Nem csillog szépen

Az ezüstérem pszichológiája

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Vajon vigasztalja az ezüstérem a 92 éves hosszútávfutót, akinek minden áldott nap eszébe jut, mit rontott el azon a réges-régi versenyen? Van keserűbb siker a második helyezésnél? A tudósok már bebizonyították: jobb bronzérmesnek lenni.
Írta: Csillag Péter2012. 08. 12. Ez van! rovat 

– Ha olimpiai versenyző lennék, szívesebben végeznék az utolsó helyen, mint ezüstérmesként – találta mondani egyszer Jerry Seinfeld amerikai humorista, majd hozzátette: – Ki akar a vesztesek királya lenni, az első számú lúzer?

Nem csillog szépen

 

Láttunk a londoni olimpia alatt könnyeivel küszködő ezüstérmest, nem egyet, nem kettőt, átéltük Ungvári Miklós cselgáncsozó és Lőrincz Tamás birkózó keserűségét az elveszített döntő után, megtanultuk megint, hogy a „majdnem sikerült” érzése kegyetlen erővel nehezedik ilyenkor a versenyzőre. Pedig nem kell sportolónak állni, Londonba utazni, tatamira lépni, diszkoszt vetni, gerelyt hajítani ahhoz, hogy valaki szembesüljön az ezüstérmesek lelkiállapotával. Aki elől vitték már el a boltban az utolsó kenyeret, aki nézte már a futástól lihegve, amint a vágányról kifut a vonata, aki verte már a fejét a falba, amiért a lottószelvényen a 36-ost ikszelte be, noha a 37-essel négyese lett volna, az pontosan tudja, mit jelent a céltól fél lépésre elbukni.
Elbukni? Furcsa, hogy a második hely kapcsán sokszor nem a megnyert ezüstérmet ünnepeljük, hanem az elveszített aranyat siratjuk. Nem csupán mi, kívülállók, szurkolók, hanem az is, aki a dobogón állva hallgathatja legyőzője nemzetének himnuszát. A témában a legismertebb és legtöbbször hivatkozott kutatást három amerikai szociálpszichológus, Victoria Medved, Scott Madey és Thomas Gilovich végezte 1995-ben: a verseny után készült felvételek alapján egytől tízig terjedő skálán osztályozták az 1992-es barcelonai olimpia ezüst- és bronzérmeseinek örömét, és arra jutottak, hogy a harmadik helyezettek a legtöbb esetben boldogabbak voltak, mint a másodikak.

– A jelenség pszichológiai magyarázata a „mi lett volna, ha...” felfogásban keresendő – fejtegette a kutatás vezetője, Gilovich. – A bronzérmes úgy van vele, hogy legalább nyert valamit, az eredményét ahhoz a forgatókönyvhöz méri, amelyben oda sem fér a dobogóra. Az ezüstérmes számára viszont az alternatíva az lett volna, hogy megnyeri a versenyt, és nem tud másra gondolni, csak az elszalasztott lehetőségre.
A tanulmányban megszólaltattak egy 92 éves hosszútávfutót, aki sok évtizeddel korábban kezdeti nagy előnye ellenére végül csak ezüstérmet szerzett, és elmondta, nincsen nap, amikor ne jutna eszébe, mit rontott el akkor, azon a régi versenyen.

Könnyebb feldolgozni az elmaradt diadalt, ha az illetőnek esélye sem lett volna megelőzni a győztest. Hallott bárki is keseregni az elbukott aranyérem miatt olyan futót, akit Usain Bolt, a már-már emberfeletti sebességgel száguldó jamaicai, a 100 méteres síkfutás 9,58 másodperces világrekordját tartó sprinter előzött meg? A nagy vereség mellett van még egy gyógyír az elveszített döntő okozta sebre: az idő.

Nem csillog szépen„Egy-két nap eltelt, és a kudarcélményt felváltotta az, hogy hoppá, mégiscsak nyertem egy ezüstöt – mondta a Nők Lapja Café érdeklődésére Fodor Zoltán birkózó, aki a 2008-as pekingi olimpián második lett, miután a döntőben az olasz Andrea Minguzzi az utolsó fél percben véghezvitt akciójával legyőzte. – Szerintem az ezüstérem nagyobb kudarc a szurkolóknak, mint magának a versenyzőnek. Négy éve is mindenki mondta nekem, hogy ó, jaj, de kár, hogy nem sikerült, én viszont inkább örültem az ezüstéremnek. Nem szeretek keseregni, mindenben a pozitívumot keresem. Azért néha még bevillan a döntő, mind a mai napig szokott fájni, hogy akkor nem sikerült az aranyérem. Ám elment azóta négy év, és sokszor tapasztalom, idegenek szemében hatalmas eredmény, hogy olimpiai ezüstérmes vagyok. Igaz, ezzel inkább a családom szokott engem »reklámozni«...”

Bár Fodor nem szerepel Londonban, Lőrincz Tamást, a kötöttfogású birkózás 66 kilogrammos kategóriájának második helyezettjét távolról is segítette ezüstérmes tapasztalataival.
– Tudom, hogy Tomi képes lett volna megnyerni az aranyérmet, meg is érdemelte volna, szerintem ő jobb birkózó nálam – így a 27 éves sportoló. – Vigasztaltam a saját élményeimmel, de nehezebben dolgozza fel, máshogy éli meg. Mondtam neki, hogy hidd el, ez az ezüst szépen fog csillogni.

Hozzátehetjük: majdnem olyan szépen... De mi van messzebb egymástól, az arany és az ezüst, vagy az ezüst és a bronz? A birkózó szerint az ezüst és a bronz egyaránt távol van az aranytól, azon egyszerű oknál fogva, hogy aki második vagy harmadik lesz, az nem bajnok. Érdekes, a magyar olimpiai dobogósok jutalomdíjait más elvek alapján állították össze: Pekingben az aranyérmesek 20 millió forintot, az ezüstérmesek 18 millió forintot, a bronzérmesek pedig 14 millió forintot kaptak (a Magyar Olimpiai Bizottság az idén csak a játékok után hozza nyilvánosságra az összegeket, amelyekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a négy évvel ezelőttinél magasabbak).

– A magyar olimpiai díjazás az egyik legösztönzőbb a világon, nemcsak a nettó húszmillió forint, hanem az életjáradék miatt is – értékelte a rendszert Dénes Ferenc sportközgazdász a Nemzeti Sport augusztus 5-ei számában. – Egy fiatalember vagy fiatal hölgy élete, ha olimpiai bajnok lesz, magyar mércével végképp sínre kerül. A siker önmagában ismertséget hoz, az üzlet melléd áll, saját erődből is biztosítja neked a boldogulást, magán-úszóiskolát, tenisziskolát nyithatsz.
Különösen meg kell becsülni a magyar „tarifákat”, ha azt nézzük, hogy vannak országok – például Brazília –, ahol egyáltalán nem kap pénzt a nyertes az államtól, mondván, majd a szponzorok úgyis megtömik a zsebét. Az ezüstérmesnek pedig? Marad az összeg szerint is második számú jutalom – vagy... fájdalomdíj.

Bronzérmes dédi a '36-os berlini olimpiáról!
Tinédzserek az olimpián – megéri?

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma
Ilyen álomvilágban él anya és lánya

Ilyen álomvilágban él anya és lánya

„Néha nehéz volt eldönteni, hogy ki az irányító, ki...
Facebook lájkok száma
Ezer napon múlik az élet?

1000 napon múlik az élet?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek,...
Facebook lájkok száma
Megszabadult legendás tetoválásától Pamela Anderson

Leszedette tetoválását Pamela Anderson

Az ötven felé közeledő Pamela Anderson rájött, hogy...
Facebook lájkok száma
Elvált nőként a társkeresőn

Elvált nőként a társkeresőn

Én is ehhez a módszerhez fordultam. Szégyen, nem...
Facebook lájkok száma
Ezért vitáznak annyit a házastársak

Ezért vitáznak annyit a házastársak

Miközben vudubabák segítségével mérték, mennyire...
Facebook lájkok száma
Női táskák elengedhetetlen kelléke: az extra kártyatartó!

Női táskák abszolút kelléke: az extra kártyatartó!

A pénztárca remek dolog, mert nemcsak pénzt rakhatunk...
Facebook lájkok száma
Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Kellemetlen baleset érte Kim Kardashiant egy...
Facebook lájkok száma
Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Rövidebb és gyérebb a frizurája.
Facebook lájkok száma
Marihuánaautomatát állítottak fel

Marihuánaautomatát állítottak fel

Három hónappal a marihuána legalizálása után üzembe...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma319
„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma152 Hozzászólások száma139
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma121 Hozzászólások száma11
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma99
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma86 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma81 Hozzászólások száma3
Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Ma 125 éve született Londonban Charlie Chaplin...
Facebook lájkok száma66
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma52

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem