Aktuális

Gombnyomásra házhoz mennek a rendőrök

Nagyobb biztonságérzetet ad – ennyiben segítség az a GPS-es vészjelző készülék, amit már több bántalmazott nő hord magánál Budapesten. Az egyikük elmondja, hogyan használja…

Gombnyomásra házhoz mennek a rendőrökBudapesten két kerületben, a IX.-ben és a XII.-ben kaptak a bántalmazott nők olyan GPS készüléket, amit mindig maguknál hordhatnak, és ha veszélyben vannak, csak megnyomnak rajta egy gombot, és odamennek a rendőrök – a lakásba vagy akár az utcára –, hiszen a készülék jelzi, pontosan hol vannak. Az erőszak-megelőzéssel is foglalkozó NANE egyesület és a helyi rendőrkapitányságok választották ki azokat a nőket, akik kipróbálhatták, valóban segítség-e nekik egy ilyen készülék. „Csak olyan nőknek tudtunk adni, akik nem élnek együtt a bántalmazóval, hiszen akkor elvehetik tőlük, és nem tudják használni” – mondta Tóth Györgyi, a NANE munkatársa a Nők Lapja Cafénak.

A IX. kerületben már február óta használják a kütyüt a volt férjük vagy élettársuk elöl menekülő nők. Tizenkettőből hárman kerültek már olyan helyzetbe, hogy meg kellett nyomniuk a gombot. „Mindig a zsebemben van, nem a táskámban, abból előszedni nincs idő” – mondja a 42 éves háromgyermekes anya, nevezzük Tímeának. A története, vagy inkább kálváriája nem mindennapi. Rátörik az ajtót, megerőszakolják, megverik, szidják és üvöltenek vele az utcán, és igen, így többes számban, mert azt mondja, a férjének segítője is akad. A IX. kerületi rendőrök már ismerték, hiszen többször tett feljelentést, így tudták róla, hogy bajban van, zaklatják. Így került hozzá az egyik telefontársaság által is támogatott vészjelző készülék.

„Egyszer nyomtam meg – mondja Tímea. Épp a nyolcéves kislányommal indultam el otthonról, amikor a férjem barátja megállított az utcán, üvöltött velem, aztán meglökött és a gyerekemet is. Azonnal nyomtam a gombot.” A gombnyomás után nagyjából 10-12 perc alatt érnek ki a rendőrök, akik jegyzőkönyvet vesznek fel, és ha szükséges, eljárást indítanak. Ha kell, eltávolítják a lakásból a zaklatót, közbeavatkozhatnak, de sajnos a tapasztalat szerint a bántalmazó attól később még visszamegy.

Gombnyomásra házhoz mennek a rendőrök„Azért jó a készülék, mert nem kell elmagyarázni, mint egy telefonban, hogy mi a helyzet. Tudják, hogy én nyomtam meg, tudják a GPS-koordinátákból, hogy hol vagyok. Meg sem kell szólalni, ha el kell bújni, vagy éppen vernek, akkor is tudnak jönni segíteni” – magyarázza Tímea, miért ad nagyobb biztonságérzetet, ha vele van a készülék. „Ha az ember a lakásban van, az eszköz a gombnyomás után rögzíti a hangot, így van bizonyíték arra, ami történt.” A háromgyermekes édesanya azt mondja, ettől függetlenül sohasem nyugodt, de akit zaklatnak vagy valaha zaklattak, sosem érzi magát teljes biztonságban. „A riasztás után legalább pár óráig biztosan nyugtunk van a gyerekekkel, és már az is nagy segítség” – teszi hozzá.

Magyarországon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak következtében a statisztikák szerint. A szakértők szerint legalább tízszer több párkapcsolati erőszakos esemény történik, mint amennyi a rendőrségi feljegyzésekben szerepel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top