Mikor mehetnek olimpiára a rúdtáncosok?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Bizonyára sok férfi ülne a rúdtánc-közvetítések előtt, ha e viszonylag fiatal sportot felvennék az olimpiai sportágak közé.
2012. 07. 31. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Olimpiai versenyszámmá léptetné elő a rúdtáncot a nemzetközi poledance (rúdtánc)-szervezet: a tervek szerint versenyzőik már a 2020-as olimpián indulnának. Pirner Alma, a Magyar Rúdtánc és Rúd-fitnesz Sportegyesület elnöke reálisnak tartja a törekvést.

Magyar arany bárrúdon?


A rúdtánc a gimnasztika és a tánc sajátos ötvözete. Kell hozzá egy rúd és egy táncos, na meg hajlékonyság és rendkívül erős felsőtest. Kívülről figyelve könnyűnek tűnnek a légies mozdulatok, különböző csavarok és ugrások, de azért ez kemény meló.

„Ez színtiszta akrobatika. Az, hogy egy ilyen intenzív mozgás milyen eszközön történik, rúdon, karikán, trapézon, gyűrűn vagy felemás korláton, végül is teljesen mindegy, ha csak a sportértéket, illetve az emberi teljesítőképességet vizsgáljuk” – véli Pirner Alma, a sportág legismertebb hazai képviselője.

De vajon milyen eséllyel indulnának a magyarok? Legjobb nemzetközi eredményünk Pálmaffy Barbaráé és Bardóczy Ilkáé, akik tavaly nyertek duó kategóriában az itthon rendezett világbajnokságon – idén Svájcban a címvédésért küzdenek. Pirner Alma véleménye szerint világviszonylatban, főleg szóló kategóriában rengeteget kell még fejlődniük a hazai versenyzőknek.

Pirner Alma
Pirner Alma
Egy esetleges olimpiai rúdtáncversenyen bizonyára lennének előre meghatározott kötelező elemek, ahol értékelnék a hajlékonyságot, az erőt és az akrobatikus elemeket. Emellett vélhetően lennének szabadon választott mozdulatok is, ami a versenyző kreativitását tükrözhetné. És mivel ez a sport már régen nem csak a nőké, férfi szóló mellett vegyes páros és csoportos kategória is elképzelhető.

Ám ha fel is vesznek egy sportágat az olimpiai számok közé, az még nem jelenti azt, hogy versenyt is rendeznek belőle.
Rengeteg a népszerűtlenség miatt törölt sportág, mint például a golf, ami csaknem száz év után most, a 2012-es nyári olimpiára került vissza az ötkarikás játékok közé, mert újra közkedvelt lett. Kérdés, hogy a rúdtáncosokra vajon többen lennének-e kíváncsiak.
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_368791 2012-08-02 15:32

Baaaa :-o Piszok ügyes a csaj.

Pitypangné 2012-08-02 15:20

Ugyanúgy, ahogy van különbség go-go tánc és keringő között lehet különbség rúdtánc és rúdtánc között is. Ha szerinted egy lapon említhető a fél lábon állással próbáld ki. Sokan még kötélre mászni sem tudnak, amit általános iskolában osztályoznak tesiórán, ezek a lányok meg olyanokat csinálnak meg a rúdon, amit egy átlag nő álmában sem tud még a padlón se. Sajnálatos, hogy itt még midig a korlátoltság dívik.

rockcica 2012-08-01 20:12

De rúdtáncra nem hiszem hogy tornászlányok fognak nevezni.

payaboy 2012-08-01 16:52

Pasiknak kedveznek?!

 

Drága buzavirág, ugyan melyik tornászlánynak van mit mutatnia? Ha tök csupaszon ugrálnának, akkor is csak valami pedofil állat izgulna fel a látványon.

rockcica 2012-08-01 14:28

Nem azt mondtam hogy kevesebb erőfeszítést igényel (tudom hogy nem,) csak ennyi erővel bármiből lehetne olimpiai számot csinálni, ki bír tovább fél lábon állni például, vagy ki bírja többször felemelni nyújtva meg ilyenek. Az egy külön kategória. Az öltözékről csak annyi, hogy szerintem a tornász csajok is túl sokat mutatnak, ennyi erővel a pasik miért nem félmeztelenül ugrabugrálnak?Erre értettem, hogy a pasiknak kedveznek már megint, ha bevezetik.

dani zsuzsanna 2012-07-31 22:40

én örülnék és nézném is ..és igen látványos

és elég nehéz megtanulni,aki nem hiszi próbálja ki

legalább annyira jó mint a ritmikus sportgimnasztika,pontosan a spárgát és minden mást használni kell benne

 

éljen a rúdtánc-imádom

Dativus 2012-07-31 22:13

Köszi a videót. Aki a rúdtáncot egy lapon említi a sztriptízzel, pornóval az még életében nem látott ilyet élőben előadva. Ez egy kőkemény izommunkát igénylő sport és a pole-fitness nevű vállfaját férfiak is művelik,