezt úgy ítéli meg. Mostantól tehát jobb élet jön azon kutyusok számára, akik egy zord testben látták meg a napvilágot, de a szívük aranyból van (lásd a témában a Cápamese és a Madagaszkár című animációs filmek főhőseit). Mivel az állatviadalokért kiszabható büntetések is szigorodtak, talán egyre kevesebb ilyen kutyának kell véres harcokban részt vennie, sőt a kutyák közül a törvény betűje szerint nekik jár a legnagyobb ketrec (legalább 20 négyzetméter) és a leghosszabb kötél (legalább 8 méter).

Kutya-, macska- vagy görénykölykök – Maradhatnak anyunál
Miután az új keletű tudományos munkák már kimutatták, hogy az embrióknak is vannak érzéseik, félnek és éreznek fájdalmat, ezért az állatokat már az édesanyjuk hasában is megilleti a védelem, ami jól jön, különösen hogy ezután már nem lehet csak úgy állatkísérleteket végezni az embriókon. A kutya-, macska- és görénykölyköknek a születésük után is biztosítva van egy időre a szülői szeretet. A jövőben nyolchetes korukig mindenképp az anyjuknál kell maradniuk, biztosítva nekik ezzel a szükséges szülői gondoskodást. További jó hír, hogy már nem lehet alapos indok (pl. betegség) nélkül elaltatni vagy más módon megölni a kölyköket. Persze a kevésbé törvénytisztelő polgártársainkat a törvény betűje úgysem tartja majd vissza a kegyetlenkedéstől, de pár újszülött talán megmenekülhet.

Melyik magyar állatnak a legjobb?

 

Szerencsemalacok és húsvéti tombolanyuszik – Élő állatot nem lehet nyerni
Nyertél már valaha szerencsemalacot a szilveszteri bulin? Kaptál már tombolán húsvéti nyulat? Ha eddig nem, a jövőben biztosan nem fogsz. A törvény szerencsére már tiltja, hogy élő állatot lehessen nyerni szerencsejátékban, ezzel megakadályozva, hogy az állat tartására felkészületlen, esetleg az állattal egyáltalán nem törődő gazdikhoz kerüljön az élő nyeremény.

Lovak – Vége a sütővasaknak
lovakra néhány kivételtől eltekintve nagyjából ugyanazok a jogok vonatkoznak, mint például a szarvasmarhákra, azzal a jelentős különbséggel, hogy a marhákkal ellentétben a többségük nem végzi a vágóhídon. Mostanság a körülményeik is javultak, ugyanis szerencsére már tilos a ló egyedi azonosítóját kegyetlen módon az állatba sütni, a beépített chip sokkal barátságosabb eszköz. Gyakorlatilag a tartásuk és szállításuk minden egyes pontja szabályozva van, onnan kezdve, hogy kocsiban csak menetiránnyal szemben köthetők meg, egészen odáig, hogy milyen méretű itatóval kell rendelkezniük. Nem hiába vagyunk híres lovas nemzet, törődünk is a lovainkkal.

Melyik magyar állatnak a legjobb?

 

Akváriumi halak – Nincs több tükör általi halál
Sokan nem értik, miért jobb a halaknak, hogy az új törvény szerint már nem lehet gömb vagy kör alakú akváriumban tartani őket. A válasz egyszerű: mivel a hal látótere csak akkora, mint maga az akvárium, az ilyen formájú tartályban egyfolytában a saját tükörképét látná. A folytonos körbe-körbeúszkálás ráadásul azt is eredményezheti, hogy az állat az akvárium szélén ledörzsöli a szemét, és megvakul. Erre most már azért is sokkal kisebb lesz az esély, mert csak legalább harminc liter űrtartalmú helyen lehet tartani őket, így ha minden jól megy, csak nagy, téglalap alakú akváriumokban, sok levegővel ellátott, jól táplált, boldog és elégedett, éles szemű halacskák fognak úszkálni Magyarországon.

Tyúkok – Ülőke és kényelmesebb ketrecek
Emlékszünk még arra, amikor húsvét környékén a duplájára emelkedtek a tojásárak? Csupán azért történt, hogy tyúkjaink jobban érezzék magukat, ugyanis az eddigi 450 cm2-ről minimum 750 cm2-re emelték az egy tyúkra minimálisan biztosítandó ketrecterület nagyságát. A majdnem dupla akkora térben bizonyára boldogabb tyúkok fognak tojni, lévén a szomszédság már nem lesz annyira tolakodó, sőt ezentúl kötelezően ülőrúd is kerül a ketrecekbe. Egyébként a világítástól kezdve az egymásra helyezett ketrecek maximális számán át a szellőztetésig számos kényelmi jogukat törvénybe foglalták, de ettől még ne essünk hanyatt. Ez továbbra is börtön, maximum az elviselhetőbb fajtából.

Segítő állatok – Akiknek mindent szabad
Ha a jogaikat vesszük, akkor a vakvezető és mozgássérült-segítő kutyák az állatvilág királyai. Minden jog megilleti őket, ami a többi kutyatársukat is, azonban a további bónuszok rendkívül csábítóak. Nem kell utánuk ebadót fizetni, felmehetnek a gazdájukkal a repülőgépekre, bemehetnek minden olyan épületbe, ahonnan egyébként az állatok ki vannak tiltva, és a többi fajtársuk előtt menőzhetnek azzal, hogy nekik bizony soha, semmilyen körülmények között nem kell szájkosár. Persze ne feledjük, hogy az előjogaikért alaposan megdolgoznak.

Mostantól százötvenezret ér egy állat élete

A Vakvágta blogban betekinthetsz egy vakvezető kutya mindennapjaiba
Milyen állat való neked?

Legfrissebb a címlapról:
Peller Mariann: Kornél jár
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nyina. 2012-08-13 14:37

Hogy lett neked peléd? Annyira cukik azok de kereskedésben nem láttam még soha. Nekem egy macsek van meg egy fűegér.És nincs büdi. Az egérnek macskaalmot teszek a forgács alá és hetekig szagtalan a terrárium.

Milu 2012-08-13 13:52

Nem volt az kiforgatva, általánosítva ez mindenképpen hülyeség! Nem a méreten múlik, hogy egy kutya hol érzi jól magát. Sőt, a méreten múlik legkevésbé. Eleve nem a méreten múlik a mozgásigény. Az meg, hogy egy kutyának ki van-e elégítve a mozgásigénye, az meg nem a lakhelyén múlik. a többi szintén kielégítendő igényéről nem is beszélve. Sok fajtának a gazdájával való együttlétre van a legnagyobb igénye. Mások rövid szőrük folytán nem tarthatók kint télen-nyáron, éjjel-nappal. Szerintem több olyan fajta van, amit nem lehet nomád körülmények közt tartani, mint amennyinek nem jó a lakásban...

Glia 2012-08-13 13:36

Torolt_felhasznalo_741718 2012-08-13 13:15

4 hörcsögöm van + 2 pelém (= olyan, mint egy mókus, csak kicsi), és nincs büdös a lakásban. Tartás és odafigyelés kérdése.

Torolt_felhasznalo_139892 2012-08-13 12:48

Így lehet maximálisan kiforgatni valaki mondanivalóját...

Szerintem is állatkínzás panelben tartani egy berni pásztor méretu ebet. 

Horcsog, papagáj maradhat annál, aki el bírja viselni a rikácsolást, cincogást, kapirgálást, jó kis horcsog aromát a levegoben, stb.;)

Torolt_felhasznalo_567762 2012-08-13 12:41

Na akkor hörcsögök, hullámospapagájok, sziámi harcoshalak, sipirc az udvarra!

_sita 2012-08-13 12:29

Azt mikor foglalják már törvénybe, hogy bérházban, társasházban tilos középtermetűnél nagyobb kutyákat tartani? Ugyanis az ugyanúgy börtönélet egy nagytestű kutya számára, mint a tyúkoké a ketrecben.
Háziállat egyébként is udvarra való, nem lakásba.

Nők Lapja Cafe 2012-08-13 12:29

A tyúk nagyobb ketrecet, a hal nagyobb akváriumot kaphat, a harci ebek pedig mentesülhetnek az előítéletektől. Az új állatvédelmi törvény után melyik állatnak a legjobb Magyarországon?

Nők Lapja Café: Melyik magyar állatnak a legjobb?

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Az édes pisztácia illata egybeolvad a könnyebb, nőies virágos jegyekkel.

Címlapon

Legjobbak

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma

Elloptak egy Csontváry-képet a MODEM-ből

A festmény több mint százmillió forintot ér.
Facebook lájkok száma
Így készül a mennyei orgonaszörp

Így készül a mennyei orgonaszörp

Az orgonáról legtöbbször a csodás virágillat jut...
Facebook lájkok száma

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja...
Facebook lájkok száma
Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi a közösségi oldalon keresztül fordult...
Facebook lájkok száma

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen...
Facebook lájkok száma
Különleges adásra készül Tatár Csilla

Különleges adásra készül Tatár Csilla

Tatár Csilla most először mutatta meg a nagy...
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ökoanyu most egy...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A 300 könyvújdonságot felvonultató eseményen mintegy...
Facebook lájkok száma
Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma571 Hozzászólások száma3
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma302 Hozzászólások száma6
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma223
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma133
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma110
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma80 Hozzászólások száma8
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma73 Hozzászólások száma40
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma69

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem