Aktuális

Mostantól százötvenezret ér egy állat élete

Mától végre büntethetik azokat, akik állítólagos kedvenceikkel nem bánnak állatbarát módon: szigorodtak az állattartási szabályok.

Akiben eddig nem volt lelkiismeret az állatok iránt, abban ezután sem lesz, de talán kétszer meggondolják, mit tesznek egy másik élőlénnyel most, hogy szigorodtak az állattartási szabályok. Az állatvédelmi bírság alapösszege eddig mindössze ötezer forint volt, mától ez a tétel tizenötezerre nőtt, ám ez felszorzódik, ha a körülmények indokolják, és többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

Mostantól százötvenezret ér egy állat élete

Törvényt sért ezután az, aki gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és „gerinces állat kifejlett egyedét” harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartja.
Az is vétkezik, aki a macska-, kutya- vagy görénykölyköt nyolchetes koránál előbb elválasztja az anyjától, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák.
Annak is bírságot kell fizetnie, aki a nem megszabott négyzetméteren tartja ebeit, vagy aki a kutya farkát hétnapos korán túl kurtítja meg.

A legmagasabb büntetést, százötvenezer forintot annak kell lerónia, aki állatot ösztönöz arra, hogy emberre vagy más állatra támadjon. Ez mindenkit érint, aki állatviadalt szervez, fogadást köt, vagy akár csak nézőként részt vesz benne. Ugyanennyit kell annak is lerónia, aki kedvencét kitette, elűzte, kínozta állatát, esetleg életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltotta.
A kutyatartás ellenőrzése is szigorúbb lesz: a négy hónaposnál idősebb ebeket csak chippel, úgynevezett transzponderrel megjelölve lehet tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top