Álláskeresés: lelkesedéssel pótolható a kevés tapasztalat

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Bár a munkanélküliségi ráta jó ideje 10 százalék feletti, a kutatások szerint a cégek 40 százaléka jelenleg is keres új munkatársat. „Na persze, de nem engem” – mondod most, ha te is régóta kutatsz hiába. Talán változtatnod kellene a stratégián?
2012. 08. 02. Ez van! rovat 
Molnár-Szabó Zsuzsa
Molnár-Szabó Zsuzsa
Ismeretség nélkül lehetetlen bekerülni, olvasatlanul törlik az önéletrajzokat, csak a tökéletest keresik... – efféle mondatokat hallhatunk azoktól, akik több hónapja, vagy akár hosszabb ideje nem tudnak elhelyezkedni. Bemutatunk néhány álláskeresőt, akiknek sikerült, Molnár-Szabó Zsuzsa, a Randstad Hungary vezető tanácsadója pedig elmondja, mit csináltak másként, mint az átlagos keresgélő.  

A pályázó: „Én elsősorban céget kerestem, nem egy pozíciót – kezdi történetét János. – Kisebb, de jó nevű cégnél szerettem volna dolgozni, ami valamilyen innovatív technológiával foglalkozik. Először úgy éreztem, túl sok jelentkező van egy-egy állásra, és a cégek már csak a tökéletest, a »terminátort« veszik fel.  Végül egy marketingspecialista pozíciót sikerült megszerezni. A felvételi eljárás kemény volt, az interjún négy vezetővel kellett szembenéznem, majd gyakorlati feladatok megoldásával is bizonyítanom. Szerintem végül azért kaptam meg az állást, mert én akartam a legjobban.”


Álláskeresés: lelkesedéssel pótolható a kevés tapasztalatA tanácsadó: Főleg pályakezdőknek szoktuk azt tanácsolni, hogy keressenek célirányosan, nézzék meg, melyik az a vonzó termék vagy cég, ami különösen érdekli őket. Hiszen ők még bizonytalanok, kevésbé tudják, milyen állásokra van esélyük, egy olyan márka iránt viszont, amit maguk is használnak és szeretnek, elkötelezettek lehetnek. És épp ez, ami sokat számít ilyenkor: a motiváció, a lelkesedés nélkülözhetetlen az interjún. Gondoljunk bele: ha két egyforma képzettségű ember jelentkezne hozzánk, kit választanánk? Valószínűleg azt, aki szimpatikus és több lelkesedést mutat a feladat iránt.

A pályázó: Anna HR-esként dolgozott, és amikor új munkát keresett, fontos volt számára a diszkréció, hiszen nem szerette volna, ha főnökei megtudják, hogy nézelődik. „Egy munkaközvetítő cég portálján láttam, hogy egy nemzetközi divatcéghez keresnek HR-koordinátort, de nem akartam egy gyűjtő e-mail címre küldeni a jelentkezésemet, úgyhogy közvetlenül a tanácsadóval vettem fel a kapcsolatot. És bár korábban nem volt vezetői tapasztalatom, engem választottak. Most először az volt inkább fontos, hogy képes vagyok-e a feladatra, és nem az, hogy csináltam-e már ilyet.”

A tanácsadó: Aki „titokban” keres állást, természetesen semmiképp ne töltse fel az önéletrajzát sehová, még a fizetős oldalakra se, hiszen jelenlegi cége akár oda is eljuthat. Inkább jelentkezzen be egy munkaerő-közvetítőhöz vagy egy fejvadászcéghez, ahol száz százalékig garantálják a diszkréciót. A gyakorlat valóban mindenkinél fontos, és míg a válság előtt inkább a jelölt diktált, ma megtehetik a cégek, hogy sokkal erőteljesebben válogassanak, több feltételt szabjanak meg, mint korábban. Ezzel együtt nem állítanám, hogy a pályakezdők feltétlenül hátrányos helyzetűek, hiszen a nyitottságuk mindenképp előny,  és a munkáltatók számára is költséghatékonyabb lehet egy pályakezdő alkalmazása és majdani betanítása. Egy kezdő a tanulmányai mellett leginkább a személyiségével illetve a főiskolai/egyetemi képzéssel párhuzamosan megszerzett munkatapasztalatával tudja magát eladni.

Álláskeresés: lelkesedéssel pótolható a kevés tapasztalatA pályázó: László külföldről akart hazaköltözni, ezért fontos volt neki, hogy egy bizonyos határidőig állást találjon Magyarországon. „SAP-fejlesztőként piacképes tudásom volt ugyan, de viszonylag kevés magyar céghez kerestek ilyen szakembert. Szétszórtam hát az önéletrajzomat, elküldtem az ismerőseimnek és az állásportálokon is regisztráltam. Végül maga a cég keresett meg egy fejvadászon keresztül: egy mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat budapesti IT-fejlesztési csapatába kerestek embert, és ez tökéletesen illett hozzám” – mesélte László, aki ezután négy interjún vett részt. „Az elsőt még maga a fejvadász végezte, ami azért volt jó, mert több tanácsot is adtak, hogy »élesben« mit csináljak majd másként.”

A tanácsadó: Nem értek egyet a dömpingszerű kereséssel a nagy számok törvénye ellenére. Inkább a minőségben, a célzottságban hiszek. Csak annak írjunk, ami iránt tényleg nagyon érdeklődünk! Nincs értelme „valamilyen” állást elvállalni, mondván, ha jobb jön, majd váltunk. Inkább kevesebb címre írjunk, de mindenhova célzott motivációs levéllel. Ami az interjút illeti: a legtöbben csak arra készülnek fel, mit kérdezhetnek majd tőlük, róluk, és nem gondolnak arra, hogy egyrészt ők is kérdezhetnek, másrészt nemcsak magukról kell majd mesélniük, de esetleg a fogadó cégről is: mit tudnak arról a helyről, ahová jelentkeznek. Hiszen mi mással is lehetne mérni igazán a motivációt, mint ezzel. Nem elég átnézni a honlapot, készüljünk aprólékosan, hiszen mindegy, mennyire rutinos vagy magabiztos az ember, ez mindenkinek stresszhelyzet, márpedig kevés ember van, akit az ilyesmi pozitívan befolyásol.
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Az édes pisztácia illata egybeolvad a könnyebb, nőies virágos jegyekkel.

Címlapon

Legjobbak

Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma268
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma143
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma73
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma58
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma52
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma50
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma41
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma38

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem