Aktuális

Mikor mehetnek olimpiára a rúdtáncosok?

Bizonyára sok férfi ülne a rúdtánc-közvetítések előtt, ha e viszonylag fiatal sportot felvennék az olimpiai sportágak közé.

Olimpiai versenyszámmá léptetné elő a rúdtáncot a nemzetközi poledance (rúdtánc)-szervezet: a tervek szerint versenyzőik már a 2020-as olimpián indulnának. Pirner Alma, a Magyar Rúdtánc és Rúd-fitnesz Sportegyesület elnöke reálisnak tartja a törekvést.

Magyar arany bárrúdon?

A rúdtánc a gimnasztika és a tánc sajátos ötvözete. Kell hozzá egy rúd és egy táncos, na meg hajlékonyság és rendkívül erős felsőtest. Kívülről figyelve könnyűnek tűnnek a légies mozdulatok, különböző csavarok és ugrások, de azért ez kemény meló.

„Ez színtiszta akrobatika. Az, hogy egy ilyen intenzív mozgás milyen eszközön történik, rúdon, karikán, trapézon, gyűrűn vagy felemás korláton, végül is teljesen mindegy, ha csak a sportértéket, illetve az emberi teljesítőképességet vizsgáljuk” – véli Pirner Alma, a sportág legismertebb hazai képviselője.

De vajon milyen eséllyel indulnának a magyarok? Legjobb nemzetközi eredményünk Pálmaffy Barbaráé és Bardóczy Ilkáé, akik tavaly nyertek duó kategóriában az itthon rendezett világbajnokságon – idén Svájcban a címvédésért küzdenek. Pirner Alma véleménye szerint világviszonylatban, főleg szóló kategóriában rengeteget kell még fejlődniük a hazai versenyzőknek.

Pirner Alma
Pirner Alma

Egy esetleges olimpiai rúdtáncversenyen bizonyára lennének előre meghatározott kötelező elemek, ahol értékelnék a hajlékonyságot, az erőt és az akrobatikus elemeket. Emellett vélhetően lennének szabadon választott mozdulatok is, ami a versenyző kreativitását tükrözhetné. És mivel ez a sport már régen nem csak a nőké, férfi szóló mellett vegyes páros és csoportos kategória is elképzelhető.

Ám ha fel is vesznek egy sportágat az olimpiai számok közé, az még nem jelenti azt, hogy versenyt is rendeznek belőle.
Rengeteg a népszerűtlenség miatt törölt sportág, mint például a golf, ami csaknem száz év után most, a 2012-es nyári olimpiára került vissza az ötkarikás játékok közé, mert újra közkedvelt lett. Kérdés, hogy a rúdtáncosokra vajon többen lennének-e kíváncsiak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top